Klasszikus

Egyedülálló magyar siker az ortodox egyházzenei versenyen

2006.05.22. 00:00
Ajánlom
15 remek énekes. A verseny fennállása óta, 25 éve most fordul elő első alkalommal, hogy világi, ráadásul magyar férfikar nyerte az Ortodox Egyházzenei Verseny Lengyelországban.

- Sokáig Bialystokról csak annyit tudtam, hogy sóbányái vannak...

- Ez egy nagyon kellemes kertvárosi rész, van néhány nagyon szép palotája és van egy filharmónia terme, ami nekünk most már ez egy nagyon kedves helyszín lesz, amíg csak élünk, hiszen XXV. Ortodox Egyházzenei Verseny először sikerült elhozni nem szláv együttesnek az első díjat – mondja Bubnó Tamás, a budapesti Szent Efrém Bizánci Férfikar vezetője.

- Mi hívta életre a Szent Efrém kórust? A lelki igény, vagy egy olyan hely kellett, ahol sok férfi tud együtt énekelni?

- Mind a kettő – feleli Bubnó Tamás. Én görög katolikus pap családból származok, az én művészeti doktorátusom a magyarországi görög katolikus és kárpátok-vidéki dallamoknak az eredetére irányult, ebből írtam meg és védtem meg. Ennek kapcsán fölmerültek olyan anyagok, amik eddig rejtve voltak, részben Kárpátalján, részben itt, Magyarországon. Olyan maradványok, amelyek bizonyítják azt, hogy Magyarországon, ha nem is döntő, de jelentős volt a bizánci kulturális zenei jelenlét. Így jöttünk össze a már sok évtizede ismert kollegákkal. Különös erőt képviselő férfi együttes, hiszen csak 15-en vagyunk. Magyarországon az a kuriózum, hogy ide hozzuk azt, amit eddig csak a szláv együttesek tudtak ide hozni.

- Mi az, hogy ortodox zene?

- Az orosz pravoszláv zene liturgikus és elsősorban vokális megszólaltatását tudjuk nevezni így, görögből, a bizánci zenéből származik – válaszol Domahidi László énekes. Az ortodox szó ezúttal pontosan a zenének is a maga zártságát jelöli. Ez egy különleges szenzációja a magyar zenei életnek, amelyet ily módon tudok a kulturális tárca és az oktatási tárca figyelmébe is ajánlani.

- Ezen a versenyen a kórus nyert, vagy pedig egy mű nyert?

- A válasz: is-is – mondja Domahidi László. Nyert az a fajta zenei műveltség és zenei alap és zenei képzés, ami Magyarországon volt. Mert ha nem lettek volna azok a megszállott, réges-régi tanáraink, mind Bubnó Tamásnak, mind nekem, valószínű, hogy ide nem jutottunk volna el. Orosz és pravoszláv zenét elénekelni nemcsak annyi, hogy kinyitjuk a szánkat és megszólaltatjuk, hanem stílusában kell érezni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Színház

Elhunyt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Az ismert és sokak által szeretett színész, színházigazgató 65 éves volt.
Könyv

Alkoholista anyáról szóló első regény kapta az idei Booker-díjat

A skóciai születésű, Amerikában élő Douglas Stuart könyve érdemelte ki a legrangosabb brit irodalmi elismerést.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Karmester negyven év alatt – interjú Rajna Martinnal

Úgy véli, ilyen nincsen: karmester negyven alatt. Ő ennél még fiatalabb, viszont egyre gyakrabban halljuk a nevét. Rajna Martin a legfiatalabb dirigens volt, aki Junior Príma-díjat kapott, számos hazai zenekarral dolgozott már együtt. Azt mondja, ehhez a szakmához nem lehet eleget tudni, és éppen ez benne a jó.
Klasszikus magazin

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Klasszikus ajánló

Nagy dobásra készül a Virtuózok – Indul a hatodik évad!

November 20-án, péntek este egy felvezető adással veszi kezdetét a népszerű komolyzenei tehetségkutató műsor legújabb évada, amely idén átlépi az ország határait.
Klasszikus hír

Újabb nemzetközi díjat hozott el a Concerto Budapest, Keller András és Szabó Stein Imre koncertfilmje

A Bronz Lovie Award és egyben a nemzetközi közönségszavazás nyertese lett a Concerto Budapest és Keller András, Szabó Stein Imre által rendezett koncertfilmje.
Klasszikus ajánló

Junior Prima díjátadó és gálakoncert online

Tizenharmadik alkalommal vehetik át a zeneművészet legkiemelkedőbb fiataljai a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjaz, ez alkalommal bárki ingyenesen követheti az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án 19:30-tól a mvmjuniorprima.hu oldalon.