Klasszikus

„Egy versenydíj tökéletes szintfelmérő”

2016.11.24. 15:09
Ajánlom
Dráfi Kálmán Liszt Ferenc-díjas zongoraművész a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny zsűrije után a Cziffra György Zongoraverseny zsűrizéséből is kivette a részét. A Zeneakadémia tanszékvezetőjét, Cziffra György egykori tanítványát faggattuk a versenyről.

- Tudomásom szerint a verseny indulói közül többeket ismert már.

- Valóban, a díjazottak közül négy zongorista a Zeneakadémia növendéke volt. Régóta ismerem őket, nyomon kísérem a pályájuk alakulását. Amikor hat évvel ezelőtt tanszékvezető lettem, engedtem annak az ötletemnek, hogy indítsunk egy előkészítőt a kevésbé jó zeneiskolába járt növendékek számára, hogy a későbbiekben legyen esélyük felvételt nyerni a Zeneakadémiára. A verseny második díjazottja, Rigó Ronald jelentkezett, és idővel be is került az intézménybe. Remekül végzett, káprázatos zongoraművész, és nem kis büszkeséggel tölt el, hogy a Zeneakadémia neveltjének mondhatom őt. Varga Gergő Zoltán szintén hozzánk járt, ő már végzett is, egyenes ívű karriert jósolhatunk neki, folyamatosan fejlődik, és még messze nincs az út végén.

„Célom, hogy a közönségnek élményt tudjak nyújtani”

Kapcsolódó

„Célom, hogy a közönségnek élményt tudjak nyújtani”

A Dunaszerdahelyen született Rigó Ronald a Cziffra György Zongoraverseny egyik második helyezettje. A fellépést megelőző izgalomról, példaképéről, céljairól is beszélt nekünk a lenyűgöző játékával a zsűri tetszését is megnyerő fiatal zongoraművész.

- Ön szerint másképp játszanak a mostani zenészek mint régebben?

- A divathullám minden korszakon végigvonul. Az internet közelebb hozza a mai és a régi korok nagy előadóinak játékát a fiatalokhoz. Gyakorlatilag bármilyen előadás meghallgatható. Jó oldala mellett mindez azt a veszélyt hordozza magában, hogy a kevésbé jó előadók felvételei is elérhetőek, és szűrő nélkül jutnak el a fiatalokhoz.

Dráfi Kálmán

Dráfi Kálmán (Fotó/Forrás: Zeneakadémia)

Úgy vélem, hogy a gyerekeknek és a tanároknak kell a szűrőt beiktatniuk. Öröm, hogy nagyjából minden elérhető Cziffra mestertől is a You Tube-on. Ennek hozadéka lehet, hogy átlagban magas a színvonal, a növendékek tudnak kitől tanulni, kihez mérni a képességeiket. Fiatalkoromban minden másképp volt, emlékszem, édesapám hozott nekem Németországból egy Cziffra lemezt, az volt az első és hosszú ideig egyetlen közvetett találkozásom vele.

- A versenyzők között megfelelt volna valaki a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyen is?

- Igen! Ugyan a repertoár nem volt ugyanaz, de hiszem, hogy kiválóan játszottak volna, elnyerve a zsűri és a közönség tetszését.

Dráfi Kálmán és Vásáry Tamás

Dráfi Kálmán és Vásáry Tamás (Fotó/Forrás: Herman Péter)

- Jól ismerte Cziffra Györgyöt. A versenyekhez való hozzáállásáról mit tud?

- Ő is szervezett hasonlót, először Párizsban, később egy másik francia városban. Nem nagyon szerette őket, általában a művészek – hiúságból is talán,  nem igazán kedvelik a megmérettetéseket. Az elmúlt évtizedek megkövetelik a művészektől, hogy a próbálkozások ezen formáját válasszák. E szükséges rossz nélkül nehéz és bonyodalmas egy karrier beindítása. Cziffra célul tűzte ki a fiatal tehetségek segítését, szerette volna biztosítani a pályájukat. Egy versenydíj tökéletes szintfelmérő. Az igazán nagy tehetség, jó felkészüléssel és a nemzetközi pódiumon elért helyezéssel a háta mögött tekintélyes karriernek nézhet elébe.

Dráfi Kálmán

Dráfi Kálmán (Fotó/Forrás: Felvégi Andrea)

- Érte most meglepetés?

