Klasszikus

Egy nap Mozart bűvöletében

2022.02.28. 11:15
Ajánlom
A Concerto Budapest Keller András művészeti vezetésével, világhírű magyar és külföldi szólistákkal április 3-án, vasárnap ötödik alkalommal rendezi meg a Zeneakadémián az egyedülálló Mozart-napot

A Mozart-nap célja »csak« az, hogy boldogok legyünk ettől a csodálatos, kimeríthetetlen zenei forrástól

– fogalmazta meg egy korábbi interjújában Keller András, és e célkitűzés megvalósulását ezúttal is olyan nagyszerű muzsikusok szolgálják majd, mint Jevgenyij Koroljov, Takács-Nagy Gábor, Vashegyi György, Rost Andrea, Baráti Kristóf vagy épp a tematikus nap gyermekmatinéjára idén is „varázsórát” ígérő Simon Izabella. Szimfónia és zongoranégyes, áriák és versenyművek, vonósnégyesek és szonáták sora, sőt a c-moll mise is megszólal majd az egymást követő koncertek programján.

A 11 órakor induló programsorozat nyitókoncertjén Mohai Bálint fagottművész Mozart legnépszerűbb fagottversenyét, a Kossuth-díjas Rost Andrea pedig a szerző népszerű operaáriáit szólaltatja meg a rendkívüli közkedveltségnek örvendő „kis” g-moll szimfónia felhangzását megelőzően. A koncertet a Prima Primissima-díjas Takács-Nagy Gábor vezényli majd, aki a nap házigazdája is egyben.

RostAndrea_c_EmmerLaszlo-111534.jpg

Rost Andrea (Fotó/Forrás: Emmer László / Concerto Budapest)

Ugyanebben az időben a Kupolateremben a Varázsóra elnevezésű gyerekkoncerttel Simon Izabella várja a Mozart zenéjét hallgatni vágyó kisgyermekes családokat.

A Solti Teremben 12:30-kor Mozart két gyönyörű vonósnégyese, a Tavasz és a Dissonanzen néven ismert mű csendül fel a Végh Sándor vonósnégyes-program megrendezésében, a Quartetto Speranza és a Pulzus Vonósnégyes előadásában.

Hegedűverseny és szimfónia címmel 14 órakor a Nagyteremben ismét nagyszabású koncert várja Mozart rajongóit. Baráti Kristóf Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas hegedűművész és az Anima Musicae kamarazenekar közreműködésével Mozart 1. (B-dúr) hegedűversenye és az ugyanebben a hangnemben megkomponált B-dúr szimfóniája hangzik majd el.

A kamarazene kedvelői két szonátát és egy zongoranégyest hallgathatnak meg 15.30-kor a Solti Teremben Szűcs Máté, Kokas Dóra, valamint a Concerto Budapest Kossuth-díjas művészeti vezetője, az itt hegedűsként szereplő Keller András és a zenekar koncertjeinek egyik legkedvesebb és baráti elkötelezettséggel visszajáró vendégművésze, Jevgenyij Koroljov és felesége Ljupka Hadzigeorgieva előadásában.

Barati_Kristof_c_Marco_Borggreve-111424.jpg

Baráti Kristóf (Fotó/Forrás: Marco Borggreve / Concerto Budapest)

Mozart c-moll miséje 17 órakor hangzik fel a Zeneakadémia Nagytermében. A Concerto Budapest és a Purcell Kórus részvételével megszólaló mise szólistái ezúttal is olyan énekesek lesznek, akik rendszeresen fellépnek a Vashegyi György által vezényelt, historikus tájékozottságú koncerteken. Így Szutrély Katalin, Megyesi Zoltán és Najbauer Lóránt társaságában ott találjuk majd a pódiumon a világhírű francia szopránt, Chantal Santon Jefferyt is.

