Klasszikus

Egyedülálló magyar siker az ortodox egyházzenei versenyen

2006.05.22. 00:00
Ajánlom
15 remek énekes. A verseny fennállása óta, 25 éve most fordul elő első alkalommal, hogy világi, ráadásul magyar férfikar nyerte az Ortodox Egyházzenei Verseny Lengyelországban.

- Sokáig Bialystokról csak annyit tudtam, hogy sóbányái vannak...

- Ez egy nagyon kellemes kertvárosi rész, van néhány nagyon szép palotája és van egy filharmónia terme, ami nekünk most már ez egy nagyon kedves helyszín lesz, amíg csak élünk, hiszen XXV. Ortodox Egyházzenei Verseny először sikerült elhozni nem szláv együttesnek az első díjat – mondja Bubnó Tamás, a budapesti Szent Efrém Bizánci Férfikar vezetője.

- Mi hívta életre a Szent Efrém kórust? A lelki igény, vagy egy olyan hely kellett, ahol sok férfi tud együtt énekelni?

- Mind a kettő – feleli Bubnó Tamás. Én görög katolikus pap családból származok, az én művészeti doktorátusom a magyarországi görög katolikus és kárpátok-vidéki dallamoknak az eredetére irányult, ebből írtam meg és védtem meg. Ennek kapcsán fölmerültek olyan anyagok, amik eddig rejtve voltak, részben Kárpátalján, részben itt, Magyarországon. Olyan maradványok, amelyek bizonyítják azt, hogy Magyarországon, ha nem is döntő, de jelentős volt a bizánci kulturális zenei jelenlét. Így jöttünk össze a már sok évtizede ismert kollegákkal. Különös erőt képviselő férfi együttes, hiszen csak 15-en vagyunk. Magyarországon az a kuriózum, hogy ide hozzuk azt, amit eddig csak a szláv együttesek tudtak ide hozni.

- Mi az, hogy ortodox zene?

- Az orosz pravoszláv zene liturgikus és elsősorban vokális megszólaltatását tudjuk nevezni így, görögből, a bizánci zenéből származik – válaszol Domahidi László énekes. Az ortodox szó ezúttal pontosan a zenének is a maga zártságát jelöli. Ez egy különleges szenzációja a magyar zenei életnek, amelyet ily módon tudok a kulturális tárca és az oktatási tárca figyelmébe is ajánlani.

- Ezen a versenyen a kórus nyert, vagy pedig egy mű nyert?

- A válasz: is-is – mondja Domahidi László. Nyert az a fajta zenei műveltség és zenei alap és zenei képzés, ami Magyarországon volt. Mert ha nem lettek volna azok a megszállott, réges-régi tanáraink, mind Bubnó Tamásnak, mind nekem, valószínű, hogy ide nem jutottunk volna el. Orosz és pravoszláv zenét elénekelni nemcsak annyi, hogy kinyitjuk a szánkat és megszólaltatjuk, hanem stílusában kell érezni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.