Klasszikus

Egy mester - két jubileum

2008.02.25. 00:00
Ajánlom
Szomszédaink jóval korábban ragadták üstökön a szerencsét, azaz azt a zenetörténeti körülményt, hogy Joseph Haydn az Esterházy-birtokon élt és alkotott negyven esztendeig.

Kettős jubileum jegyében készült az idei és a jövő évi Nemzetközi Haydn-napok ünnepi repertoárja: 2008 a fesztivál huszadik születésnapjának éve, 2009 pedig Haydn halálának 200. évfordulója. A nemzetközi sajtó képviselőit a seregszemle intendánsa, Walter Reicher tájékoztatta a szeptember 4 -14. között zajló Nemzetközi Haydn-napok programjáról, amelyre jegyek március 1-től vásárolhatók.

A fesztivál repertoárja Joseph Haydn válogatott szimfóniáin és miséin kívül a barokktól a klasszicizmuson át a romantikáig terjed. Az "alaphangot", mint mindig, a Fischer Ádám karmester nevéhez fűződő Osztrák-Magyar Haydn Zenekar adja meg. Amiként ők is zárják a rendezvényt. A jubileum alkalmából a Haydn Festspiele áttekinti elmúlt két évtizedét: hangversenyein a húsz év emblematikus programjai köszönnek vissza. A nyitókoncerten Haydn Il ritorno di Tobia című oratóriuma hangzik el a rezidens zenekar és a Wiener Kammerchor előadásában. Ugyancsak ők játszanak a jubileumi gála- és a záró koncerten Fischer Ádám vezényletével, egyebek közt Schubert A-dúr rondóját és Haydn C-dúr hegedűversenyét (közreműködik Fanny Clamagirand).

Viszontláthatjuk a Kammerorchester Basel együttesét Giovanni Antonini vezényletével, Viktoria Mullova és Pieter Wispelwey közreműködésével, valamint a Bécsi Rádió Szimfonikus Zenekarát. Händel-operaáriákat énekel Vesselina Kasarova a The English Concert kíséretében, Paul Badura-Skoda korabeli Hammer-zongorán (Hammerklavier) Bach-, Mozart-, Haydn- és Beethoven-szonátákat játszik, az Anima Eterna és a Chorus Anima Eterna pedig Haydn Cäcilienmesse-jét adja elő. Haydn és az opera cím alatt koncertezik a L'Orfeo Barockorchester. A bécsi klasszikusok és az olasz belcanto címet viseli Giorgia Milanesi hangversenye, és bizonyára sokakat vonz majd a fiatal szoprán, Patricia Petibon dalestje, akit az opera és a dal művészetének egyik legpazarabb felfedezettjeként léptetnek föl szerte a világon, s aki a legexcentrikusabb gesztusoktól sem riad vissza (egyik, a neten is fellelhető felvételén például anyaszült meztelenül énekel).

A Haydn-napok koncert- és konferenciasorozát szokásos termek mellett a komponista-géniuszhoz kötődő egyéb különleges helyszíneken rendezik meg. Operáit a hatalmas kastélykertben adják elő, 12 miséje pedig a ferences és a kórházi templom csendül fel, ahol még áll az orgona, amelyen maga Haydn játszott, valamint a Hegyi templomban, amelynek mauzóleumában található a zeneszerző szarkofágja. Hajdani lakhelyét, a mai Haydn-múzeumot a szomszéd ház átalakításával pedig tudományos centrummá bővítik.

"Nyelvemet az egész világon értik" - jelentette ki Joseph Haydn, és halálának 200. évfordulóját ennek a mottónak a jegyében rendezik meg Kismartonban.

2009. április 9. és 13. között zajlik a "Szakrális Haydn" koncertsorozat, amelyet májusban kamaramuzsika-fesztivál követ. Külön sorozat képviseli majd a Sturm und Drang korszakot, matinékat szánnak a vonósnégyeseknek és trióknak, de rendeznek koncerteket "Haydn és a nők" jegyében, a vendég karmesterek között pedig megtalálható Nicolaus Harnoncourt neve is.