A Mozart-nap Keller András által vezényelt Zárókoncertjén 19.30-tól három versenymű, valamint két ária szólal majd meg, amely az egész napos sorozat sűrítményét kínálja a közönség számára.

A Kaczander Orsolya és Lenka Petrovic szólójával felhangzó C-dúr fuvola-hárfa versenymű, valamit a Tóth Bálintot főszerephez juttató D-dúr kürtverseny mellett az est folyamán Rost Andrea előadásában két különleges ária, a Figaro házassága című opera Rózsaáriája, valamint a „Ch'io mi scordi di te?” koncertária kel életre. A koncertet Jevgenyij Koroljov szólójával a c-moll zongoraverseny zárja.

Fejléckép: Keller András (fotó/forrás: Mudra László / Concerto Budapest)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Lise Meitner nagy tisztelője vagyok” – a Nobel-díjas Krausz Ferenc a Rózsavölgyi új bemutatóján járt

Herendi Gábor rendezésében mutatta be két nagyformátumú ember és különleges tudós, az „atombomba atyja és anyjaként” emlegetett Otto Hahn és Lise Meitner szenvedélyes párviadalát február 16-án a Rózsavölgyi Szalon.
Zenés színház

A Manon Lescaut-t adja elő a Nemzeti Filharmonikusok a Müpában

Puccini operája hangzik el a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar következő koncertjén, a Manon Lescaut-t Vashegyi György vezényli és Káel Csaba rendezi.
Plusz

„Jön a szép kikelet” – megjelent a márciusi Fidelio

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2024. márciusi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Könyv

A két macska az önreflexiót jelenti – Kepes András a Lírástudók vendége

A Két macska voltam berobbant a sikerlisták élére, így nem is volt kérdés, hogy Kepes Andrást is meghívjuk podcastunkba. A 75 éves tévés, újságíró most már szinte csak regényírással foglalkozik, és már a következő könyvét tervezi.
Vizuál

Filmvetítéssel emlékeznek Alekszej Navalnijre

A Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál szervezői február 22-én a Cinema City Mammut moziban vetítik le Daniel Roher Oscar-díjas dokumentumfilmjét.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

A zene- és énektanári pálya népszerűsítését segíti a frissen átadott Kodály Műhely

A Városmajorban található intézmény kurzusoknak, szakmai és módszertani bemutatóknak, művészeti, zenetudományi témájú kerekasztal-beszélgetéseknek és kamarazenei hangversenyeknek ad helyet.
Klasszikus hír

Négy kiváló muzsikus rögzítette Brahms zongoranégyeseit

Brahms mindhárom zongoranégyesét vette lemezre Giovanni Guzzo, Szűcs Máté, Perényi Miklós és Várjon Dénes. Az album március 1-jén jelenik meg a Hungarotonnál.
Klasszikus ajánló

Kalló Zsolt lesz az Anima Musicae vendégkoncertmestere

Legutóbbi Nádor termi koncertjükön a zseniális Mendelssohn zenéiből válogattak, február 24-én pedig a szintén csodagyerekként emlegetett Mozart remekművei csendülnek fel az Anima Musicae Kamarazenekar és mostani vendégük, Kalló Zsolt koncertjén.
Klasszikus interjú

„Aki kíváncsi, mindig ki akar nyitni egy következő ajtót” – interjú Hámori Mátéval

Nemcsak azokhoz akar szólni, akik maguktól is bemennek a koncertterembe – Hámori Máté és a Danubia Zenekar azon igyekszik, hogy a legkülönfélébb emberek ráébredjenek, milyen fontos szerepet tölt be a zene az életünkben.
Klasszikus hír

Nyílt levélben kért támogatást a Belgrádi Filharmonikus Zenekar

Az idei évben századik születésnapját ünneplő együttes február 9-i koncertjén a közönség előtt olvasta fel azt a levelet, amelyben nagyobb állami támogatást és évek óta ígért új koncerttermük megvalósulását kérték.