Klasszikus

Egyházzenei Fesztivált rendez a Haydneum

2022.05.19. 16:30
Ajánlom
A tavaly őszi Nyitófesztivál után egyházi műveket mutat be a közönségnek a Haydneum – Magyar Régizenei Központ, köztük kevéssé ismert, de magyar kötődésű szerzők darabjait.

A 2021-ben megalakult Haydneum – Magyar Régizenei Központ kettős célt tűzött maga elé, egyfelől a magyar vonatkozású barokk, bécsi klasszikus és kora romantikus repertoárt szeretnék közelebb vinni a közönséghez, másfelől a hazai régizenejátszás ügyét kívánják előmozdítani. Ennek érdekében az intézmény a háttérben zajló kutatómunka és az Országos Széchenyi Könyvtárral közös együttműködés keretében megvalósuló digitalizálás mellett koncerteket is szervez, melyek során ismert és kevésbé ismert komponisták művei szólalnak meg.

Mivel a Haydneum tárgyát képező zeneművek nagy része egyházi vonatkozású, június 3. és 12. között Egyházzenei Fesztivált rendeznek, összesen hét koncertre kerül sor az Egyetemi templomban és a Belvárosi Szent Mihály-templomban.

Az eseményen nagyrészt magyar előadók lépnek fel, korhű és modern hangszeren játszó együttesek is színpadra lépnek majd.

Június 3-án a Capella Savaria és a Purcell Kórus adja elő Joseph Haydn és Johann Nepomuk Hummel műveit, az énekes szólisták Kalafszky Adriána, Thurnay Viola, Megyesi Zoltán és Borkai Ákos lesznek. A karmester a magyar régizenei élethez is kötődő brit csembaló- és fuvolaművész-dirigens, Nicholas McGegan.

Június 7-én Pergolesi jól ismert Stabat Matere és egy kései Michael Haydn-mise hangzik el, melyet a szerző eredetileg apácák számára írt. A művet most a Versailles-i Barokk Zenei Központ Gyermekkara szólaltatja meg, az Orfeo Zenekar közreműködésével, Fabien Armengaud vezényletével. Szólót énekel Eugénie Lefèbvre, Gwendoline Blondeel szoprán és Paulin Bündgen kontratenor.

Június 8-án Joseph Haydn Krisztus hét utolsó szava a keresztfán című művének vonós kamarazenekari változatát adja elő a Liszt Ferenc Kamarazenekar.

1606379298_201004BALPHOLFKZDay_21699-105201.jpg

Liszt Ferenc Kamarazenekar (Fotó/Forrás: LFKZ)

Június 9-én visszalépünk az időben, és a 17. század muzsikáját hallgathatjuk. Elhangzik négy kantáta Esterházy Pál Harmonia caelestiséből, valamint Georg Christoph Strattner és Samuel Capricornus művei, az Aura Musicale, Csereklyei Andrea, Puskás Eszter, Varga Donát és Cserményi Zsombor előadásában.

Június 10-én az Erdődy Kamarazenekar és a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Vegyeskara Georg Druschetzky és Georg Lickl művei mellett Hummel Te Deumát is előadja, amelyet a – később meg nem valósult – Napóleon elleni győzelem reményében írt a szerző. A szólisták Lőkösházy Mária, Molnár Anna, Megyesi Zoltán és Hámori Szabolcs lesznek, a karmester Rácz Márton.

Június 11-én a Bodajki Segítő Szűzanya-Kegyhely egyházzenei gyűjteményéből válogatott műveket szólaltatja meg a Savaria Barokk Zenekar, a Capella Du Mont, valamint Németh Pál, Kalafszky Adriána, Bakos Kornélia, Mészáros Péter és Melkovics Zoltán közreműködésével. A műsoron Caldara, Rathgeber, Brixi, Richter, Bengráf, Michael Haydn és Chrio darabjai szerepelnek.

Június 12-én, a fesztivál zárónapján a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar adja elő a Haydneum repertoárjához tartozó három, kiemelten fontos zeneszerző műveit, Joseph Haydnét, Gregor Joseph Wernerét és Johann Georg Albrechtsbergerét. Az együtteseket Vashegyi György vezényli, szólót énekel Kovács Ágnes, Bárány Péter, Komáromi Márton és Borka Ákos.

