Klasszikus

Egy próba-egy koncert

2008.08.14. 00:00
Ajánlom
Az Orfeo Zenekar Eszterházán, a Kastélykoncertek keretében rendezett Haydn-szimfóniasorozata augusztus közepén a „párizsi” szimfóniákhoz érkezik. Ennek apropóján kérdeztük Vashegyi Györgyöt a sorozat eredeti ötletéről, a helyszín sajátosságairól és a kompozíciókkal való összefüggéseiről.

Vashegyi György

Fidelio Súgó: Kimondottan terjedelmes múltra tekint már vissza a Haydn-szimfóniák sorozata. Lassan a végére is értek, igaz?

Vashegyi György: Azért még akad mit előadni, de valóban sok szimfóniát műsorra tűztünk már, hetvennyolcat. A sorozat mostani formájában 2002-ben indult, akkor jutott Strém Kálmán eszébe, hogy biztos pontot jelenthetne a koncertlátogatóknak, ha minden hétvégén, péntektől vasárnapig lenne hangverseny a kastélyban. Ami minket illet, azt tűztük ki célul, hogy eljátsszuk Haydn összes Eszterházán írt szimfóniáját. 2009-ben ezt teljesíteni is fogjuk.

FS: A többivel mi lesz?

VGy: Reményeink szerint azok is sorra kerülnek, csak nem itt. Az itt született darabokat viszont az eredeti megszólaláshoz hűen igyekszünk előadni, olyan kis együttessel, amilyen Haydnnak a kastélyban rendelkezésére állt. A „párizsi” szimfóniákat is kis apparátussal játsszuk, noha a francia megrendelők jóval nagyobb zenekarral számolhattak. De Haydn az itteni viszonyokra komponálta ezeket a darabokat is, itt próbálta ki őket, ezért tartjuk magunkat a helyi korlátozásokhoz, amelyek meglepően szigorúak. Azt persze nem tudjuk, hogy pontosan melyik teremben adták elő a szimfóniákat, de jó esélyünk van rá, hogy játszottak a díszteremben is, ahol mi rendezzük a koncertjeinket.

FS: A szabadkőműves megrendelés bármilyen formában nyomott hagyott a műveken?

VGy: Nem, számomra legalábbis egyáltalán nem érzékelhető. Mozart szabadkőműves felkérésre készült műveiben sokkal több utalás van, mint ezekben a darabokban. A hat kompozíció kétségkívül egy egységet alkot, de semmi több.

FS: Az 1770-es években a herceg érdeklődése egyre inkább az újonnan felépült operaház és az operajátszás felé fordult. Ez nyilván több szellemi szabadságot hagyott Haydnnak a hangszeres kompozíciók terén, ha az időbeosztásának nem is kedvezett. A „párizsi” szimfóniákon mennyire érződik a változás?

VGy: Az operajátszás nagyüzemi lendülete valóban erősen rányomta a bélyegét a hetvenes évek szimfóniáira. Jó néhány olyan darab akad, ami szinte csak a helyi körülmények alapos ismerete révén értelmezhető, mint a no. 60-as C-dúr szimfónia, az Il distratto, ami tele van szándékos ügyetlenségekkel, viccekkel, ordító kvintpárhuzammal. Ezekkel Haydn alighanem egy épp akkoriban bemutatott olasz opera szerzőjének felkészültségét figurázta ki. Az abban az időben készült művek túlnyomó többsége használati zene, sok olyan utalással, amit csak a komponista szűk környezete értett igazán. A „párizsi” szimfóniák ezeknél azért távolságtartóbbak, reprezentatívabbak, és feltűnően sok előadási utasítást tartalmaznak, legalábbis a többi Haydn-kompozícióhoz képest. Végtére is idegenek kezébe kellett adni, akiket Haydn levélben meg is kért, hogy előadás előtt legalább egyszer próbálják el a darabokat, hogy tisztába jöjjenek a nehézségeikkel.

FS: A mostani viszonyok alapján furcsának tűnik, hogy akkoriban nem feltétlenül volt szokás próbálni, bár, persze, az akkori zenészeknek nem kellett különböző stíluskorszakok követelményeiben jártasnak lenniük. Mégis mennyire valóságos az egy próba-egy koncert gyakorlata?

