Klasszikus

Egy rendhagyó apa

2011.12.03. 08:00
Ajánlom
Tudjuk, a zenetörténetben a gyermektelen Haydnt szokás „Papa" gyanánt emlegetni, míg a háromgyermekes és hozzá többszörös nagyapa Liszt Ferencet nemigen találta meg ez a kedélyes elnevezés.

Ez persze nem véletlen, hiszen Liszt páratlanul sokirányú tevékenységei közepette leginkább csak a távolból felügyelte gyermekei fölcseperedését és neveltetését. A Marie d'Agoult grófnéval folytatott viharos élettársi viszony három gyümölcse, Blandine, Cosima és Daniel ráadásul a szülők között elmérgesedett kapcsolatot is megsínylette, s ez a háborúskodás olykor bizony meglehetősen zordnak mutatta az amúgy szinte mindenkor nagylelkű és emelkedett Lisztet. Jóllehet, a komponista mélyen és őszintén szerette gyermekeit, s lelkiismeretesen gondoskodott arról, hogy a lehető legjobb oktatáshoz jussanak. Mégis, a találkozások ritkák voltak Liszt és törvényesített leszármazottai között, s egy baráti feljegyzés így örökítette meg a Liszt család ritka összejöveteleinek egyikét 1853-ból (amúgy kilencévnyi kihagyást követően): „Meglehetős újdonság volt számomra Lisztet ezekkel a fiatal lányokkal látni, megfigyelni a kapcsolatát serdülő fiával. Maga Liszt furcsán érezte magát apai helyzetében, amely éveken át csak gondokkal járt, a hozzá tartozó örömök nélkül."

Az idézett mondatok éppenséggel Richard Wagnertől származnak, aki ekkor találkozott első ízben a bakfis Cosimával, életének majdani társával. Kettejük szerelme, amely - hasonlóan Liszt és Marie hajdani viszonyához - egy házasság felrúgásával járt, jócskán megviselte Lisztet az 1860-as évek második felében. Kapcsolata évekre megszakadt Cosima lányával, aki ekkor már egyetlen élő gyermeke volt. 1859-ben ugyanis elhunyt az oly ígéretes tehetségű Daniel, 1862-ben pedig, kevéssel szülését követően, Blandine. Lisztet mindkét haláleset nagyon megviselte, s mindkét gyászmunkájában komoly szerep jutott a zenei kifejezésnek: Danielt a Három gyászóda első darabjában (Les Morts - A holtak) siratta el, míg Blandine halálának vesztesége a Weinen, Klagen, Sorgen, Zagen variációiban nyert kifejezést.   

Mint az kevésbé zseniális emberekkel is előfordul, Liszt a nagyapai szerepet oldottabban töltötte be, mint az apait. Wagner és Cosima fiát, Siegfriedet különösen erős szálak fűzték Liszt nagyapához, aki Sigiusnak becézte kedvenc unokáját. A Wagneréknél, Velencében vendégeskedő Liszt szabad bejárást engedélyezett a lakosztályába a kiskamasz Siegfriednek, engedte, hogy a fiú ritka bélyegek után kutatva felforgassa a szemétkosarát, s még nagymisére is magával vitte a protestáns Sigiust. Másik unokájának, a Cosima első házasságából született Daniela von Bülownak pedig, aki utolsó éveiben gyakran kísérte (s próbálta az egészségügyi séta gyakorlására is rávenni nagyapját), 1881 karácsonyán páratlan és egyszersmind roppant stílszerű ajándékot adott. Daniela római szállodai szobájában ugyanis eljátszotta időskori zongorasorozatát, a Karácsonyfa ciklust, mely művét a szerencsések a december 10-i koncerten négykezes változatban hallhatnak majd: Klukon Edit és Ránki Dezső tolmácsolásában.

Ránki Dezső, Klukon Edit, Ránki Fülöp (zongora) és a Magyar Rádió Gyermekkórusának karácsonyi koncertje

2011. december 10. 19:30

Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Km.: MR Gyermekkórus (karig.: Thész Gabriella), Novák Anikó (zongora)

Ave Maria - gregorián ének
Liszt: Hymne de l'enfant á son réveil/Az ébredő gyermek himnusza (Lamartine); B-A-C-H fantázia és fúga; Weihnachtsbaum (Karácsonyfa) - a szerző négykezes változata; Ave Maria, S. 681
Debussy: Noël des enfants qui n'ont plus de maison/Otthontalan gyermekek karácsonya
Kodály: A 150. genfi zsoltár; Ave Maria; angyoalko és pásztorok
Liszt-Dukay: Salve Regina - antifóna hat énekszólamra és zongorára

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Klasszikus

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Plusz

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Ilyen lenne a #10éveskihívás kedvenc zeneszerzőinkkel

A közösségi médiában hódít a 10 éves kihívás, azaz a #10yearschallange. Megnéztük, milyen lenne, ha a legnagyobb zeneszerzők is posztolnának fotót és szöveget.
Klasszikus óbudai danubia zenekar

Baráth Emőke és az Óbudai Danubia koncertjét közvetítjük élőben

Pénteken este Händel műveiből ad koncertet a világszerte ismert magyar énekesnő az ÓDZ kíséretével. Ha nem tud ott lenni a BMC-ben, kövesse az eseményt a Fidelio Facebook oldalán.
Klasszikus magazin

Így szóltak azok a hangszerek, amikre Mozart, Haydn, Händel vagy Beethoven komponáltak

A Felvilágosodás Korának Zenekara jóvoltából most egyesével meghallgathatjuk, milyen hangszerekre írták műveiket a legnagyobb klasszicista és barokk szerzők.
Klasszikus ajánló

Könnyed kortárs kalandok az Óbudai Társaskörben

A Budapest Saxophone Quartet szaxofonosaival folytatódik a kortárszenei sorozat, először ad magyar nyelvű sanzonestet Szilágyi Enikő, lesz filmvetítés, visszatérnek Seress Rezső-slágerei, nem maradnak el az operarészletek, lesz medley és mashup – az Óbudai Társaskör februári kínálatából szemezgettünk.
Klasszikus ajánló

Berlioz ritkán hallható brácsaversenyét adja elő Szűcs Máté

A Harold Itáliában is elhangzik a Nemzeti Filharmonikusok koncertjén, amelyet a Müpa után a Pesti Vigadóban is megismétel az együttes.