A Haydneum és a Filharmónia Magyarország közti együttműködésnek köszönhetően,

a Con Spirito Egyházzenei Fesztivál keretében az első négy koncert vidéken is elhangzik majd, Szegeden, Pécsett, Veszprémben és Békéscsabán.

A fesztivál során két Haydn-mise Szegeden és Pécsett liturgikus körülmények között is felcsendül, emellett Pécsett és Kaposváron a Szent Efrém Férfikar, az In Medias Brass pedig Békéscsabán és Szegeden ad szabadtéri koncertet.

Haydneum Egyházzenei Fesztivál
június 3-12.

Részletes információ itt érhető el. >>>

Fejléckép: Purcell Kórus és Orfeo Zenekar Vashegyi Györggyel (fotó: Raffay Zsófi)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Súlyosan megsérült a Budapesti Operettszínház egyik táncosa a terézvárosi házomlásnál

Június 27-én, a reggeli órákban leomlott egy ház tetőszerkezete a 6. kerületi az Aradi utca és Jókai utca sarkán. A leeső szerkezeti elemek a Jókai utcára zuhantak, maguk alá temetve a Budapesti Operettszínház egyik táncművészét, aki éppen próbára tartott.
Színház

„Kételyek és kétségek visznek előre” – Beszélgetés Blaskó Péterrel

Hamarosan a Nemzeti Színházban is látható lesz Blaskó Péter „családi előadása”, a GRANE – Képzelgések a Peer Gynt nyomán, amelyet lánya, Blaskó Borbála rendezett, és fia is szerepel a Bethlen Téri Színház produkciójában. A színművésszel ősztől Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című drámájában is találkozhatunk, Udvaros Dorottya oldalán.
Klasszikus

Új vizekre hajózhatunk a Nemzeti Filharmonikusok új évadában

Régi és új zene, különleges hangszeres művek és egész estés operaprodukciók, beavatókoncertek és kórushangversenyek várják a közönséget a 2022/23-as évadában a Nemzeti Filharmonikusok koncertjein.
Vizuál

Itt születik a zseni – Megnéztük Baz Luhrmann Elvis-filmjét

Ki volt Elvis? És miért lehet fontos nekünk, itt és most? Egyáltalán mit tudunk a Királyról – teszi fel a kérdést Baz Luhrmann rendező, aki hollywoodi szuperprodukcióban dolgozta fel Elvis Presley életét. A vibráló, feszítő, eksztatikus alkotást a nyár egyik legjobb filmjének tartjuk.
Vizuál

Last Minute kiállítások június utolsó hetére

Ezúttal olyan ritkaságszámba menő csoportos és egyéni tárlatokra hívjuk fel a figyelmet, amelyek ezen a héten még megnézhetők. A válogatásban szerepel vadonatúj kiállítótér rég nem látott művésszel, jól ismert galéria 24 kortárs művész munkáját bemutató tárlattal, valamint digitális művészeti triennálé.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kihirdették a Kodály Zoltán Nemzetközi Zenei Verseny győzteseit

Hat fiatal vonós hangszeres művész jutott a június 17-26. között Debrecenben megrendezett Kodály Zoltán Nemzetközi Zenei Verseny döntőjébe, akik gálakoncerten mutatkozhattak be a közönség előtt.
Klasszikus hír

Új vizekre hajózhatunk a Nemzeti Filharmonikusok új évadában

Régi és új zene, különleges hangszeres művek és egész estés operaprodukciók, beavatókoncertek és kórushangversenyek várják a közönséget a 2022/23-as évadában a Nemzeti Filharmonikusok koncertjein.
Klasszikus beszámoló

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.
Klasszikus hír

Fiatal művészeknek szervez mesterkurzust Miranda Liu

A New Millenium Nemzetközi Akadémia (NMIA) minőségi oktatást és online tanulási lehetőségeket kínál feltörekvő kreatív művészeknek, akik egy mesterkurzus keretein belül tanulhatnak világhírű zenészektől, művészmenedzserektől és szakértőktől.
Klasszikus ajánló

Újabb fellépőket jelentett be a Liszt Ünnep – jön az első Isolation Budapest 

Elton John kedvenc előadóját, a berlini Berghaint is meghódító, sötét, intim hangulatú balladáiról ismert torontói énekesnőt, és a brit The Times 2021-es favoritját is elhozza Budapestre a Liszt Ünnep és az Akvárium Klub vadonatúj zenei minifesztiválja, amelyre június 24-én kezdődik meg a jegyértékesítés.