Klasszikus

Egy női zeneszerző kapta idén a zenei Pulitzer-díjat

2019.04.17. 11:45
Ajánlom
Ellen Reid első operájáért kapta meg a 15 ezer dollárral járó elismerést.

A Los Angeles-i zeneszerző, Ellen Reid kapta a zenei Pulitzer-díjat 2019-ben. A művész első, p r i s m című operájáért kapta meg az elismerést – ez a mű egy szexuális traumát vizsgál meg közelebbről. Olyan kérdést boncolgat tehát, amire nagyon ritkán kerül sor ebben a műfajban.

Miért mindig a nők halnak meg az operákban?

Kapcsolódó

Miért mindig a nők halnak meg az operákban?

Leszúrják, megfojtják, lelövik, megmérgezik. Megőrül, öngyilkos lesz. Nem is olyan jó primadonnának lenni.

Ellen Reid mellett James Romignak (Still című zongoraművééért), illetve Andre Normannek (Sustain című zenekari darabjáért) is esélye volt nyerni.

Tavaly a hiphop rapper, Kendrick Lamar kapta meg a Pulitzert, idén pedig egy női zeneszerző. Női zeneszerzőket ritkán ismernek el a szakmában, Pulitzerben viszont többen részesültek az elmúlt években.

Reid neve a hazai koncertlátogatók előtt még ismeretlen, de Los Angeles környékén már minden nagyobb együttes rendelt tőle darabot. „Ellen Reid zenéje a legjobb értelemben hozzáférhető az átlagos hallgatónak, úgy édes, hogy nem szirupos, és amikor a kórus lágy suttogása gazdagítja a hangzását, olyan puha, mintha illatozna” – írta róla a New York Times.

A harminchat éves zeneszerző az NPR-nek úgy nyilatkozott, hogy a p r i s m komponálása emocionálisan is megterhelő volt számára. „Ez egy olyan dolog, amit én, illetve Roxie Perkins librettista valamilyen szinte megtapasztaltunk, és szerettünk volna kezdeni vele valamit.”

A cikk korábbi verziójában tévesen szerepelt, hogy Reid az első női zenei Pulitzer-díjazott, ezzel szemben az igazság az, hogy ennél a díjnál egész jól állnak az ivararányok. Az elmúlt években több nő is elismerést kapott, köztük Jennifer Higdon (2010), Caroline Shaw (2013), Julia Wolfe (2015) és Du Yun (2017).

Itt lehet belehallgatni az operába.

Itt pedig az operaelőadás előzetese.

Mit jelent egy Pulitzer-díjas hip-hop zenész a „magaskultúra” számára?

Kapcsolódó

Mit jelent egy Pulitzer-díjas hip-hop zenész a „magaskultúra” számára?

Kendrick Lamar az első nem klasszikus, nem jazz előadó, aki zenei Pulitzer-díjat kapott. A díjtestület szerint a hip-hop művész DAMN című albuma „a modern afroamerikai élet hiteles lenyomata”. Lamar klasszikus zeneszerzők elől vitte el az elismerést. Mit jelent ez a „magaskultúra” képviselőinek?

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Káel Csaba lesz Andy Vajna utódja

A Kormányinfón árulta el Gulyás Gergely az új filmügyi kormánybiztos személyét.
Könyv

Mesekönyv segít feldolgozni a legrázósabb témákat is

Válás, halál, internet, egy barátság dinamikája – Shona Innes könyvei kisgyerekeknek segítenek megbirkózni a felnőtteknek is nehezen emészthető kérdésekkel. A klinikai pszichológus szerző nemrég Magyarországon járt, hogy személyesen is meglátogassa kötetei illusztrátorát, Agócs Íriszt.
Zenés színház

Emléktáblát avattak Moldován Stefánia operaénekes tiszteletére

A művészre emlékező alkotást egykori lakóháza, a Katona József utca 25. szám alatti épület falán helyezte el a XIII. kerület önkormányzata.
Vizuál

Mi a Casablanca titka?

CURTIZ – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot címmel, Topolánszky Tamás Yvan rendezésében készült életrajzi film Kertész Mihályról, azaz Michael Curtizről, a Casablanca legendás magyar rendezőjéről.
Klasszikus

A budapesti éjszakában csendül fel Gershwin Kék rapszódiája Kohán István videoklipjében

Kohán István és Kohán István klarinétja is felcsendül abban a kisfilmben, amelynek főszereplője a Kék rapszódia egy budapesti pinceklubban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Pécsi barangolások a Partitúra stábjával

A nyári ismétlő részek utolsó állomásaként Miklósa Erika és Batta András kulturális országjáró műsora a Dunántúl legnagyobb városába, Pécsre látogat. Az adás augusztus 25-én vasárnap, 13.25 órától tekinthető meg a Duna Televízióban.
Klasszikus videó

A budapesti éjszakában csendül fel Gershwin Kék rapszódiája Kohán István videoklipjében

Kohán István és Kohán István klarinétja is felcsendül abban a kisfilmben, amelynek főszereplője a Kék rapszódia egy budapesti pinceklubban.
Klasszikus ajánló

Éjszaka még az ékszerek is varázslatosabbak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása augusztus 24-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Börcsök Annával, Deák Andreával, Hont Angélával és ifj. Kovács Antallal.
Klasszikus ajánló

Fischer Ivánnal a címlapon kezdi az évadot a Fidelio

Az ingyenes programmagazin évadkezdő számában az eseménynaptár mellett többek között interjút talál Láng Annamária színésszel, Ron Howard filmrendezővel, Várallyay Petra hegedűművésszel, Bán Zsófia íróval, illetve a címlapon szereplő Fischer Ivánnal. Lapozzon bele online!
Klasszikus kritika

Egzotikus és visszatérő vendégek Kaposváron – Kaposfest-napló 2.

A Kaposfest utolsó három napjáról szól alábbi írásunk: Brahmstól a Bolyi Soul és Gospel Kórusig haladt a fesztivál zenei programja.