Klasszikus

Egy szubjektív kritika

2004.10.27. 00:00
Ajánlom
„Sir Peter Maxwell Davies korunk legjelentősebb zeneszerzőinek egyike. Hatalmas életműve zenei nyelvezet tekintetében és műfajilag is sokrétű. Műveit rendszeresen játsszák szerte a világon, zenéje rendkívül népszerű” – tájékozat a műsorfüzet. Nem csoda, ha ilyen beharangozás után „minden jóra” felkészülve mentem el a Budapesti Őszi Fesztivál záró koncertjére, melyen a hetven éves zeneszerző „életművének négy legjellegzetesebb és legismertebb” zenekari művét vezényelte.

Alighogy készenlétbe helyezkedik a Danubia Szimfonikus Zenekar, besiet a színpadra az első darabban szólistaként fellépő koncertmester és – meglepően fiatalos léptekkel – a szerző. A hangverseny nyitószámának címe: Termékenységvarázslás: MacDonald táncok, melyeket állítólag a skót népi hegedűjáték inspirált. Kezdeti hallgatói lelkesültségem az első néhány perc után lanyhadni kezd, figyelmem bizony el-elkalandozik – hamarosan azon kapom magam: unatkozom. Újból megpróbálok a zenére koncentrálni, végül is nem csúnya, várom, hátha végre elindul a darab. De nem. Aztán már azt várom, mikor ér véget. Sokára. No nem baj, a szimfónia veretes műfaját biztos jobban megbecsüli Sir Peter – végtére is ez neki már az Ötödik… De sajnos az is parttalan és szürke. Szünet után jön a klarinétverseny, mellyel kapcsolatban a műsorfüzet azzal kecsegtet, hogy az „Mozart késői, klarinétra írt darabjainak atmoszféráját idézi”. Nos, maradjunk abban, hogy ez a megállapítás sületlenség. Szegény Wolfgang igazán nem érdemli meg, hogy kapcsolatba hozzák a nevét Davies művével, mely véleményem szerint legfeljebb csak az unalom „atmoszféráját idézi”. S mert minden bírálatban meg kell említeni valami pozitívumot is, elmondom, hogy tetszett a koncertet záró An Orkney Wedding, with Sunrise utolsó három perce, amikor egy (egyébként német nemzetiségű!) skót dudás jött előre a Zeneakadémia nézőterén keresztül a színpadra. Ez igazán látványos és hangulatos volt – olyannyira, hogy ezt az utolsó három percet a közönség követelésére meg is kellett ismételni…

S végül néhány objektívnek tűnő – de az előzőeknél nem kevésbé szubjektív – megjegyzés. Mindkét szólista, a hegedűs Hutás Gergely és a klarinétos Dimitri Ashkenazy remek teljesítményt nyújtott. Hutás hegedülésében tetszett a népi hangszerjátékra történő finom utalás, Ashkenazyt pedig hosszú szólamának korrekt, időnként ihletetten szép, ráadásul kotta nélküli megszólaltatásáért illeti dicséret. A Danubia Szimfonikus Zenekar, ha nem is túl felvillanyozva, de azért jó formában játszott, a trombitaszólókat, számos szép kürtállást és a záró szám kezdő oboaszólóját külön is ki kell emelni.

Sir Peter Maxwell Davies, korunk legjelentősebb zeneszerzőinek egyike bizonyára elégedetten utazott haza…

(2004. október 24. 19:30 Zeneakadémia, Budapesti Őszi Fesztivál –– Happy Birthday, Sir peter!; Davies: A Spell for Green Corn, The MacDonald Dances, 5. szimfónia, Strathclyde Concerto No. 4, An Orkney Wedding, with Sunrise; km.: Hutás Gergely (hegedű), Dimitri Ashkenazy (klarinét), Gunther Haussknecht (skót duda), Danubia Szimfonikus Zenekar; vez.: Sir Peter Maxwell Davies)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.