Klasszikus

Egyfelvonásos operák bemutatója a Millenárison

2004.04.26. 00:00
Ajánlom
Donizetti: Rita Tom Johnson: A négyhangú opera A jelenleg alakuló Compania dell’Arte társulat Donizetti: Rita című vígopera újkori bemutatójára készül a Millenáris Teátrumban. A nagyrészt fiatalokból álló társulat hosszú távú programja a zenés színházi világ felpezsdítése izgalmas, újító előadások segítségével.

Céljuk, hogy minél szélesebb közönséget hódíthassanak meg azok körében is, akik nem tartoznak a mai kulturális élet operakedvelői közé. Köztudott, hogy az opera egy speciális réteg, korosztály kedvelt szórakozása, napjainkban pedig ez a közönség fogyatkozóban van. A többnyire hagyományos játékstílussal dolgozó hazai operajátszás nem alkalmas szélesebb közönség megnyerésére, a legmodernebb külföldi trendeket követő operarendezői törekvések pedig kifejezetten a kortárs művészeteket értő, igen szűk réteghez találnak csak utat.

A társulat a ritkán látható, éppen ezért a színházi kísérletezésre leginkább alkalmas vígoperák bemutatásával kíván friss vért hozni az operajátszás palettájára, ötvözve ezzel a szórakozást és a klasszikus értelemben vett művelődést. A Compania dell’Arte tagjai a reneszánsz Itáliában elterjedt hivatásos vásári mulattatás kortárs újrafogalmazóiként elsősorban a színészi játék vitalitására helyezik a hangsúlyt, ami a manírokkal dolgozó konvencionális operaéletben sajnos háttérbe szorul
Első bemutatójuk Donizetti: Rita című vígoperája. A Rita az operairodalom ritkán játszott darabjai közé sorolható annak ellenére, hogy Donizetti zenéje remek, igazi olasz temperamentummal megkomponált izgalmas, sodró muzsika a közönséget magával ragadó, fülbemászó dallamokkal, így bemutatása már önmagában is közönségcsalogató erővel bír. A címszereplő Iván Ildikó azon kevés énekesek közé tartozik, akinek hangi adottságai mellett nagyszerű színészi vénája is van. A másik két szereplő Derzsi György és Hámori Szabolcs.

Az előadáson a Ventoscala Ifjúsági Zenekar lesz hallható, amely Meskó Ilona vezetésével (Vajda János növendéke) a Magyar Állami Operaházból, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemről és Főiskoláról verbuválódott kiváló zenészekből áll, akik 2003 szeptemberétől igényes szakmai munka reményében vállalták az együttzenélést heti rendszerességgel. Az előadás rendezője Harangi Mária, aki Szinetár Miklós tanítványaként társrendezőként vett részt Erkel Ferenc: Hunyadi László című operájának októberi, Erkel színházbeli bemutatójában, Debrecenben a Székelyfonó rendezésével bízták meg, a jövő évtől pedig az Operaházban már saját rendezéseit láthatjuk.

A tervezett előadás további érdekessége, hogy Tom Johnson kortárs zeneszerző „Négyhangú opera” című operaparódiájával együtt mutatják be. Tom Johnson műve egy operai próba fergeteges paródiája, a közösen alkotó rendezők célja tehát az, hogy a két művet tematikailag összekapcsolva kimeríthessék a színházi játékosság minden lehetőségét. Címéhez hűen mindössze négy hang (D, E, A, H) variációjából áll össze a zenei szövet. Négy operaénekes négy hangon (szoprán, alt, tenor, bariton) játssza el a darabot, amelynek klasszikus értelemben vett történetét soha nem ismerjük meg. Helyette az énekesek gondolatvilágába nyerünk bepillantást – próba közben….A szoprán számára a lírai ária csupán arról szól, hogy bemutassa énektudását, a szerelmesek duettjük alatt az ütemeket számolják, a mezzo csak a záróhangra koncentrál, a tenor áriája alatt a darabot szidja, mivel nem csillogtathatja meg magas C-jét.

A repetitív zene hagyományain alapuló opera tele van eredeti zenei ötlettel, groteszk dallamvariánssal. Szarkasztikus humora az operákat kevésbé kedvelő közönséget is megszólítja, ugyanakkor az ironikus ráismerés örömével ajándékozza meg a bennfenteseket. A négy hang szereplői: Herczenik Anna, Mester Viktória, Derzsi György, Szécsi Máté, rendező: Romvári Gergely.

A két darab színrevitele áttörést ígér az operajátszás eseményeiben. A fiatal tehetséges együttes bemutatkozása önmagában is jelentős, ehhez a két darab eredeti mivolta hozzáadja egy karakteres, újító előadás sikerét. A Compania dell’Arte első megjelenésének a Millenáris Teátrum lesz a színtere 2004. április 28-án.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Klasszikus

Gilbert Varga debütáló koncertje

Vezető karmesterként első alkalommal dirigálja a Pannon Filharmonikusokat a Maestro január végén a Müpában.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.
Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus hír

Egy részeg férfi vonóshangszereket hajított ki egy mozgó vonatból

A Büchenből Hamburgba tartó vonaton mintegy 14 ezer eurós kárt okozott a randalírozó német férfi.