Klasszikus

Egyedülálló Requiem a Tavaszi Fesztiválon

2004.03.23. 00:00
Ajánlom
Budapesti Tavaszi Fesztivál mai programjának legkiemelkedőbb eseménye kétségkívül Verdi Requiemjének szcenírozott előadása lesz, mely fél nyolckor kezdődik a Budapest Kongresszusi Központban. A nagyzenekari hangversenyen a Filarmonica Arturo Toscanini művészeit az egyik legnagyobb repertoárral rendelkező karmester, a spanyol Rafael Frühbeck de Burgos dirigálja.

Az esten szólóénekesként Rálik Szilvia, Wiedemann Bernadett, źudovít Ludha, és Rácz István működik közre, és jelentős szerepe lesz a Nemzeti Énekkarnak is. Az előadás különleges látványtervét Pierluigi Pier'Alli készítette. A Magyar Állami Operaházban Hacsaturján Spartacus című balettjét adják elő, Seregi László 1968-as keltezésű koreográfiájában.

A Magyar Rádió Márványtermében kerül sor Roberto McCausland-Dieppa zongoraestjére, melynek műsorán többek között Liszt H-moll szonátája is szerepel. A fiatal, Amerikában élő zongoraművészt rendkívüli felkészültségű virtuózként fogadta a kritika Washingtontól Bogotáig, Mexikótól Bécsig, Rómától Prágáig. Elsősorban Liszt, Chopin, Beethoven és Rachmanyinov művészetében mozog otthonosan.

Az 1951 óta működő Szlovén oktett Gallus, Mozart, Schubert, Gounod, Csajkovszkij és Rachmanyinov műveiből válogatott. Koncertjükre ma este nyolctól a Mátyás-templomban kerül sor. Az elmúlt ötven év alatt a Szlovén Oktett több mint harminc vendégénekessel szerepelt, mintegy négyezer koncertet adott, és negyven ország színpadán lépett fel - az Egyesült Államok harminchat államában szerepeltek már.

A Piazzolla-estek sorozatban a Brüsszeli Királyi Zeneakadémián és a New York-i Juilliard Schoolban végzett fiatal művészek és a tangó kiváló táncosainak előadására a Thália Színházban kerül sor. Az Arriaga Quartet elnevezésű vonósnégyes repertoárját gyakran különlegességekből, ritkán játszott szerzők műveiből állítja össze, mai előadásukon természetesen többnyire Astor Piazzolla darabjait hallgathatjuk meg.

Skót festőművész, Jim Urquhart tárlata nyílik ma a Duna Galériában, míg a Pesterzsébeti Múzeum Gaál Imre Galériájában a Bajai Türr István Múzeum gyűjteményéből látható válogatás A célra tarts címmel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.