Klasszikus

Egy tucat csellista Berlinből

2006.04.03. 00:00
Ajánlom
A Berlini Filharmonikusok tizenkét csellistája ad koncertet április 22-én 20 órától a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében.

Ez az egyedülálló csellóegyüttes, amely mint „zenekar a zenekarban“ született meg, 1972 óta koncertezik. Egész estés programjukkal felléptek már Berlinben, Tokióban, New Yorkban és Rómában is; Budapesten most játszanak első ízben. Repertoárjukon klasszikus művek és filmzenék egyaránt szerepelnek.

Az április 22-i koncert műsorát az együttes közelmúltban megjelent As time goes by című lemezének anyaga alkotja. A lemezen világhírű filmslágerek (Casablanca, La Strada, Tea for two stb.) feldolgozásai hallhatók. A felvétel 2005-ben elnyerte az ECHO-t, a német lemezkritikusok díját. A hangversenyre a Kulturfrühling sorozat keretében kerül sor a Német Szövetségi Köztársaság Nagykövetsége és az Akadémiai Klub Egyesület rendezésében.

A koncert programja:
Klengel: Hymnus
Villa-Lobos: Bachiana Brasiliera Nr.I: Embolada
Youmans: Tea for Two (arr. Michael Tsygutkin)
Hupfeld: As Time goes by a „Casablanca“ című filmből (arr. W. Kaiser-Lindemann)
Nino Rota: La Strada (arr. W. Kaiser-Lindemann)
Morricone: The Man with the Harmonica (a Volt egyszer egy vadnyugat című filmből)
Piazzolla: Milonga del Angel (arr. J. Carli); Adios Nonino; Fuga y misterio (a Maria de Buenos Aires című tango-operából)

Jegyek kaphatók a Zeneakadémia és a Magyar Telekom Zenekar jegypénztárában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.