Klasszikus

Egy zenén túli utazás…

2003.08.11. 00:00
Ajánlom
Vásáry Tamás ma 70 éves. Az évforduló alkalmából nemrégiben Várbíró Judit készített portréműsort a zongorista-karmesterrel , amely szombaton már látható is az m2 esti műsorában. Az alábbiakban a portré alkotója osztja meg impressszióit olvasóinkkal.

Vásáry Tamás mesél. Ahogy annakidején a Zenén túl… sorozatban - melyet 1996-ban egy éven át volt szerencsém vele készíteni - Schubertről, Lisztről, Mozartról, Beethovenről, belebújva bőrükbe, szinte átlényegülve, megértve és megértetve sorsuk és zenéjük összefüggéseit. Talán ez a titka Vásáry Tamásnak: a tökéletes átélés képessége zongorázás, vezénylés, zenei előadások, emberi kapcsolatok, egész élete minden mozzanatában.

A műveket ugyanolyan intenzitással éli át, mint gyerekkorát: a csodagyerek éveit Debrecenben, a református püspök nagyapa példamutató alakját, a zenére való ráismerés első pillanatait, az első koncertek izgalmait 8 évesen, a háború szörnyű és meghatóan tragikomikus kalandjait, s a család történelmi fordulatoktól hányattatott sorsát a miniszteri, államtitkári pozícióktól a kitelepítésig, a börtönig. A zeneakadémiai tanulmányokat Hernádi Lajosnál és Kodálynál! Kodály Zoltán a nagy találkozás Vásáry Tamás életében, a „mesterrel”, a guruval, ki időben felismervén ebben a gyerek-emberben a tehetséget, a legnehezebb helyzetekben is mellette állt, óvta és irányította – nem megkönnyítve a reá kiszabott utat, de feladatokat, mércét adva a művésszé és emberré-váláshoz.

Mesél Liszt Ferencről, a mágusról, aki egész életében minden fontos pillanatban jelen volt művei által, s irányító szerepe volt a fordulópontoknál: a pályázati koncerten, a nagy nemzetközi versenyeken át a legjelentősebb fellépésekig. „Valami misztikus módon össze vagyunk kapcsolva. Ő az a zeneszerző, akivel a túlvilágon szeretnék találkozni.” Ezt elhihetjük neki, hiszen Vásáry Tamás szabadon jár át földi és földöntúli mezsgyék között.

Kodály a „teljes ember”: a szellemi, fizikai és lelki értelemben egészséges, alkotóképes embert szerette látni. Vásáry Tamás a teljességre törekszik minden területen élete során, nem kevesebb az életprogramja. Gyermekien tiszta szeméből árad a minden iránt érdeklődő, tudni vágyó, tenni akaró alkotó ember energiája, - szavaiból árad 70 év bölcsessége, és még valami, ami nélkül nincs teljes ember: a szeretet.

Egy zenén túli utazás...
aug. 16., szombat, m2, 21:05
Szerkesztő-riporter: Várbíró Judit
Rendező: Kecskés G. László

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.