Klasszikus

Egy megkésett szülinapi ajándék

2003.08.04. 00:00
Ajánlom
Ha tavaly, a szerző ötvenéves születésnapjára még nem is kerülhetett a boltokba, ma már kapható Sugár Miklós szerzői lemeze, amely – nem nehéz kitalálni – a Hungaroton gondozásában jelent meg.

A lemez csak abban az értelemben nem reprezentatív, hogy nem a teljes Sugár- életműből, hanem csupán az utolsó másfél évtized terméséből válogat – a lemezen szereplő legkorábbi opusz a szerző egykori térdficamának emléket állító, 1989-ben komponált Luxatio, a Matuz István fuvolaművésznek írt virtuóz fuvoladarab. Ám ez inkább erénye, mintsem hibája a lemeznek: hiszen az legalábbis gyanús, ha egy élő zeneszerzőt legméltóbban az évtizedekkel korábban írt művei tudnak képviselni... Szerencsére egy Sugárhoz hasonlóan örökifjú lélekkel megáldott szerzőt ez a veszély nem fenyeget: személyiségének a kísérletezés, a játékosság valószínűleg 100 évesen is meghatározó eleme marad.

A lemez erénye, hogy a műfaji változatosság mellett - hiszen felsorolhatatlanul sokféle hangszerösszeállítás szólal meg a lemezen – a három dalciklus révén összehasonlításra is lehetőségünk adódik. A Dalok Kondor Béla verssoraira, a Három dal Morgenstern verseire, és a Francia dalok (S. Beckett verseire) sorozatai megmutatják, hogy Sugárnál a legelidegenítettebbnek tartott hangzás - az elektronikus hangszereké - többféleképpen is képes szimbiózisra a „legtermészetesebb” hangforrással – az emberi hanggal. Az elektronikus zenei megoldások már rég nem mennek szenzációszámba, az egykor meghökkentő effektusok hallatán már egy közepesen edzett zenehallgató sem húzza fel a szemöldökét. Hogy Sugár számára az elektronikus zene nem valami múló divathullám hóbortja volt, mindennél ékesebben bizonyítja az a tény, hogy az ezredfordulón is hűséges maradt a nyolcvanas évek legvégén választott zenei nyelvéhez – s tette ezt úgy, hogy a lemez szerkesztői nem kényszerültek a „régi sikerek” összevadászására ahhoz, hogy hitelesen megrajzolják Sugár zeneszerzői portréját. S azt hiszem, komponista ennél többre-jobbra nemigen vágyhat...

Sugár Miklós (1952): Vihar után, Dalok, Luxatio; No. 2; Francia dalok; Miniatűrök
vezényel: Sugár Miklós, Tihanyi LÁszló
Hungaroton Classic
2003

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.