Klasszikus

Egy páratlan páros a hangszerek világában – a Duo SeRa koncertje

2022.02.23. 09:10
Ajánlom
Tíz éve már, hogy Seleljo Erzsébet szaxofon- és Razvaljajeva Anasztázia hárfaművész szokatlan hangszerpárosítása a magyar zenei élet palettáját színesíti. Az évfordulót február 25-én koncerttel ünneplik a Régi Zeneakadémián.

A klasszikus hangszercsalád egyik legfiatalabb darabja Adolphe Sax 19. századi találmánya. Bár a szaxofon kapcsán a legtöbbeknek a jazz vagy a szórakoztató zene jut eszébe, a szimfonikus repertoárban is hamar szerepet kapott, Bizet, Muszorgszkij, Rahmanyinov, Sztravinszkij is szerepeltette zenekari kompozícióiban. A szaxofon a kortárs komolyzenének is kedvelt hangszere, így a klasszikusan képzett játékosaira is változatos kihívások várnak.

A 20. századi német zeneszerző, Gustav Bumcke is beleszeretett „gyönyörű, nemes hangjába”, és mindent megtett, hogy hazájában népszerűsítse a hangszert.

Úgy vélte, annak hangzása ideálisan ötvözi a fa- és rézfúvósok jellemzőit,

így nem csupán komponált rá, de ő hozta létre az első szaxofonzenekart Németországban. Notturno című alkotása is szerepel a Duo SeRa – Seleljo Erzsébet és Razvaljajeva Anasztázia február 25-i koncertjén.

A két művész sokszínű munkásságában mindig is nagy szerep jutott a modern-kortárs zenének, rendhagyó formációjuk számos mai komponistát is megihletett.

Virágh András Gábor is egyike azoknak a szerzőknek, akik írtak már számukra, ezen az estén Waves című duója hangzik el.

A külföldi alkotók művei között szerepelnek eredetileg is szaxofonra írt alkotások és átiratok is. A szaxofonművész Barry Cockroft gyakran komponál a saját hangszerére, ezúttal Melbourne Sonata című háromtételes alkotása szerepel műsoron.

A Messiaen-tanítvány Ida Gotkovsky Eolienne című alkotásának különböző fúvós hangszerekre alkalmazott változata is létezik. Az észt komponista, Erkki-Sven Tüür fuvola-hárfa párosra írt, Prints című darabját Seleljo Erzsébet dolgozta át a hangszerére, és elhangzik Debussy Gyermekkuckó című ciklusa is.

Ez a hattételes, eredetileg zongoradarab, szórakoztató iróniával tart görbetükröt kora egyes népszerű jelenségei elé.

Duo SeRa 10
február 25. 19:00 Régi Zeneakadémia, Kamaraterem

Bumcke: Notturno, op. 45
Ida Gotkovsky: Eolienne
Virágh András Gábor: Waves
Debussy: Gyermekkuckó – részletek (Georges Lambert és Seleljo Erzsébet átirata)
Erkki-Sven Tüür: Prints (Seleljo Erzsébet átirata)
Barry Cockroft: Melbourne Sonata

Seleljo Erzsébet (szaxofon), Razvaljajeva Anasztázia (hárfa)

Fejléckép: Duo SeRa (fotó: Raffay Zsófi)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.
Jazz/World

Csak betyárosan: lemezbemutatót és turnézáró koncertet és táncházat tart a Góbé a Fonóban

Online már korábban megjelent, fizikai formájában tavasszal jött ki a Góbé Élem című lemeze, az első nagylemez, amelyet a zenekar megújult felállásában jelentetett meg. A csapat május 28-án turnézáró koncertet, lemezbemutatót tart a Fonóban, amit egy táncházzal fejelnek meg.
Klasszikus

Ne féltsük a kortárs zenét!

Maratoni hosszúságú diplomakoncerten mutatkoztak be május 6-án este a Zeneakadémia harmadéves zeneszerzés és alkalmazott zeneszerzés szakos hallgatói. A rendkívül gazdag és sokszínű programban számos stílus és műfaj szerepelt.
Színház

Kiss Mari visszatér Szombathelyre

Kihirdette jubileumi, 15. évadának új előadásait a szombathelyi Weöres Sándor Színház: 10 bemutatót tartanak a következő szezonban. Új tagokkal is bővül a társulat: Mari Dorottya és Domonkos Zsolt mellett újra az alkotógárdát erősíti majd a teátrum egyik alapítótagja, Kiss Mari.
Zenés színház

„Csipike történetén keresztül nekünk is megadatik az önmagunkra találás lehetősége” – beszélgetés Molnár Levente operaénekessel

Csipikének, a fontoskodó, de jószándékú törpének kalandos történetei számos gyermek és felnőtt szívét meghódították már. Fodor Sándor meséje a Coopera gondozásában hamarosan egy családi opera formájában elevenedik majd meg. A készülő mű ötletgazdájával és művészeti vezetőjével, Molnár Levente Liszt Ferenc-díjas operaénekessel beszélgettünk egyebek mellett arról, milyen fejlődésen megy keresztül a történet során, és mi mindenre tanít meg bennünket is ez az erdélyi gyerekek és felnőttek körében egyaránt ismert és kedvelt kis mesehős.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Ne féltsük a kortárs zenét!

Maratoni hosszúságú diplomakoncerten mutatkoztak be május 6-án este a Zeneakadémia harmadéves zeneszerzés és alkalmazott zeneszerzés szakos hallgatói. A rendkívül gazdag és sokszínű programban számos stílus és műfaj szerepelt.
Klasszikus hír

Pécsiség Bécsben – a Musikvereinban lép fel a 210 éves Pannon Filharmonikusok

A zenekar a hazai együttesek közül elsőként kapott meghívást a rangos hangversenyterem évtizedes múltra visszatekintő Musik der Meister sorozatába. Három évadon át két-két alkalommal léphetnek fel, és a 2021 októberében adott, első koncert után május 22-én térnek vissza az „Aranyterembe”.
Klasszikus ajánló

Kalandra fül! – sérült és hátrányos helyzetű fiatalok is együtt zenélnek a Danubiával

A sérült művészekből álló Parafónia Zenekar és a Máltai Szimfónia program ifjú zenészei is fellépnek a Kalandra fül! Fesztiválon a Danubia Zenekarral. A zenei kuriózum harmadik alkalommal gyűjti egy helyre a legviccesebb és legszerethetőbb előadásokat a legkisebbek számára május 28-29-én, a BMC-ben.
Klasszikus hír

Egyházzenei Fesztivált rendez a Haydneum

A tavaly őszi Nyitófesztivál után egyházi műveket mutat be a közönségnek a Haydneum – Magyar Régizenei Központ, köztük kevéssé ismert, de magyar kötődésű szerzők darabjait.
Klasszikus kritika

A nagyok titkai

Vezető karmesterük, Kirill Petrenko vezényletével adta elő a Berlini Filharmonikusok Csajkovszkij Pikk dáma című operáját, saját koncerttermében, Berlinben. Az április 21-i, koncertszerű előadáson megpróbáltuk kideríteni, mit tudhat az a dirigens, akit egy ilyen jelentőségű zenekar mindenáron magának akart.