Klasszikus

Egy páratlan páros a hangszerek világában – a Duo SeRa koncertje

2022.02.23. 09:10
Ajánlom
Tíz éve már, hogy Seleljo Erzsébet szaxofon- és Razvaljajeva Anasztázia hárfaművész szokatlan hangszerpárosítása a magyar zenei élet palettáját színesíti. Az évfordulót február 25-én koncerttel ünneplik a Régi Zeneakadémián.

A klasszikus hangszercsalád egyik legfiatalabb darabja Adolphe Sax 19. századi találmánya. Bár a szaxofon kapcsán a legtöbbeknek a jazz vagy a szórakoztató zene jut eszébe, a szimfonikus repertoárban is hamar szerepet kapott, Bizet, Muszorgszkij, Rahmanyinov, Sztravinszkij is szerepeltette zenekari kompozícióiban. A szaxofon a kortárs komolyzenének is kedvelt hangszere, így a klasszikusan képzett játékosaira is változatos kihívások várnak.

A 20. századi német zeneszerző, Gustav Bumcke is beleszeretett „gyönyörű, nemes hangjába”, és mindent megtett, hogy hazájában népszerűsítse a hangszert.

Úgy vélte, annak hangzása ideálisan ötvözi a fa- és rézfúvósok jellemzőit,

így nem csupán komponált rá, de ő hozta létre az első szaxofonzenekart Németországban. Notturno című alkotása is szerepel a Duo SeRa – Seleljo Erzsébet és Razvaljajeva Anasztázia február 25-i koncertjén.

A két művész sokszínű munkásságában mindig is nagy szerep jutott a modern-kortárs zenének, rendhagyó formációjuk számos mai komponistát is megihletett.

Virágh András Gábor is egyike azoknak a szerzőknek, akik írtak már számukra, ezen az estén Waves című duója hangzik el.

A külföldi alkotók művei között szerepelnek eredetileg is szaxofonra írt alkotások és átiratok is. A szaxofonművész Barry Cockroft gyakran komponál a saját hangszerére, ezúttal Melbourne Sonata című háromtételes alkotása szerepel műsoron.

A Messiaen-tanítvány Ida Gotkovsky Eolienne című alkotásának különböző fúvós hangszerekre alkalmazott változata is létezik. Az észt komponista, Erkki-Sven Tüür fuvola-hárfa párosra írt, Prints című darabját Seleljo Erzsébet dolgozta át a hangszerére, és elhangzik Debussy Gyermekkuckó című ciklusa is.

Ez a hattételes, eredetileg zongoradarab, szórakoztató iróniával tart görbetükröt kora egyes népszerű jelenségei elé.

Duo SeRa 10
február 25. 19:00 Régi Zeneakadémia, Kamaraterem

Bumcke: Notturno, op. 45
Ida Gotkovsky: Eolienne
Virágh András Gábor: Waves
Debussy: Gyermekkuckó – részletek (Georges Lambert és Seleljo Erzsébet átirata)
Erkki-Sven Tüür: Prints (Seleljo Erzsébet átirata)
Barry Cockroft: Melbourne Sonata

Seleljo Erzsébet (szaxofon), Razvaljajeva Anasztázia (hárfa)

Fejléckép: Duo SeRa (fotó: Raffay Zsófi)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Leszámolás a paraszti kultúrával – megnéztük az év egyik legszebb filmjét

A Parasztok című filmet látni olyan, mintha végigjárnánk egy hatalmas múzeumot, és hosszasan elidőznénk valamennyi műalkotás előtt – szellemileg megterhelő, mégis eksztatikus művészi élményt jelent.
Klasszikus

Elhunyt Rolla János

A Kossuth-díjas hegedűművész, a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének oktatója és korábbi tanszékvezetője hetvenkilenc éves volt – tudatta a szomorú hírt a Zeneakadémia.
Vizuál

Elhunyt Andresz Kati

A színházi munkái mellett szinkronszerepeiről is híres színésznőt, akinek különleges hangja számos filmet tett emlékezetessé, hatvannyolc éves korában érte a halál.
Klasszikus

Ragyogó sötétségem – beszélgetés Érdi Tamással

Érdi Tamás zongoraművész december 17-én a Benczúr Házban ad ünnepre hangoló koncertet, az Egész nap karácsony rendezvény záróakkordjaként.
Könyv

Vámos Miklós: Remek megragadása annak, mi is a szépirodalom

Vámos Miklós ebben a hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Állandó rovatában ezúttal Sasha Marianna Salzmann Az emberben legyen szép minden című kötetével foglalkozik.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Duplalemezzel ünnepli fennállása hatvanadik évét a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Az együttes új dupla albumán közönségkedvenc felvételek is helyet kaptak. A jubileum alkalmából jelent meg Egy viharos nap című zenés mesekönyvük is. 
Klasszikus gyász

„Micsoda tűz gyúlt benne a színpadon” – Vass Lajos emlékezik Rolla Jánosra

A hetvenkilenc éves korában elhunyt Kossuth-díjas hegedűművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar egykori koncertmestere több szállal kötődött az Óbudai Társaskörhöz, ahol legutolsó koncertjét is adta. Emlékét az intézmény igazgatója, Vass Lajos idézte fel.
Klasszikus gyász

Elhunyt Rolla János

A Kossuth-díjas hegedűművész, a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének oktatója és korábbi tanszékvezetője hetvenkilenc éves volt – tudatta a szomorú hírt a Zeneakadémia.
Klasszikus interjú

A revü világát idézi meg a Szolnoki Szimfonikusok újévi gálája

Január 20-án tizedik alkalommal tart újévköszöntő hangversenyt a Szolnoki Szimfonikus Zenekar. A különleges jubileum alkalmából Patkós Imrével, az együttes ügyvezető-szakmai igazgatójával beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Koppándi Jenővel lép fel az Anima Musicae

Folytatódik a zene lelkéről elnevezett kamarazenekar nagy sikernek örvendő sorozata, amelyen hazánk kiváló hegedűművészei vezetik egy-egy hangverseny erejéig az együttest.