Klasszikus

Egy stuttgarti este 1951-ből

2005.10.27. 00:00
Ajánlom
HAYDN, RAVEL, BRUCKNER. Bécsi Filharmonikusok, Wilhelm Furtwängler Golden Melodram, 2005. "Korábban nem publikált dokumentum!" - hirdeti a Golden Melodram a Feledhetetlen koncertek sorozatában most megjelent lemezének címlapján, ami - Furtwängler-felvételről lévén szó - bizonyára hatásos kereskedelmi fogás. Az igazság azonban az, hogy szó sincs tényleges újdonságról.

A teljes koncert egyvégtében ugyan valóban nem jelent még meg eddig, ám részeiben már igen, némelyik műsorszám több kiadónál is. Mindazonáltal felettébb tanulságos végighallgatni a maga komplexitásában ezt a ötvennégy évvel ezelőtti stuttgarti estét, amelyen a karmester Haydn 88. (G-dúr) szimfóniáját, Ravel Spanyol rapszódiáját és Bruckner 4. (Romantikus) szimfóniáját tűzte műsorára.

Némelyek maliciózusan úgy vélik, hogy Furtwängler mindent úgy dirigált, mintha Beethoven lenne a zeneszerző, Beethovent pedig úgy, mintha Wagner. Tagadhatatlan, hogy több érzéke volt az elsöprő szenvedélyhez, mint a finom humorhoz. Haydnt tényleg beethovenesen vezényli, de az vesse rá az első követ, akit nem ragad magával a harapós nyitótétel, nem lágyul el a felettébb lassúra fogott, érzélemgazdag largótól, vagy nem mozdul meg a lába a rusztikus megfogalmazású menüett hallatán. Mi tagadás, az ő Spanyol rapszódiájában hiába keresünk latinos könnyedséget, franciás eleganciát, még a kasztanyettás táncdallamok is úgy szólnak, mintha német katonazenekar akarna kikapcsolódni egy kicsit. Olyan ez, mint a "Die Brücke" festőinek világa: francia fauve színek, délszaki táj - német expresszionista modorban.

Furtwängler igazi terepe persze Bruckner, és nemcsak azért, mert egykor a Német Bruckner Társaság elnöke volt. A Wagner árnyékában alkotó linzi zeneszerző kínosan megküzdött minden egyes hanggal, amit leírt: a benne gomolygó indulat nehezen tört utat magának a kottapapíron. Minden műve nagy nekiveselkedés. "Melyik muzsikusnál tapasztalhatjuk még, hogy ugyanazt a művet örökösen átdolgozta volna?! Beethovenről tudjuk, hogy nehezen és lassan dolgozott. De ha véget ért az alkotás folyamata, be is volt fejezve a mű. Bruckner esetében azonban nem úgy érezzük-e, mintha számára belülről sem készült volna el soha egészen?" - írta egy esszéjében Furtwängler. Az újraalkotó interpretálás elkötelezett híve számára pedig mi sem volt nagyszerűbb kihívás, mint minden koncerten átélni a "zeneszerzés" izgalmát, újraformálni Bruckner szimfóniáját. Ettől olyan elementáris, ettől olyan magával ragadó ez az este is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Nyomozás az Operában – akcióban a jogi osztály

Noha az egyik legfelemelőbb érzés kétségkívül a művészeket illeti, amikor a színpadon megcsillogtathatják tudásukat, majd fürdőzhetnek a közönség jól megérdemelt elismerésében, mégis, ahhoz, hogy ez létrejöhessen, többek között az Opera jogi csapatának hathatós közreműködésére is szükség van.
Színház

Végigsöpör a tao-változások előszele a színházi szakmán

Az Orlai Produkciós Iroda és a Veres1Színház is csatlakozott a vészharangot megkongató magánszínházakhoz, akik a társasági adókból történő kultúratámogatási lehetőség megszűnése miatt kerültek nehéz helyzetbe.
Vizuál

Színházi reklámfogás volt a megtalált Picasso-festmény

Hamisnak bizonyultak a hat éve ellopott Picasso-festmény felbukkanásáról szóló hírek. A kép megtalálását bejelentő holland írónő elmondása szerint "tréfa áldozata lett". Egy belgiumi színházi produkció alkotói közölték, hogy ők csapták be a megtalálót és hamisítvány a Romániában talált, Picassónak tulajdonított festmény - közölte a holland NOS televízió.
Színház

A Magvető Café-ban is elmaradnak a tervezett bemutatók januártól

A kulturális tao-támogatás megvonása a Magvető Cafét is érzékenyen érinti. Közleményükben arról írnak, januártól biztosan elmaradnak a tervezett saját előadások.
Zenés színház

A hazai zenés színház „mindenese”: Szemenyei János

Színész és zeneszerző egy személyben, aki igazi otthonát a zenés színpadokon találta meg. Szemenyei János Kult50-ben megjelent portréja.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Ismét tehetséges fiataloké az Óbudai Társaskör színpada

Gitármuzsika, az év fiatal jazz-zenészei és olaszmánia Óbudán.
Klasszikus érdi tamás

Miért nem vették fel a Zeneakadémiára ezt a tehetséges zongoristát?

Ezt kérdezte a legendás Leon Fleisher, amikor először találkozott Érdi Tamással. A torontói Királyi Konzervatórium zongora tanszakán látássérültként is elfogadták a fiatalember jelentkezését, ezt a napot örökíti meg a következő szemelvényünk a zongoraművészről szóló könyvből.
Klasszikus nfz

A zene ajándék

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar 2018/2019. évadának koncertjeire már feltölthető ajándékkártyával is vásárolhatóak jegyek.
Klasszikus la scala

Nyolc percen át ünnepelték Kurtág operáját, a zeneszerző rádión hallgatta az előadást

Nyolc percig tapsolta Kurtág György első operájának ősbemutatóját a Scala milánói operaház közönsége csütörtök este - számolt be a Corriere della Sera olasz napilap a többnyire szakmai közönség előtt tartott előadásról.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Mozgássérült sportoló és siket színésznő is fellép Frenáknál

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának november 17-i adásában vendégünk lesz Rohmann Ditta gornodkaművész, Borbély László zongoraművész, Frenák Pál koreográfus, Horváth László, a Fonó igazgatója.