Klasszikus

Egyedülálló Requiem a Tavaszi Fesztiválon

2004.03.23. 00:00
Ajánlom
Budapesti Tavaszi Fesztivál mai programjának legkiemelkedőbb eseménye kétségkívül Verdi Requiemjének szcenírozott előadása lesz, mely fél nyolckor kezdődik a Budapest Kongresszusi Központban. A nagyzenekari hangversenyen a Filarmonica Arturo Toscanini művészeit az egyik legnagyobb repertoárral rendelkező karmester, a spanyol Rafael Frühbeck de Burgos dirigálja.

Az esten szólóénekesként Rálik Szilvia, Wiedemann Bernadett, źudovít Ludha, és Rácz István működik közre, és jelentős szerepe lesz a Nemzeti Énekkarnak is. Az előadás különleges látványtervét Pierluigi Pier'Alli készítette. A Magyar Állami Operaházban Hacsaturján Spartacus című balettjét adják elő, Seregi László 1968-as keltezésű koreográfiájában.

A Magyar Rádió Márványtermében kerül sor Roberto McCausland-Dieppa zongoraestjére, melynek műsorán többek között Liszt H-moll szonátája is szerepel. A fiatal, Amerikában élő zongoraművészt rendkívüli felkészültségű virtuózként fogadta a kritika Washingtontól Bogotáig, Mexikótól Bécsig, Rómától Prágáig. Elsősorban Liszt, Chopin, Beethoven és Rachmanyinov művészetében mozog otthonosan.

Az 1951 óta működő Szlovén oktett Gallus, Mozart, Schubert, Gounod, Csajkovszkij és Rachmanyinov műveiből válogatott. Koncertjükre ma este nyolctól a Mátyás-templomban kerül sor. Az elmúlt ötven év alatt a Szlovén Oktett több mint harminc vendégénekessel szerepelt, mintegy négyezer koncertet adott, és negyven ország színpadán lépett fel - az Egyesült Államok harminchat államában szerepeltek már.

A Piazzolla-estek sorozatban a Brüsszeli Királyi Zeneakadémián és a New York-i Juilliard Schoolban végzett fiatal művészek és a tangó kiváló táncosainak előadására a Thália Színházban kerül sor. Az Arriaga Quartet elnevezésű vonósnégyes repertoárját gyakran különlegességekből, ritkán játszott szerzők műveiből állítja össze, mai előadásukon természetesen többnyire Astor Piazzolla darabjait hallgathatjuk meg.

Skót festőművész, Jim Urquhart tárlata nyílik ma a Duna Galériában, míg a Pesterzsébeti Múzeum Gaál Imre Galériájában a Bajai Türr István Múzeum gyűjteményéből látható válogatás A célra tarts címmel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Elhunyt Juliette Gréco, akinek Boris Vian, Albert Camus és Jean-Paul Sartre írt dalszöveget

Kilencvenhárom éves korában szerdán meghalt Juliette Gréco, a francia sanzon nagyasszonya, Léo Ferré, Jacques Prévert és Serge Gainsbourg dalainak előadója - közölte családja az AFP francia hírügynökséggel.
Zenés színház

A New York-i Metropolitan Operaház lemondta az egész szezont

Közel 140 éves történelmében először lemondta egész szezonját a New York-i Metropolitan Operaház (Met), amely csak jövő szeptemberben nyitja meg ismét kapuit a közönség előtt.
Vizuál

Fedezd fel Frida Kahlo életének helyszíneit!

Lehet-e még újat mondani arról a nőről, aki az életét és az érzéseit ilyen mélységben tárta a nyilvánosság elé, aki saját személyét is a művészete részévé változtatta? Az ikonikus képzőművészek életét bemutató filmek sorában ezúttal a mexikói festőművésznő nyomában járunk.
Jazz/World

Újabb rangos elismerést gyűjtött be a készülőben lévő Magyar Zene Háza

A világ legjobb zenei célú ingatlanfejlesztéseként díjazták a Liget Budapest projekt keretében épülő Magyar Zene Házát a világ egyik legrangosabb zenei-szakmai találkozójának megmérettetésén, az amerikai Music Cities Awardson.
Klasszikus

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus hír

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.
Klasszikus kritika

A hang szépsége – A Pannon Filharmonikusok Bécsi barátok című koncertjéről

Szeptember 19-én a pécsi Kodály Központban egy tavaszról elhalasztott hangversenyt hallhatott a közönség: a Pannon Filharmonikusok vendégeként Baráth Emőke adott elő Haydn- és Mozart-áriákból összeállított, súlytalannak nem mondható hangszeres számokkal gazdagított programot. A zenekart Vass András, a zenekar állandó karmestere vezényelte.
Klasszikus hír

Költözni kényszerül a Rádiózenekar

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez kerül a Magyar Rádió által használt három épület, a Rádiózenekar viszont még nem szolgál közzétehető információkkal az ügyben. Az biztos, hogy költözniük kell.
Klasszikus hír

Elmarad a Nemzeti Filharmonikusok évadnyitó hangversenye

Nem tartják meg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar szeptember 25-i koncertjét a Müpában, miután több tag kontaktusba került fertőzött személlyel.