Klasszikus

Egyensúly és műhelymunka

2015.04.02. 06:58
Ajánlom
Első fuvolaleckéit nyolcévesen vette. Fiatalon elnyerte a Concertino Prague első díját, felvételeket készített a Naxosszal, 1992-ben debütált karmesterként. Drahos Béla április 14-én ünnepli hatvanadik születésnapját. INTERJÚ

- Hogyan választotta a fuvolát mint hangszert?

- Egy négygyermekes család legkisebb tagjaként láttam meg a napvilágot. Bár a szüleim nem voltak szakképzett muzsikusok, mindenki zenélt körülöttem. A Vavrinecz család egyik tagja figyelt fel a legidősebb bátyámra, aztán pedig sorra jöttünk mi. A kaposvári zeneiskolában kezdtem hegedülni, de balkezes lévén még az áthúrozott hangszert sem éreztem a magaménak. Később a Csupor-házaspár a városba költözött. Egy szólókoncertjük alkalmával döntöttem a fuvola mellett. Mindenki kinevetett, még iskoláskorú sem voltam. A hangszert nem vehettem kézbe, de Csupor László megfújatta velem a fúvókát. Majdnem kijött a közfal. Egy hét múlva a Kossuth Rádió Csoda, hogy gyerek című műsorában Telemann-menüettet játszhattam.

- A szólókarrier mellett zenekari művész volt, később pedig a vezénylés felé fordult. Ma hol van a súlypont?

- A Rádiózenekarban játszottam, mígnem Kobayashi Ken-Ichiro asszisztense lehettem az akkori ÁHZ-nál. Karmesterként Erkel Tibor jóvoltából a Rádiónál is kaptam koncerteket. A legemlékezetesebb hangverseny az volt, amikor Falvay Attila játszotta Beethoven Hegedűversenyét, a második részben pedig a II. szimfóniát adtuk elő. A Naxos meg is adta a jogot egy Haydn-Beethoven-összkiadásra. Ha nehézségem támad karmesterként, sokszor a kezembe veszem a hangszert, ekkor újra a zenekarban érzem magam és abban a pillanatban megtalálom a megoldást.

- Hogyan került Székesfehérvárra?

- Tizenhat évvel ezelőtt éppen egy új-zélandi projektről tértem haza, amikor megkerestek. Úgy álltam ehhez a feladathoz, ami tulajdonképpen egy együttesépítést jelentett, mint amikor egy szólista a pályája elején etűdöket kezd el gyakorolni. Műhelymunkát szerettem volna létrehozni, amit régebben, az igazán profi tagokból álló fővárosi zenekaroknál sosem tapasztaltam. Rendre olyan szólistákat hívtam meg, akiktől én is és a zenekari tagok is csak tanulhattunk. A sikert az mutatja, hogy a városvezetés úgy döntött, nem olvasztja be vagy szünteti meg az együttest, sőt egy önálló intézményként működhetünk tovább.

- Mi változik most a zenekar életében?

- Eddig amatőr szinten működtünk kisegítőkkel. A város tartott fent minket, de nem voltunk jegyzett zenekar. Nem lehetett pályázni, külső forrásokat bevonni. Százegy év után most jogilag is létezik az Alba Regia Szimfonikus Zenekar. Ez a tény kihívást is jelent, hiszen három éven belül kell átalakulnunk és státuszokkal feltöltenünk a helyeket. Az évi ötven koncert és húszezer néző vállalása óriási, amit számon is fognak kérni rajtunk. Zenekari igazgatónkat Ifj. Major István csellista személyében találtuk meg. Az anyagi fedezetünk nem lett több, a bérgazdálkodást tekintve viszont növekedni fognak a kiadásaink. Örömteli a változás, de hogy hogyan tudunk továbblépni, az egy másik kérdés.

- A Zeneakadémián és Pécsen is tanít.

- Pécsen a doktori iskola munkájában veszek részt. Nekem felnőtt fejjel kellett megszereznem ezt a jogosítványt. Volt bennem némi ellenszenv, de ma már látom a hozadékát. Fontos, hogyha egy fiatal tehetségnek kérdése van, az ember a fizika törvényeit alapul véve igenis tudjon magyarázatot adni a hangszer mechanikájának kihasználhatóságára. Dolgozni kell a megfelelő hangzás kialakításán, hiszen a fuvolának is meg kell állnia a helyét a több tízezres koncerttermekben.

- Milyen hangversenyekkel ünnepel?

- Március 27-29. között a kaposvári Jeney Zoltán Fuvolaverseny elnökének kértek fel. Ennek keretében a lányommal játszom a IV. brandenburgi versenyt, utána pedig egy Doppler-művet adunk elő hárman az édesanyjával. A koncert második felében Víg Andrea lesz a partnerem. Egy nappal a születésnap előtt a Zeneakadémia 10-es termében előadom Bach majd' összes szonátáját. Ezek a művek fontosak az életemben, hiszen évről évre eljátszom őket, de még egyszer sem szóltak ugyanúgy. Ahogy Jean-Pierre Louis Rampal mondta egy budapesti koncertje után: "Lehet, hogy nem így kell Bachot játszani, de nekem így tetszik".

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Egy életmű megünneplésének kihívásai

Az idén 85 éves Quincy Jones prominens társasággal ünnepelte a születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában, az ő esetében azonban egy életműkoncert kivitelezése eleve problémás, a megvalósítás viszont a kényszerből leszállított elvárásokat is képes volt helyenként alulról súrolni.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Zenés színház

Csuha Lajos: „Még meg tudok mozdulni a színpadon”

Szíve a rockhoz, a musicalhez húzza, de magát és a közönséget is meg fogja lepni Csuha Lajos a Budavári Palotakoncereken augusztus elején. Rövid interjúnkban az előkészületekről kérdeztük, de az is kiderült, milyen új feladatok találták meg az Operettszínház záruló évadában a hetvenéves művészt.
Vizuál

Így látják a madarak az osztrák fővárost - VIDEÓ

Négy sas segítségével készítettek 360 fokos videót Bécsről. A madarak a Duna-toronyból és egy hőlégballonból indulva filmezték a várost.
Zenés színház

Fischl Mónika: „Vidám, színes kavalkád, sok humorral fűszerezve”

„A hazai operettjátszás koronázatlan királynője” – így mutatja be a Kult50 című kiadvány Fischl Mónikát – az emlékezetes Szilviát, Marica grófnőt, Glavári Hannát. Igazi primadonna alkat: hűvös, elérhetetlen és gyönyörűen énekel – a Palotakoncerteken is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus érdekes

Kocsis Zoltán munka közben: Az Újvilág-szimfónia próbájáról került elő hangfelvétel

Az alábbi 2011-es filmfelvételen Kocsis Zoltán Dvořák Újvilág-szimfóniáját próbálja a Szegedi Szimfonikus Zenekarral. A közkedvelt szimfónia akusztikai próbáját nem csak a rajongóknak érdemes meghallgatni.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje. Ezekre a kerti programokra még tud jegyet váltani:
Klasszikus videó

Videó: Kelemen Barnabásék totyogó kisbabája már az apját kíséri zongorán!

Ma este kezdődik a Fesztiválakadémia. "Elkezdődtek a próbák!" - írta Kokas Katalin, és közzétett egy videót, amelyen a férje a kislányukkal zenél.
Klasszikus magazin

Nem csak Ravel álmodta zenekarra az Egy kiállítás képeit

Sőt, még csak nem a századforduló zenéjének zenekari virtuóza volt az első, hanem egy orosz Rimszkij-Korszakov tanítvány.
Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.