Klasszikus

Egyházzene és historikus előadók a Völgyben

2010.07.23. 10:46
Ajánlom
Július 23-án kezdődnek a Művészetek Völgye programjai – ezúttal a klasszikus zenei kínálatból csemegéztünk.

A kapolcsi katolikus templomban mindjárt a fesztivál második napján (24. szombat 18:00) kiválónak ígérkező koncertet rendeznek: a Klembala Géza vezette Cantus Corvinus Énekegyüttes  Monteverdi Sestina: A szerelemes könnyei kedvese sírjánál című madrigálciklusát szólaltatja meg. A vasárnapi 14 órai szentmisén és a szertartást követően a Pesti Ferencesek GRECCIO kamarakórusa énekel Kecskés Mónika vezetésével. Július 27-én kedden délután ugyanitt az Aura Musicale (művészeti vezető: Máté Balázs) ad hangversenyt Baráth Emőke szopránénekesnő közreműködésével Purcell, Händel és Bach műveiből. Augusztus eljesén délután a Liszt Akadémia egyházzene szakos hallgatóiból 2004-ben alakult Stella Énekegyüttes lép fel barokk egyházzenei műsorral a kapolcsi templomban.

Vigántpetenden a katolikus templomban július 29-én a Voces Aequales Énekegyüttes a két legjelentősebb magyar reneszánsz királynő: Beatrix és Magyarországi Mária személyéhez köthedő komponisták műveit mutatják be, másnap pedig Seleljo Erzsébet KLASSZ-ösztöndíjas fiatal tehetség ad szaxofon-szólókoncertet.

Taliándörögdön július 26-án a Corvina Consort Kálvin János születésének 500. évfordulója tiszteletére Genfi-zsoltár feldolgozásokat énekel; 28-án pedig Róbert György és Szabó István blokflöte-lant koncertjére kerül sor.

A monostorapáti templom a fesztivál elején nem egyházzenének, hanem az ÜtösVölgynek ad otthont. Július 25-étől az Amadinda ütőegyüttes rendkívül széles repertoárjuk minden színét felvonultató műsorral várja a gyanútlan látogatókat, hogy 30-án este az Új Liszt Ferenc Kamarakórus (művészeti vezető: Erdei Péter), a Zeneakadémia énekkara XX. századi magyar szerzők művein alapuló műsorával vezessen vissza az egyházzene világába.

Legfeljebb stilizált egyházzene, és historikus helyett legföljebb historizáló, mégis idekívánkozik, hogy Pulán július 25-én vasárnap este kilenctől a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar Orff Carmina Buranaját adja elő Somogyi-Tóth Dániel vezényletével.

Részletes műsorért keresse a FidelioEst különszámát a szokott terjesztési pontokon!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Az idei Berlinalén az is kiderült, hogy Martin Scorsese egy két lábon járó filmenciklopédia

A 74. Berlinale a megkezdett mederben folyt tovább: az elmúlt öt napban is maradt a határok és az aktuális társadalmi kérdések feszegetése.
Színház

Kétszemélyes tantermi előadás készült a Sorstalanságból a Katonában

A Gloviczki Bernát és Jakab Balázs előadásában látható színpadi adaptációt Bagossy Júlia rendezte. A bemutatót február 23-án tartják a Sufniban.
Klasszikus

Bach, Chopin és Schumann műveit szólaltatja meg Grigorij Szokolov a Müpában

Az orosz zongoraművész szólóestjén Johann Sebastian Bach négy duettje és c-moll partitája, Chopin mazurkái és Schumann Waldszenen (Erdei jelenetek) című műve hangzik el az MVM Koncertek – A Zongora sorozatban március 13-án a Müpában.
Vizuál

„Nem elég gondolni, tenni is kell” – fontos társadalmi ügyekről rendez kiállítást a Radnóti Színház

A társulat célja ráirányítani a figyelmet közös ügyeinkre, közelebb hozva, felnagyítva, kihangosítva azokat. Az előző évadban elindult kampány fotósorozatait Csoszó Gabriella készítette, a figyelemfelkeltő akció idén az újonnan szerződött színészek ügyeivel folytatódott.
Vizuál

Süveges Rita festőművész lett az Esterházy Art Award közönségdíjasa

A 2023-as Esterházy Art Award-díjhoz kapcsolódó kiállítás március 3-ig tekinthető meg a Ludwig Múzeumban, majd április közepén a kismartoni Esterházy-kastélyban is kiállítják a díjazott alkotók munkáit.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Bach, Chopin és Schumann műveit szólaltatja meg Grigorij Szokolov a Müpában

Az orosz zongoraművész szólóestjén Johann Sebastian Bach négy duettje és c-moll partitája, Chopin mazurkái és Schumann Waldszenen (Erdei jelenetek) című műve hangzik el az MVM Koncertek – A Zongora sorozatban március 13-án a Müpában.
Klasszikus hír

A zene- és énektanári pálya népszerűsítését segíti a frissen átadott Kodály Műhely

A Városmajorban található intézmény kurzusoknak, szakmai és módszertani bemutatóknak, művészeti, zenetudományi témájú kerekasztal-beszélgetéseknek és kamarazenei hangversenyeknek ad helyet.
Klasszikus hír

Négy kiváló muzsikus rögzítette Brahms zongoranégyeseit

Brahms mindhárom zongoranégyesét vette lemezre Giovanni Guzzo, Szűcs Máté, Perényi Miklós és Várjon Dénes. Az album március 1-jén jelenik meg a Hungarotonnál.
Klasszikus ajánló

Kalló Zsolt lesz az Anima Musicae vendégkoncertmestere

Legutóbbi Nádor termi koncertjükön a zseniális Mendelssohn zenéiből válogattak, február 24-én pedig a szintén csodagyerekként emlegetett Mozart remekművei csendülnek fel az Anima Musicae Kamarazenekar és mostani vendégük, Kalló Zsolt koncertjén.
Klasszikus interjú

„Aki kíváncsi, mindig ki akar nyitni egy következő ajtót” – interjú Hámori Mátéval

Nemcsak azokhoz akar szólni, akik maguktól is bemennek a koncertterembe – Hámori Máté és a Danubia Zenekar azon igyekszik, hogy a legkülönfélébb emberek ráébredjenek, milyen fontos szerepet tölt be a zene az életünkben.