Klasszikus

Egy teológus Kodály nyomában

2014.07.01. 08:15
Ajánlom
Huszonöt éve, 1989. július 1-jén halt meg Rajeczky Benjamin Erkel Ferenc-díjas, posztumusz Kossuth-díjas zenetörténész, népzenekutató, római katolikus pap. MAGAZIN

1901. november 11-én született Egerben, ahol gyermekkorát is töltötte - akkor még Ferenc néven. Apja a városi szeszgyár gépésze volt. Rajeczky elmondása szerint kisgyermekkorában elragadtatással figyelte az utcákon végigvonuló katonazenekar fúvósainak zenélését. A hatodik osztály elvégzése után Zircre került, ahol novícius (szerzetesjelölt) lett. 1917-ben belépett a ciszterci rendbe, ekkor a Ferenc helyett a Benjamin rendi nevet kapta. 1920-ban Innsbruckba kérte magát, hogy folytathassa teológiai tanulmányait. A teológia mellett megismerkedett a középkori polifonikus zenével, valamint Perotinus és társai munkásságával is.

Miután 1926-ban megszerezte a teológia doktora címet, visszatért Magyarországra. Szerette volna elmélyíteni zenei ismereteit és zenetörténetből is ledoktorálni, de erre végül nem nyílt lehetősége. Budapesten középiskolai tanár lett a ciszteri Szent Imre Gimnáziumban, egészen a második világháború végéig. Hittant és ének-zenét oktatott.  1932-től rendszeresen bejárt a Zeneakadémiára, ahol Kodály Zoltán zeneszerzésóráit hallgatta, aki később meghívta a Népzenekutató Intézetbe. Közben 1933-ban a Magyar Énekoktatók Országos Egyesületének főtitkára lett. Tanárként a gyakorlatban alkalmazta a Kodály-módszert, amelynek lelkes híve volt. Cikkeivel és tankönyveivel is Kodály elképzeléseit támogatta. 1938-ban jelent meg a Kerényi Györggyel közösen írt Énekes ABC-je, a zenei írás-olvasás első, kodályi szellemben írt tankönyve, amely 1946-ig tizenhárom kiadást ért meg. Az ötvenes évek elején feloszlatták a ciszterci rendet, de Rajeczky ettől függetlenül papi hivatását élete végéig gyakorolta. A II. Vatikáni Zsinatot megelőzve jelentős szerepe volt az előbb kétnyelvű, majd magyar nyelvű liturgia - jelesül a zsolozsmázás, vesperás-éneklés elterjesztésében.

Az 1950-es években több népzenekutató körúton vett részt. 1950-től 1960-ig muzeológus a Néprajzi Múzeum zenei osztályán, majd az MTA Népzenekutató Csoportjának igazgatóhelyettese, 1967-től három éven át megbízott igazgatója - azaz Kodály utóda -, ugyanekkor a Zenetudományi Intézet főmunkatársa lett.  1970-ben ideológiai okokból nyugdíjazták. Tudományos tevékenységét azonban ezután is folytatta. 1974-től visszatért a tanításhoz és a Zeneakadémián oktatott paleográfiát, népzeneelméletet és népzenei bibliográfiát. Nemzetközileg is jelentős tudományos eredményeket ért el a gregorián- és a népzenekutatás területén. Jelentős szerepet játszott a népzene felvételek hanglemez kiadásának előkészítésében is, összeállította a Magyar Népzene című lemezsorozatot, amely a párizsi hanglemezversenyen nagydíjat nyert. Támogatta a gregorián dallamokat éneklő Schola Hungarica kórus megszületését. Tagja volt a Nemzetközi Népzenei Tanácsnak. Munkásságát 1978-ban Erkel Ferenc-díjjal ismerték el. Nyolcvanadik és nyolcvanötödik születésnapját  konferenciákkal ünnepelték, a Zeneakadémia pedig a professor emeritus címet adományozott neki. Nem sokkal 1989-ben Pásztón bekövetkezett halála után posztumusz Kossuth-díjjal tüntették ki.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.