Klasszikus

Egy mester - két jubileum

2008.02.25. 00:00
Ajánlom
Szomszédaink jóval korábban ragadták üstökön a szerencsét, azaz azt a zenetörténeti körülményt, hogy Joseph Haydn az Esterházy-birtokon élt és alkotott negyven esztendeig.

Kettős jubileum jegyében készült az idei és a jövő évi Nemzetközi Haydn-napok ünnepi repertoárja: 2008 a fesztivál huszadik születésnapjának éve, 2009 pedig Haydn halálának 200. évfordulója. A nemzetközi sajtó képviselőit a seregszemle intendánsa, Walter Reicher tájékoztatta a szeptember 4 -14. között zajló Nemzetközi Haydn-napok programjáról, amelyre jegyek március 1-től vásárolhatók.

A fesztivál repertoárja Joseph Haydn válogatott szimfóniáin és miséin kívül a barokktól a klasszicizmuson át a romantikáig terjed. Az "alaphangot", mint mindig, a Fischer Ádám karmester nevéhez fűződő Osztrák-Magyar Haydn Zenekar adja meg. Amiként ők is zárják a rendezvényt. A jubileum alkalmából a Haydn Festspiele áttekinti elmúlt két évtizedét: hangversenyein a húsz év emblematikus programjai köszönnek vissza. A nyitókoncerten Haydn Il ritorno di Tobia című oratóriuma hangzik el a rezidens zenekar és a Wiener Kammerchor előadásában. Ugyancsak ők játszanak a jubileumi gála- és a záró koncerten Fischer Ádám vezényletével, egyebek közt Schubert A-dúr rondóját és Haydn C-dúr hegedűversenyét (közreműködik Fanny Clamagirand).

Viszontláthatjuk a Kammerorchester Basel együttesét Giovanni Antonini vezényletével, Viktoria Mullova és Pieter Wispelwey közreműködésével, valamint a Bécsi Rádió Szimfonikus Zenekarát. Händel-operaáriákat énekel Vesselina Kasarova a The English Concert kíséretében, Paul Badura-Skoda korabeli Hammer-zongorán (Hammerklavier) Bach-, Mozart-, Haydn- és Beethoven-szonátákat játszik, az Anima Eterna és a Chorus Anima Eterna pedig Haydn Cäcilienmesse-jét adja elő. Haydn és az opera cím alatt koncertezik a L'Orfeo Barockorchester. A bécsi klasszikusok és az olasz belcanto címet viseli Giorgia Milanesi hangversenye, és bizonyára sokakat vonz majd a fiatal szoprán, Patricia Petibon dalestje, akit az opera és a dal művészetének egyik legpazarabb felfedezettjeként léptetnek föl szerte a világon, s aki a legexcentrikusabb gesztusoktól sem riad vissza (egyik, a neten is fellelhető felvételén például anyaszült meztelenül énekel).

A Haydn-napok koncert- és konferenciasorozát szokásos termek mellett a komponista-géniuszhoz kötődő egyéb különleges helyszíneken rendezik meg. Operáit a hatalmas kastélykertben adják elő, 12 miséje pedig a ferences és a kórházi templom csendül fel, ahol még áll az orgona, amelyen maga Haydn játszott, valamint a Hegyi templomban, amelynek mauzóleumában található a zeneszerző szarkofágja. Hajdani lakhelyét, a mai Haydn-múzeumot a szomszéd ház átalakításával pedig tudományos centrummá bővítik.

"Nyelvemet az egész világon értik" - jelentette ki Joseph Haydn, és halálának 200. évfordulóját ennek a mottónak a jegyében rendezik meg Kismartonban.

2009. április 9. és 13. között zajlik a "Szakrális Haydn" koncertsorozat, amelyet májusban kamaramuzsika-fesztivál követ. Külön sorozat képviseli majd a Sturm und Drang korszakot, matinékat szánnak a vonósnégyeseknek és trióknak, de rendeznek koncerteket "Haydn és a nők" jegyében, a vendég karmesterek között pedig megtalálható Nicolaus Harnoncourt neve is.

Az év legnagyobb eseményének a Teremtés ígérkezik. A zeneszerző előtt halálának évfordulóján, május 31-én Kismartontól Londonon át New Yorkig (ahol Lorin Maazel vezényli a művet) és Tokióig az oratórium előadásával tiszteleg az egész világ. Haydn leghíresebb művét ugyanis aznap először Kismartonban játsszák, majd időzónánként haladva más-más városban adják elő.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Babits a ritmusdaráló, Móricz a műparaszt

Vámos Miklós e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.
Színház

Ők az évad legjobbjai a kritikusok szerint

A Színházi Kritikusok Céhe idén 40. alkalommal ismeri el az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit. A díjátadót szeptember 22-én tartják a Katonában.
Jazz/World

Budapesten is bemutatják a Miles Davisről szóló friss dokumentumfilmet

Fantasztikus hír, nem csak jazzrajongóknak: augusztus 30-tól műsorára tűzi az Uránia az idén debütált, Birth of the Cool című dokumentumfilmet, amely angol nyelven, magyar felirattal lesz látható a Pannonia Entertainment forgalmazásában.
Színház

Ilyen volt a Sztalkert csoport új Vízkeresztje - Galéria

A Shakespeare Fesztiválon mutatták be a Sztalkert Csoport második önálló produkcióját, a Vízkereszt, de amúgy mindegy című előadást, amely legközelebb a Szentendrei Teátrum FRISS programsorozatában, majd Zsámbékon vendégeskedik.
Vizuál

Colostokból és kalászból készült ruhák

Király Tamás (1952-2013) alkotásaihoz a legolcsóbb anyagokat használta fel, a ruhákat, illetve ezek elemeit is gyakran újrahasznosította. A divattervező több mint három évtizedes pályafutását mutatja be az a retrospektív kiállítás, amely Out of the box címmel látható a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Légy világsztárok tanítványa!

A Fesztivál Akadémia egyik elsődleges célja a jövő muzsikusainak nevelése, ezért a programok között központi szerepet kapnak az előadások, a mesterkurzusok és a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny. A verseny július 17-én kezdődik, és a nagyközönség számára is nyitott.
Klasszikus hír

Montenegróba utazik az Óbudai Danubia Zenekar

Zenehíd elnevezésű műsorával, Liszt, Bartók, Erkel, Kodály és Nina Perović műveivel a montenegrói KotorArt művészeti fesztivál vendége lesz a zenekar július 21-én, Hámori Máté művészeti vezető vezényletével.
Klasszikus ajánló

Kezdődik a Kodály Művészeti Fesztivál Kecskeméten

Számos hangverseny, kiállítás, filmvetítés, táncszínházi előadás, bábopera és térzene is várja az érdeklődőket a hétfőn kezdődő Kodály Művészeti Fesztiválon Kecskeméten.
Klasszikus ajánló

A nyár második felében is remek programokkal vár az Óbudai Társaskör kertje

Tovább folytatódik a színes programsorozat az Óbudai Társaskör hangulatos kertjében, ezekben a napokban jazz, kamarazene, opera és akusztikus koncert is várja a vendégeket.
Klasszikus interjú

Családi vonósok – Kokas Dóra-interjú

Májusban a bécsi Vienna Classic Strings különdíját nyerte el Kokas Dóra, akit a Fesztivál Akadémia több koncertjén is hallhatunk a nyáron. A fiatal csellóművész mindig is a színpadon létezett igazán, és hálás, amiért a családjában mindig jelen volt a zene.