Az év legnagyobb eseményének a Teremtés ígérkezik. A zeneszerző előtt halálának évfordulóján, május 31-én Kismartontól Londonon át New Yorkig (ahol Lorin Maazel vezényli a művet) és Tokióig az oratórium előadásával tiszteleg az egész világ. Haydn leghíresebb művét ugyanis aznap először Kismartonban játsszák, majd időzónánként haladva más-más városban adják elő.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Online színházi közvetítések Shakespeare születésnapja alkalmából

Április 23-án William Shakespeare születésnapjára, és halálának ugyanerre a napra eső évfordulójára emlékezik a színházi világ. A Pannonia Entertainment online csatornáján két legautentikus Shakespeare-színház: a Royal Shakespeare Company és a Globe Színház egy-egy előadásának felvételével tisztelegnek a világhírű drámaíró előtt.
Vizuál

Élő koncertélmény online a Zsolnay Negyedből

Egyedülálló koncertekkel jelentkezik a pécsi Zsolnay Negyed, amely április 21-től a nézők otthonába varázsolja a kulturális fesztiválok hangulatát.
Színház

Stumpf István visszalépett, elmaradt az SZFE-s vita

A magyar egyetemi polgárság április közepén beszélgetéssorozatot indított Infosztrájk címmel, hogy választ kapjon a felsőoktatást érintő legfontosabb kérdésekre. A négynapos programsorozat meghívott vendégei között volt Stumpf István is, aki az esemény előtt egy nappal mondta vissza a részvételt.
Klasszikus

A 100 éve született Cziffra György előtt tiszteleg Balázs János

Először lép a hazai közönség elé ImprovisArt című szólóestjével Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, aki koncertjével az improvizációra épülő romantikus hagyományt szeretné megidézni.
Vizuál

Haditudósítói felvételekből nyílt kiállítás Budapesten

A Budapest Fotó Fesztivál részeként megnyílt kültéri tárlaton az 1941 és 1944 közötti időszak felvételei láthatóak, a budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeum ezzel emlékezik Magyarország II. világháborúba lépésének 80. évfordulójáról.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Eötvös Péter kapta idén a BBVA-díjat

A zeneszerző, karmester a második magyar alkotó, aki elnyerte a BBVA Frontiers of Knowledge Award díjat.
Klasszikus hír

Horváth Zsolt újabb öt éven át vezetheti a Pannon Filharmonikusokat

A pécsi közgyűlés művészeti tanácsa támogatásával meghosszabbították a jelenlegi igazgató, Horváth Zsolt kinevezését a pécsi Pannon Filharmonikusok zenekar (PFZ) élén - adta hírül a baranyai megyeszékhely önkormányzata, az együttes fenntartója.
Klasszikus ajánló

A 100 éve született Cziffra György előtt tiszteleg Balázs János

Először lép a hazai közönség elé ImprovisArt című szólóestjével Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, aki koncertjével az improvizációra épülő romantikus hagyományt szeretné megidézni.
Klasszikus hír

„A klasszikus zene a feleségem, a jazz a szeretőm” - Gyenyisz Macujev a Müpa Home műsorán

Április 22-én a kivételes tehetségű orosz zongorista Gyenyisz Macujev ad online koncertet a Müpa Home közönségének, de ezúttal nem a klasszikus zenei repertoárjának darabjai lesznek hallhatók, hanem megvillantva könnyedebb oldalát, exkluzív jazz-koncerttel jelentkezik.
Klasszikus ajánló

Várjon Dénes szólóestjével folytatódik az MVM Koncertek

A Kossuth-díjas zongoraművész live-streaming módon közvetített koncertjét április 20-án tartják Zeneakadémia Nagytermében.