VGy: Abszolút valóságos. Mi is érezzük, ahogy egyre több Haydn-művet adunk elő, mennyire bele lehet jönni a kotta értelmezésébe, mennyire bele tudjuk játszani magunkat ebbe a stílusba. Egyébként is, Haydn zenekara a jelek szerint tökéletes együttes volt olyan zenészekkel, mint Kraft és Tomasini, akiket még Stockholmba is el akartak csábítani. Az egyes ünnepségek fennmaradt műsoraiból is látszik, milyen fantasztikus állóképességgel és magabiztos technikai tudással rendelkeztek. Elég egy pillantást vetni például a Mária Terézia látogatását övező ünnepségekre, amikor egymás után kellett bemutatni egy operát (L’infedeltà delusa), egy báboperát (Philemon und Baucis) és este még egy szimfóniát is, ráadásul kényes kürtállásokkal, amelyek még az uralkodónő nem túlságosan kifinomult hallását is bántották volna, ha félresikerülnek, de Haydn zenekarában ilyesmi nemigen fordult elő. És ami azt illeti, semmi okunk nincs feltételezni, hogy a párizsiak ne boldogultak volna a nekik írt szimfóniákkal, ha valóban tartottak egy próbát a koncert előtt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

„Most vagyok abban az időszakban, amikor már van jogom megformálni ezt a szerepet”

A Bánk bán című opera minden magyar szívében különleges helyet foglal el. Az egyik legjelentősebb operánk ezúttal a Coopera szervezésében, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon kel életre, Vidnyánszky Attila Kossuth-díjas rendező kezei nyomán. Az előadás egyik főszereplőjét, Gertrudot a Magyar Állami Operaház népszerű mezzoszopránja, Mester Viktória alakítja majd, akivel a készülő produkció kapcsán beszélgettünk.
Zenés színház

Mutatjuk az első képeket a Puskás musicalből!

Puskás, a musical címmel nagyszabású zenés színházi produkció készült Szente Vajk rendezésében. A legismertebb magyar életéről szóló darab előzetes bemutatója augusztus 20-án lesz az Erkel Színházban.
Vizuál

Antonio Banderas abszurdnak tartja, hogy szexszimbólumnak bélyegezték

A talán legsikeresebb hollywoodi karriert befutó spanyol filmszínész, Antonio Banderas augusztus 10-én ünnepli hatvanadik születésnapját. 
Vizuál

A Pilátus is versenybe szállhat a Golden Globe-ért

Dombrovszky Linda filmjét beválogatták a legjobb idegennyelvű filmnek járó Golden Globe-díjért versenybe szálló alkotások közé, a Foreign Language Film Series 2021 elnevezésű programba.
Jazz/World

Korb Attila, a harsonás-zeneszerző

A Modern Art Orchestra harsonása – a zenekar számos tagjával egyetemben – zeneszerzőként is közreműködik a MAO alkotói műhelyében. Attila már gyermekként egy professzionális nagyzenekari projekt harsonása volt, melynek köszönhetően belföldön és külföldön is építhette koncertrutinját. A húszas évek big band vénáját tanulmányozva a harsonás-zeneszerző több hangszeren játszó művésszé érett, s ennek a zenei utazásnak egy mérföldköve a nemsokára megjelenő Swinging on the Danube című szerzői lemez.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

„Fellélegzés” – Rövidesen indul az 5. Fesztivál Akadémia Budapest

Augusztus 20-tól rendezik meg az idei Fesztivál Akadémia Budapest (FAB) koncertsorozatát a Zeneakadémián, a BMC-ben, a Hagyományok Házában és más helyszíneken. A rendezvényre több mint hatvan kiváló magyar művészt hívott meg Kokas Katalin és Kelemen Barnabás művészeti vezető. A „Fellélegzés” címet viselő fesztivál teljes programja elérhető a rendezvény honlapján, a hangversenyekre megkezdődött jegyértékesítés.
Klasszikus ajánló

Madarász 70 – A Nemzeti Filharmonikusok hangversenye

Madarász Iván zeneszerző három műve kerül terítékre szeptember 4-én a Pesti Vigadó csodálatos termében.
Klasszikus ajánló

A koronavírus ellen harcol, most koncertet ad a Medikus Zenekar

A koronavírus-járvány kezdete óta először lép színpadra teljes létszámmal a Medikus Zenekar augusztus 18-án a Pesti Vármegyeháza Díszudvarában.
Klasszikus interjú

Keller András: A zenekar a kedvenc hangszerem

Vonósnégyesével, a Keller Quartettel elért világsikerek után Keller András karmesterként építi és irányítja tizenhárom éve a Concerto Budapest Szimfonikus Zenekart. Úgy véli, jobban kellene figyelnünk saját, hazai kincseinkre, a kortárs zenére és egyáltalán – a zenére.
Klasszikus hír

A Balatonon is koncerteznek a BFZ zenészei

Bár az augusztus még nem az aktív koncertszezon hónapja, a Budapesti Fesztiválzenekar több nyári programmal is készül közönségének Budapesten, a Balatonon és a Dunakanyarban.