Klasszikus

Egy szubjektív kritika

2004.10.27. 00:00
Ajánlom
„Sir Peter Maxwell Davies korunk legjelentősebb zeneszerzőinek egyike. Hatalmas életműve zenei nyelvezet tekintetében és műfajilag is sokrétű. Műveit rendszeresen játsszák szerte a világon, zenéje rendkívül népszerű” – tájékozat a műsorfüzet. Nem csoda, ha ilyen beharangozás után „minden jóra” felkészülve mentem el a Budapesti Őszi Fesztivál záró koncertjére, melyen a hetven éves zeneszerző „életművének négy legjellegzetesebb és legismertebb” zenekari művét vezényelte.

Alighogy készenlétbe helyezkedik a Danubia Szimfonikus Zenekar, besiet a színpadra az első darabban szólistaként fellépő koncertmester és – meglepően fiatalos léptekkel – a szerző. A hangverseny nyitószámának címe: Termékenységvarázslás: MacDonald táncok, melyeket állítólag a skót népi hegedűjáték inspirált. Kezdeti hallgatói lelkesültségem az első néhány perc után lanyhadni kezd, figyelmem bizony el-elkalandozik – hamarosan azon kapom magam: unatkozom. Újból megpróbálok a zenére koncentrálni, végül is nem csúnya, várom, hátha végre elindul a darab. De nem. Aztán már azt várom, mikor ér véget. Sokára. No nem baj, a szimfónia veretes műfaját biztos jobban megbecsüli Sir Peter – végtére is ez neki már az Ötödik… De sajnos az is parttalan és szürke. Szünet után jön a klarinétverseny, mellyel kapcsolatban a műsorfüzet azzal kecsegtet, hogy az „Mozart késői, klarinétra írt darabjainak atmoszféráját idézi”. Nos, maradjunk abban, hogy ez a megállapítás sületlenség. Szegény Wolfgang igazán nem érdemli meg, hogy kapcsolatba hozzák a nevét Davies művével, mely véleményem szerint legfeljebb csak az unalom „atmoszféráját idézi”. S mert minden bírálatban meg kell említeni valami pozitívumot is, elmondom, hogy tetszett a koncertet záró An Orkney Wedding, with Sunrise utolsó három perce, amikor egy (egyébként német nemzetiségű!) skót dudás jött előre a Zeneakadémia nézőterén keresztül a színpadra. Ez igazán látványos és hangulatos volt – olyannyira, hogy ezt az utolsó három percet a közönség követelésére meg is kellett ismételni…

S végül néhány objektívnek tűnő – de az előzőeknél nem kevésbé szubjektív – megjegyzés. Mindkét szólista, a hegedűs Hutás Gergely és a klarinétos Dimitri Ashkenazy remek teljesítményt nyújtott. Hutás hegedülésében tetszett a népi hangszerjátékra történő finom utalás, Ashkenazyt pedig hosszú szólamának korrekt, időnként ihletetten szép, ráadásul kotta nélküli megszólaltatásáért illeti dicséret. A Danubia Szimfonikus Zenekar, ha nem is túl felvillanyozva, de azért jó formában játszott, a trombitaszólókat, számos szép kürtállást és a záró szám kezdő oboaszólóját külön is ki kell emelni.

Sir Peter Maxwell Davies, korunk legjelentősebb zeneszerzőinek egyike bizonyára elégedetten utazott haza…

(2004. október 24. 19:30 Zeneakadémia, Budapesti Őszi Fesztivál –– Happy Birthday, Sir peter!; Davies: A Spell for Green Corn, The MacDonald Dances, 5. szimfónia, Strathclyde Concerto No. 4, An Orkney Wedding, with Sunrise; km.: Hutás Gergely (hegedű), Dimitri Ashkenazy (klarinét), Gunther Haussknecht (skót duda), Danubia Szimfonikus Zenekar; vez.: Sir Peter Maxwell Davies)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ilyen volt: Baráti Kristóffal zenélt a Kodály Filharmonikusok a reptéren

A négy őselem, a tűz, a víz, a föld és a levegő szolgált mottóként a debreceni Kodály Filharmonikusok nagyszerű koncertjének műsorában. Kritika.
Könyv

Pakold meg magad könyvekkel a Líra raktárában pár száz forintért!

Mi már tudjuk az igazi könyvmolyok szombati programját. Raktárvásár lesz a Lírában.
Könyv

Családi találkozót rendeznek Petőfi rokonai Kiskunfélegyházán

Igen, jól olvasta a címet! Míg egyesek a költő sírjának felkutatásával vannak elfoglalva, mások az élőkre koncentrálnak és családi találkozót hirdettek, amelyen eddig állítólag 66 utód jelezte a részvételét.
Vizuál

Elhunyt I. M. Pei, a Louvre üvegpiramisának tervezője

A kínai-amerikai építész 102 éves volt. Ő tervezte a Louvre üvegpiramisát és a washingtoni National Gallery of Art épületét is.
Tánc

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Hat orosz zeneszerzőt mutat be Szabó Marcell fesztiválja

Budapesten és Debrecenben rendezik meg október 7. és 13. között az Orosz Zenei Fesztivált, amelyen minden koncert egy-egy zeneszerzőt állít a középpontba.
Klasszikus virtuózok

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Klasszikus interjú

Mikołaj Górecki: „Nem vagyok zeneszerző, csak egy fickó, aki komponál”

Egy ismert komponista gyermekének lenni nem mindig kiváltság, különösen ha a gyermek a szülői pályát kívánja követni. Mikołaj Górecki egyik művét a Liszt Ferenc Kamarazenekar előadásában hallhatja majd a közönség május 25-én. Ennek kapcsán tettünk fel néhány kérdést az Amerikában élő lengyel komponistának.
Klasszikus kritika

Ilyen volt: Baráti Kristóffal zenélt a Kodály Filharmonikusok a reptéren

A négy őselem, a tűz, a víz, a föld és a levegő szolgált mottóként a debreceni Kodály Filharmonikusok nagyszerű koncertjének műsorában. Kritika.
Klasszikus ajánló

Fassang László templomépítésért koncertezik

A Liszt Ferenc-díjas művész jótékonysági orgonaestjét május 19-én tartják a Deák téri evangélikus templomban. A befolyt összeggel a budakeszi evangélikus templom építését támogatják.