- A verseny legnagyobb pozitívuma a számomra, és talán a többi zsűritag és a versenyzők számára is, hogy Balázs János nagyszerűen kitalálta, hogy szerepeljen Cziffra–átirat és kortárs darab a versenyen, ami unikumnak számít. Nagyszerű darabokról beszélünk, és a fiatalok kivétel nélkül jól vették a darabok tartogatta akadályokat. Meglepő, hogy ezeket is játszották a legjobban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

„Most vagyok abban az időszakban, amikor már van jogom megformálni ezt a szerepet”

A Bánk bán című opera minden magyar szívében különleges helyet foglal el. Az egyik legjelentősebb operánk ezúttal a Coopera szervezésében, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon kel életre, Vidnyánszky Attila Kossuth-díjas rendező kezei nyomán. Az előadás egyik főszereplőjét, Gertrudot a Magyar Állami Operaház népszerű mezzoszopránja, Mester Viktória alakítja majd, akivel a készülő produkció kapcsán beszélgettünk.
Zenés színház

Mutatjuk az első képeket a Puskás musicalből!

Puskás, a musical címmel nagyszabású zenés színházi produkció készült Szente Vajk rendezésében. A legismertebb magyar életéről szóló darab előzetes bemutatója augusztus 20-án lesz az Erkel Színházban.
Vizuál

Antonio Banderas abszurdnak tartja, hogy szexszimbólumnak bélyegezték

A talán legsikeresebb hollywoodi karriert befutó spanyol filmszínész, Antonio Banderas augusztus 10-én ünnepli hatvanadik születésnapját. 
Vizuál

A Pilátus is versenybe szállhat a Golden Globe-ért

Dombrovszky Linda filmjét beválogatták a legjobb idegennyelvű filmnek járó Golden Globe-díjért versenybe szálló alkotások közé, a Foreign Language Film Series 2021 elnevezésű programba.
Jazz/World

Korb Attila, a harsonás-zeneszerző

A Modern Art Orchestra harsonása – a zenekar számos tagjával egyetemben – zeneszerzőként is közreműködik a MAO alkotói műhelyében. Attila már gyermekként egy professzionális nagyzenekari projekt harsonása volt, melynek köszönhetően belföldön és külföldön is építhette koncertrutinját. A húszas évek big band vénáját tanulmányozva a harsonás-zeneszerző több hangszeren játszó művésszé érett, s ennek a zenei utazásnak egy mérföldköve a nemsokára megjelenő Swinging on the Danube című szerzői lemez.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

„Fellélegzés” – Rövidesen indul az 5. Fesztivál Akadémia Budapest

Augusztus 20-tól rendezik meg az idei Fesztivál Akadémia Budapest (FAB) koncertsorozatát a Zeneakadémián, a BMC-ben, a Hagyományok Házában és más helyszíneken. A rendezvényre több mint hatvan kiváló magyar művészt hívott meg Kokas Katalin és Kelemen Barnabás művészeti vezető. A „Fellélegzés” címet viselő fesztivál teljes programja elérhető a rendezvény honlapján, a hangversenyekre megkezdődött jegyértékesítés.
Klasszikus ajánló

Madarász 70 – A Nemzeti Filharmonikusok hangversenye

Madarász Iván zeneszerző három műve kerül terítékre szeptember 4-én a Pesti Vigadó csodálatos termében.
Klasszikus ajánló

A koronavírus ellen harcol, most koncertet ad a Medikus Zenekar

A koronavírus-járvány kezdete óta először lép színpadra teljes létszámmal a Medikus Zenekar augusztus 18-án a Pesti Vármegyeháza Díszudvarában.
Klasszikus interjú

Keller András: A zenekar a kedvenc hangszerem

Vonósnégyesével, a Keller Quartettel elért világsikerek után Keller András karmesterként építi és irányítja tizenhárom éve a Concerto Budapest Szimfonikus Zenekart. Úgy véli, jobban kellene figyelnünk saját, hazai kincseinkre, a kortárs zenére és egyáltalán – a zenére.
Klasszikus hír

A Balatonon is koncerteznek a BFZ zenészei

Bár az augusztus még nem az aktív koncertszezon hónapja, a Budapesti Fesztiválzenekar több nyári programmal is készül közönségének Budapesten, a Balatonon és a Dunakanyarban.