Klasszikus

„Egy versenydíj tökéletes szintfelmérő”

2016.11.24. 15:09
Ajánlom
Dráfi Kálmán Liszt Ferenc-díjas zongoraművész a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny zsűrije után a Cziffra György Zongoraverseny zsűrizéséből is kivette a részét. A Zeneakadémia tanszékvezetőjét, Cziffra György egykori tanítványát faggattuk a versenyről.

- Tudomásom szerint a verseny indulói közül többeket ismert már.

- Valóban, a díjazottak közül négy zongorista a Zeneakadémia növendéke volt. Régóta ismerem őket, nyomon kísérem a pályájuk alakulását. Amikor hat évvel ezelőtt tanszékvezető lettem, engedtem annak az ötletemnek, hogy indítsunk egy előkészítőt a kevésbé jó zeneiskolába járt növendékek számára, hogy a későbbiekben legyen esélyük felvételt nyerni a Zeneakadémiára. A verseny második díjazottja, Rigó Ronald jelentkezett, és idővel be is került az intézménybe. Remekül végzett, káprázatos zongoraművész, és nem kis büszkeséggel tölt el, hogy a Zeneakadémia neveltjének mondhatom őt. Varga Gergő Zoltán szintén hozzánk járt, ő már végzett is, egyenes ívű karriert jósolhatunk neki, folyamatosan fejlődik, és még messze nincs az út végén.

„Célom, hogy a közönségnek élményt tudjak nyújtani”

Kapcsolódó

„Célom, hogy a közönségnek élményt tudjak nyújtani”

A Dunaszerdahelyen született Rigó Ronald a Cziffra György Zongoraverseny egyik második helyezettje. A fellépést megelőző izgalomról, példaképéről, céljairól is beszélt nekünk a lenyűgöző játékával a zsűri tetszését is megnyerő fiatal zongoraművész.

- Ön szerint másképp játszanak a mostani zenészek mint régebben?

- A divathullám minden korszakon végigvonul. Az internet közelebb hozza a mai és a régi korok nagy előadóinak játékát a fiatalokhoz. Gyakorlatilag bármilyen előadás meghallgatható. Jó oldala mellett mindez azt a veszélyt hordozza magában, hogy a kevésbé jó előadók felvételei is elérhetőek, és szűrő nélkül jutnak el a fiatalokhoz.

Dráfi Kálmán

Dráfi Kálmán (Fotó/Forrás: Zeneakadémia)

Úgy vélem, hogy a gyerekeknek és a tanároknak kell a szűrőt beiktatniuk. Öröm, hogy nagyjából minden elérhető Cziffra mestertől is a You Tube-on. Ennek hozadéka lehet, hogy átlagban magas a színvonal, a növendékek tudnak kitől tanulni, kihez mérni a képességeiket. Fiatalkoromban minden másképp volt, emlékszem, édesapám hozott nekem Németországból egy Cziffra lemezt, az volt az első és hosszú ideig egyetlen közvetett találkozásom vele.

- A versenyzők között megfelelt volna valaki a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyen is?

- Igen! Ugyan a repertoár nem volt ugyanaz, de hiszem, hogy kiválóan játszottak volna, elnyerve a zsűri és a közönség tetszését.

Dráfi Kálmán és Vásáry Tamás

Dráfi Kálmán és Vásáry Tamás (Fotó/Forrás: Herman Péter)

- Jól ismerte Cziffra Györgyöt. A versenyekhez való hozzáállásáról mit tud?

- Ő is szervezett hasonlót, először Párizsban, később egy másik francia városban. Nem nagyon szerette őket, általában a művészek – hiúságból is talán,  nem igazán kedvelik a megmérettetéseket. Az elmúlt évtizedek megkövetelik a művészektől, hogy a próbálkozások ezen formáját válasszák. E szükséges rossz nélkül nehéz és bonyodalmas egy karrier beindítása. Cziffra célul tűzte ki a fiatal tehetségek segítését, szerette volna biztosítani a pályájukat. Egy versenydíj tökéletes szintfelmérő. Az igazán nagy tehetség, jó felkészüléssel és a nemzetközi pódiumon elért helyezéssel a háta mögött tekintélyes karriernek nézhet elébe.

Dráfi Kálmán

Dráfi Kálmán (Fotó/Forrás: Felvégi Andrea)

- Érte most meglepetés?

- A verseny legnagyobb pozitívuma a számomra, és talán a többi zsűritag és a versenyzők számára is, hogy Balázs János nagyszerűen kitalálta, hogy szerepeljen Cziffra–átirat és kortárs darab a versenyen, ami unikumnak számít. Nagyszerű darabokról beszélünk, és a fiatalok kivétel nélkül jól vették a darabok tartogatta akadályokat. Meglepő, hogy ezeket is játszották a legjobban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Klasszikus

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.