Klasszikus

Egyházi koncertek több mint egy hétig

2002.10.02. 00:00
Ajánlom
Tíznapos egyházzenei programsorozatot rendeznek Magyarok Nagyasszonya Művészeti Fesztivál címmel október 4-től Budapesten, Győrött, Gödöllőn és Székesfehérvárott. Az immár negyedik alkalommal meghirdetett fesztivál célja az egyházzene megszólaltatása liturgikus keretek között, illetve hangversenyeken.

A nyitó szentmisét és hangversenyt a budapesti Rezső téri Magyarok Nagyasszonya-plébániatemplomban rendezik, ahol a szertartást követően a Kassai Dóm Szent Cecília Kórusa egyebek mellett Monteverdi-, Grieg-, és Palestrina-műveket szólaltat meg.
A rendezvényeknek a fővárosban összesen kilenc templom – köztük a Szent István-bazilika, a Deák téri evangélikus templom, a Rózsák terei görög katolikus templom, illetve az Olasz Kulturális Intézet ad otthont.

A program keretében vidéken a győri evangélikus öregtemplomban, a gödöllői premontrei templomban, Székesfehérvárott pedig a ferences és a ciszterci templomban tartanak hangversenyeket és istentiszteleteket.

Az eseménysorozat vendégei között szerepel az ungvári Görög Katolikus Székesegyház Kórusa, Marek Vrabel szlovák orgonaművész, a lipcsei „amici musicae” Ének- és Zenekar, valamint Bruno Beaufils francia orgonaművész.

Magyarországról hat szólista és tizenkét együttes vesz részt a fesztiválon, köztük Szabóki Tünde, Cser Péter, Patay Péter és Viszló István énekművész, Róbert György furulyaművész, Szabó István lantművész, a Rózsák terei Bizánci Férfikar, a Budavári Mátyás-templom Ének- és Zenekara, valamint a Fővárosi Kántorátus Együttese. A program keretében megjelenik a világi muzsika, ezen belül a német, a ruszin és a szlovák népzene, továbbá a magyar táncházi zene is. A rendezvénysorozat házigazdája a Budapesti Énekes Iskola.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.