Klasszikus

Egy teológus Kodály nyomában

2014.07.01. 08:15
Ajánlom
Huszonöt éve, 1989. július 1-jén halt meg Rajeczky Benjamin Erkel Ferenc-díjas, posztumusz Kossuth-díjas zenetörténész, népzenekutató, római katolikus pap. MAGAZIN

1901. november 11-én született Egerben, ahol gyermekkorát is töltötte - akkor még Ferenc néven. Apja a városi szeszgyár gépésze volt. Rajeczky elmondása szerint kisgyermekkorában elragadtatással figyelte az utcákon végigvonuló katonazenekar fúvósainak zenélését. A hatodik osztály elvégzése után Zircre került, ahol novícius (szerzetesjelölt) lett. 1917-ben belépett a ciszterci rendbe, ekkor a Ferenc helyett a Benjamin rendi nevet kapta. 1920-ban Innsbruckba kérte magát, hogy folytathassa teológiai tanulmányait. A teológia mellett megismerkedett a középkori polifonikus zenével, valamint Perotinus és társai munkásságával is.

Miután 1926-ban megszerezte a teológia doktora címet, visszatért Magyarországra. Szerette volna elmélyíteni zenei ismereteit és zenetörténetből is ledoktorálni, de erre végül nem nyílt lehetősége. Budapesten középiskolai tanár lett a ciszteri Szent Imre Gimnáziumban, egészen a második világháború végéig. Hittant és ének-zenét oktatott.  1932-től rendszeresen bejárt a Zeneakadémiára, ahol Kodály Zoltán zeneszerzésóráit hallgatta, aki később meghívta a Népzenekutató Intézetbe. Közben 1933-ban a Magyar Énekoktatók Országos Egyesületének főtitkára lett. Tanárként a gyakorlatban alkalmazta a Kodály-módszert, amelynek lelkes híve volt. Cikkeivel és tankönyveivel is Kodály elképzeléseit támogatta. 1938-ban jelent meg a Kerényi Györggyel közösen írt Énekes ABC-je, a zenei írás-olvasás első, kodályi szellemben írt tankönyve, amely 1946-ig tizenhárom kiadást ért meg. Az ötvenes évek elején feloszlatták a ciszterci rendet, de Rajeczky ettől függetlenül papi hivatását élete végéig gyakorolta. A II. Vatikáni Zsinatot megelőzve jelentős szerepe volt az előbb kétnyelvű, majd magyar nyelvű liturgia - jelesül a zsolozsmázás, vesperás-éneklés elterjesztésében.

Az 1950-es években több népzenekutató körúton vett részt. 1950-től 1960-ig muzeológus a Néprajzi Múzeum zenei osztályán, majd az MTA Népzenekutató Csoportjának igazgatóhelyettese, 1967-től három éven át megbízott igazgatója - azaz Kodály utóda -, ugyanekkor a Zenetudományi Intézet főmunkatársa lett.  1970-ben ideológiai okokból nyugdíjazták. Tudományos tevékenységét azonban ezután is folytatta. 1974-től visszatért a tanításhoz és a Zeneakadémián oktatott paleográfiát, népzeneelméletet és népzenei bibliográfiát. Nemzetközileg is jelentős tudományos eredményeket ért el a gregorián- és a népzenekutatás területén. Jelentős szerepet játszott a népzene felvételek hanglemez kiadásának előkészítésében is, összeállította a Magyar Népzene című lemezsorozatot, amely a párizsi hanglemezversenyen nagydíjat nyert. Támogatta a gregorián dallamokat éneklő Schola Hungarica kórus megszületését. Tagja volt a Nemzetközi Népzenei Tanácsnak. Munkásságát 1978-ban Erkel Ferenc-díjjal ismerték el. Nyolcvanadik és nyolcvanötödik születésnapját  konferenciákkal ünnepelték, a Zeneakadémia pedig a professor emeritus címet adományozott neki. Nem sokkal 1989-ben Pásztón bekövetkezett halála után posztumusz Kossuth-díjjal tüntették ki.

Programkereső

Legolvasottabb

Tánc

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Klasszikus

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Vizuál

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Színház

Ókori kérdések a mában – antik drámákból merít a Katona József Színház új előadása

Tarnóczi Jakab Varga Zsófia dramaturggal Aiszkhülosz, Euripidész és Szophoklész műveit emelte át a mába – vagy ha pontosak szeretnénk lenni: a jelent húzta rá a most is aktuális ókori történetekre.
Klasszikus

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Klasszikus videó

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Klasszikus ajánló

Vidovszky László-est a Zeneakadémián

Vidovszky László korai munkásságát mutatja be az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, abszurd hanghatásokat felvonultató zenemű, kamaraopera és filmvetítés is szerepel a programban.
Klasszikus ajánló

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Klasszikus beszámoló

Zeneszerzők párbeszéde – Beszélgetés Georges Aperghisszel

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány zeneszerző-beszélgetései, a mustMEET Composers sorozat legújabb vendége a görög származású zenés színházi alkotó, Georges Aperghis volt.