Klasszikus

Egyházi koncertek több mint egy hétig

2002.10.02. 00:00
Ajánlom
Tíznapos egyházzenei programsorozatot rendeznek Magyarok Nagyasszonya Művészeti Fesztivál címmel október 4-től Budapesten, Győrött, Gödöllőn és Székesfehérvárott. Az immár negyedik alkalommal meghirdetett fesztivál célja az egyházzene megszólaltatása liturgikus keretek között, illetve hangversenyeken.

A nyitó szentmisét és hangversenyt a budapesti Rezső téri Magyarok Nagyasszonya-plébániatemplomban rendezik, ahol a szertartást követően a Kassai Dóm Szent Cecília Kórusa egyebek mellett Monteverdi-, Grieg-, és Palestrina-műveket szólaltat meg.
A rendezvényeknek a fővárosban összesen kilenc templom – köztük a Szent István-bazilika, a Deák téri evangélikus templom, a Rózsák terei görög katolikus templom, illetve az Olasz Kulturális Intézet ad otthont.

A program keretében vidéken a győri evangélikus öregtemplomban, a gödöllői premontrei templomban, Székesfehérvárott pedig a ferences és a ciszterci templomban tartanak hangversenyeket és istentiszteleteket.

Az eseménysorozat vendégei között szerepel az ungvári Görög Katolikus Székesegyház Kórusa, Marek Vrabel szlovák orgonaművész, a lipcsei „amici musicae” Ének- és Zenekar, valamint Bruno Beaufils francia orgonaművész.

Magyarországról hat szólista és tizenkét együttes vesz részt a fesztiválon, köztük Szabóki Tünde, Cser Péter, Patay Péter és Viszló István énekművész, Róbert György furulyaművész, Szabó István lantművész, a Rózsák terei Bizánci Férfikar, a Budavári Mátyás-templom Ének- és Zenekara, valamint a Fővárosi Kántorátus Együttese. A program keretében megjelenik a világi muzsika, ezen belül a német, a ruszin és a szlovák népzene, továbbá a magyar táncházi zene is. A rendezvénysorozat házigazdája a Budapesti Énekes Iskola.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Ezeket a könyveket vásárolták legtöbben karácsonyra

A könyv az egyik legjobb dolog, ami a fa alá kerülhet – legalábbis szerintünk. A decemberi eladási adatokból az is kiderül, hogy melyik kötetekkel lepték meg szeretteiket a vásárlók.
Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Klasszikus

Mit játszhat egy fagottista a tévémacin túl?

A kérdésre a választ Stefán Zsófia koncertje adhatja meg, aki a Concerto Zeneházban lép fel január 14-én.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Könyv

Rovarokkal, penésszel, idővel való küzdelem a corvinák védelmében

Vegyészek, restaurátorok, ötvös- és textilművészek is munkálkodtak azért, hogy Mátyás király világhírű kódexei fennmaradjanak.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus hír

Egy részeg férfi vonóshangszereket hajított ki egy mozgó vonatból

A Büchenből Hamburgba tartó vonaton mintegy 14 ezer eurós kárt okozott a randalírozó német férfi.
Klasszikus hír

Három fontos elismerésben részesült Oláh Vilmos Ázsiában

Japán, hongkongi és thaiföldi szervezetek választották tiszteletbeli taggá a magyar hegedűművészt, derül ki a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményből.
Klasszikus cziffra györgy

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Klasszikus hír

Tagokat toboroz a Vass Lajos Szimfonikus Zenekar

A 70. évadját játszó ifjúsági együttes, a Vass Lajos Szimfonikus Zenekar az új évben új arculatot és lendületet kíván adni saját történetének. Ebből viszont nem hiányozhatnak az új és lelkes tagok.