Klasszikus

Egy termékeny tévedésről: Liszt és a cigányzene

2011.03.06. 16:23
Ajánlom
Március 24-én, a Hagyományok Házában kiváló muzsikusok elevenítik fel Liszt pest-budai tartózkodásának hangulatát, természetesen cigányoktól ellesett muzsikával.

Amikor a világpolgár Liszt 1839-1840 fordulóján hosszú távollét után ismét Magyarországon koncertezett, újra találkozhatott muzsikus cigányokkal és zenéjükkel, azzal a világgal, mely már egészen kis gyermekkorában mágikus hatást gyakorolt képzeletére. Nem egyszer nomádoknak nevezte a cigányoknak, a folyton úton lévő Liszt - biztosan nem túlzás - szellemi rokonainak tartotta őket. Nemcsak a „kávéházi" bandák zenéjét ismerte, a cigányzene egészen archaikus és egzotikus formáival is találkozott, azzal a muzsikával, mely a sátrakban élő, örökös vándorlásra berendezkedett közösségek mindennapi zenéje volt. Rendkívül láttató leírásai a vadul táncoló asszonyokról, a tűz köré gyűlő férfiakról, az önfeledt mulatozás és a verekedés határán egyensúlyozó virtusról a mai olvasót is megbabonázza; az eseményeket távolról figyelő, boszorkányszerű, fogatlan öregasszonyok, szénaboglya hajukkal, lángoló tekintetükkel már-már irreális lényeknek tűnnek fel. Az extázisig fokozódó mulatozás hangulata kitörölhetetlenül Liszt memóriájába égett. „Számomra ez a fajta zene afféle ópium, melynek néha igen nagy szükségét érzem" - írta később egy barátjának.

Amikor élményeit többek között a Magyar Rapszódiákban feldolgozta, majd az 1850-es évek végén egy nagy esszében is megpróbált képet formálni a cigányzenéről, sokan idegenkedve fogadták. Sérelmezték, hogy Liszt a magyar nemzeti zenét (vagy magyar népzenét) összekapcsolja a cigányzenével. Fél évszázaddal később Kodály és Bartók tudományos igényű gyűjtései igazolták, hogy a magyarság ősi, archaikus zenéjét valóban nem a cigánymuzsika őrzi, hanem az évszázadok során csiszolódó parasztzene - Liszt tehát tévedett. Ám ez a tévedés intenzív erjesztő hatást gyakorolt Liszt zenéjére, olyan gondolatokat inspirált, melyeket joggal tarthatunk a 19. század legprogresszívebb elgondolásainak.

A tanulatlanul, ám mégis tökéletesen játszó és elképesztő találékonysággal rögtönző muzsikus cigány Liszt számára egyértelműen bizonyította, hogy a „muzsika velünk születik, mint az evés vagy a lélegzés, s nem a civilizáció hozza létre", sőt, azt is pontosan látta, hogy épp a civilizáció veszélyezteti ezt a zenét. Utóbbi kérdésben aligha tévedett.

Március 24-én, a Hagyományok Házában kiváló muzsikusok elevenítik fel Liszt pest-budai tartózkodásának hangulatát, természetesen cigányoktól ellesett muzsikával.

Liszt Ferencz Pest-Budán

2011. március 24. 19:30 Hagyományok Háza Budapesti Tavaszi Fesztivál 2011
Km.: Herczku Ágnes (ének), Zsoldos Bálint (zongora), a Magyar Állami Népi Együttes Zenekara (vezető prímás: Pál István "Szalonna", Radics Ferenc)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

A néző bosszantása és kényeztetése – jegyzetek az idei POSZT-ról

Ha valaki valóban egy fesztiválra kíváncsi, arról szeretne összbenyomást kapni, leküzdhetetlen akadályokba ütközik. Csak látszólag egyszerű megoldás, hogy módszeresen végignézi valamennyi előadást.
Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Tánc

40 évesen Júliát táncolni? Nem lehetetlen!

Kenneth MacMillan Rómeó és Júlia-koreográfiájának címszerepében debütál New Yorkban a 40 éves ragyogó szépség, Stella Abrera.
Zenés színház

Bartók Plusz Operafesztivál: Rohanok koncertről koncertre

Milyen jó is azoknak, akik nem szeretik a klasszikus zenét! Jaj nem, persze nem úgy értem, szóval milyen könnyű is azoknak... Hm, nem, nem könnyű, sőt... Akkor meg milyen jó azoknak, akik két-három helyen is tudnak lenni egyszerre! Olyan meg nincs...
Vizuál

Hollywood elfeledett férfi ikonja

James Dean és Marlon Brando mellett a legnagyobb sztárok közé tartozott - míg rájuk azonban ma is emlékszünk, Montgomery Cliftnek csak zseniális filmjei maradtak fent.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Klasszikus klassz a parton

Íme, a Klassz a pARTon! fesztivál teljes programja

Ötvenkét ingyenes koncerttel várja látogatóit a Balaton, a Duna és az Adriai-tenger partján Érdi Tamás fesztiválja július 8. és szeptember 22. között. Mutatjuk, hol hallgasson klasszikus zenét, ha nyaral.
Klasszikus hír

Magyar taggal bővült az Európai Zenei Tanács elnöksége

Az európai zenei ernyőszervezet vezetésének Zsoldos Dávid személyében 13 év után újra magyar tagja van.
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Hogyan válhat szemléletformálóvá egy kulturális esemény?

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 16-i adásában vendégünk lesz Fekete Péter, Göttinger Pál, Hamar Zsolt és Pataki András.