Klasszikus

Egy szubjektív kritika

2004.10.27. 00:00
Ajánlom
„Sir Peter Maxwell Davies korunk legjelentősebb zeneszerzőinek egyike. Hatalmas életműve zenei nyelvezet tekintetében és műfajilag is sokrétű. Műveit rendszeresen játsszák szerte a világon, zenéje rendkívül népszerű” – tájékozat a műsorfüzet. Nem csoda, ha ilyen beharangozás után „minden jóra” felkészülve mentem el a Budapesti Őszi Fesztivál záró koncertjére, melyen a hetven éves zeneszerző „életművének négy legjellegzetesebb és legismertebb” zenekari művét vezényelte.

Alighogy készenlétbe helyezkedik a Danubia Szimfonikus Zenekar, besiet a színpadra az első darabban szólistaként fellépő koncertmester és – meglepően fiatalos léptekkel – a szerző. A hangverseny nyitószámának címe: Termékenységvarázslás: MacDonald táncok, melyeket állítólag a skót népi hegedűjáték inspirált. Kezdeti hallgatói lelkesültségem az első néhány perc után lanyhadni kezd, figyelmem bizony el-elkalandozik – hamarosan azon kapom magam: unatkozom. Újból megpróbálok a zenére koncentrálni, végül is nem csúnya, várom, hátha végre elindul a darab. De nem. Aztán már azt várom, mikor ér véget. Sokára. No nem baj, a szimfónia veretes műfaját biztos jobban megbecsüli Sir Peter – végtére is ez neki már az Ötödik… De sajnos az is parttalan és szürke. Szünet után jön a klarinétverseny, mellyel kapcsolatban a műsorfüzet azzal kecsegtet, hogy az „Mozart késői, klarinétra írt darabjainak atmoszféráját idézi”. Nos, maradjunk abban, hogy ez a megállapítás sületlenség. Szegény Wolfgang igazán nem érdemli meg, hogy kapcsolatba hozzák a nevét Davies művével, mely véleményem szerint legfeljebb csak az unalom „atmoszféráját idézi”. S mert minden bírálatban meg kell említeni valami pozitívumot is, elmondom, hogy tetszett a koncertet záró An Orkney Wedding, with Sunrise utolsó három perce, amikor egy (egyébként német nemzetiségű!) skót dudás jött előre a Zeneakadémia nézőterén keresztül a színpadra. Ez igazán látványos és hangulatos volt – olyannyira, hogy ezt az utolsó három percet a közönség követelésére meg is kellett ismételni…

S végül néhány objektívnek tűnő – de az előzőeknél nem kevésbé szubjektív – megjegyzés. Mindkét szólista, a hegedűs Hutás Gergely és a klarinétos Dimitri Ashkenazy remek teljesítményt nyújtott. Hutás hegedülésében tetszett a népi hangszerjátékra történő finom utalás, Ashkenazyt pedig hosszú szólamának korrekt, időnként ihletetten szép, ráadásul kotta nélküli megszólaltatásáért illeti dicséret. A Danubia Szimfonikus Zenekar, ha nem is túl felvillanyozva, de azért jó formában játszott, a trombitaszólókat, számos szép kürtállást és a záró szám kezdő oboaszólóját külön is ki kell emelni.

Sir Peter Maxwell Davies, korunk legjelentősebb zeneszerzőinek egyike bizonyára elégedetten utazott haza…

(2004. október 24. 19:30 Zeneakadémia, Budapesti Őszi Fesztivál –– Happy Birthday, Sir peter!; Davies: A Spell for Green Corn, The MacDonald Dances, 5. szimfónia, Strathclyde Concerto No. 4, An Orkney Wedding, with Sunrise; km.: Hutás Gergely (hegedű), Dimitri Ashkenazy (klarinét), Gunther Haussknecht (skót duda), Danubia Szimfonikus Zenekar; vez.: Sir Peter Maxwell Davies)

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Plusz

Ilyet még nem hallottál: hódít a mongol torokének metál

Nem a hörgős metálról van szó, hanem tradicionális mongol hangszereken és énektechnikával előadott heavy metálról, aminek hirtelen rengeteg rajongója akadt világszerte.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.
Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus hír

Egy részeg férfi vonóshangszereket hajított ki egy mozgó vonatból

A Büchenből Hamburgba tartó vonaton mintegy 14 ezer eurós kárt okozott a randalírozó német férfi.