Klasszikus

Egyházzenei Fesztivált rendez a Haydneum

2022.05.19. 16:30
Ajánlom
A tavaly őszi Nyitófesztivál után egyházi műveket mutat be a közönségnek a Haydneum – Magyar Régizenei Központ, köztük kevéssé ismert, de magyar kötődésű szerzők darabjait.

A 2021-ben megalakult Haydneum – Magyar Régizenei Központ kettős célt tűzött maga elé, egyfelől a magyar vonatkozású barokk, bécsi klasszikus és kora romantikus repertoárt szeretnék közelebb vinni a közönséghez, másfelől a hazai régizenejátszás ügyét kívánják előmozdítani. Ennek érdekében az intézmény a háttérben zajló kutatómunka és az Országos Széchenyi Könyvtárral közös együttműködés keretében megvalósuló digitalizálás mellett koncerteket is szervez, melyek során ismert és kevésbé ismert komponisták művei szólalnak meg.

Mivel a Haydneum tárgyát képező zeneművek nagy része egyházi vonatkozású, június 3. és 12. között Egyházzenei Fesztivált rendeznek, összesen hét koncertre kerül sor az Egyetemi templomban és a Belvárosi Szent Mihály-templomban.

Az eseményen nagyrészt magyar előadók lépnek fel, korhű és modern hangszeren játszó együttesek is színpadra lépnek majd.

Június 3-án a Capella Savaria és a Purcell Kórus adja elő Joseph Haydn és Johann Nepomuk Hummel műveit, az énekes szólisták Kalafszky Adriána, Thurnay Viola, Megyesi Zoltán és Borkai Ákos lesznek. A karmester a magyar régizenei élethez is kötődő brit csembaló- és fuvolaművész-dirigens, Nicholas McGegan.

Június 7-én Pergolesi jól ismert Stabat Matere és egy kései Michael Haydn-mise hangzik el, melyet a szerző eredetileg apácák számára írt. A művet most a Versailles-i Barokk Zenei Központ Gyermekkara szólaltatja meg, az Orfeo Zenekar közreműködésével, Fabien Armengaud vezényletével. Szólót énekel Eugénie Lefèbvre, Gwendoline Blondeel szoprán és Paulin Bündgen kontratenor.

Június 8-án Joseph Haydn Krisztus hét utolsó szava a keresztfán című művének vonós kamarazenekari változatát adja elő a Liszt Ferenc Kamarazenekar.

1606379298_201004BALPHOLFKZDay_21699-105201.jpg

Liszt Ferenc Kamarazenekar (Fotó/Forrás: LFKZ)

Június 9-én visszalépünk az időben, és a 17. század muzsikáját hallgathatjuk. Elhangzik négy kantáta Esterházy Pál Harmonia caelestiséből, valamint Georg Christoph Strattner és Samuel Capricornus művei, az Aura Musicale, Csereklyei Andrea, Puskás Eszter, Varga Donát és Cserményi Zsombor előadásában.

Június 10-én az Erdődy Kamarazenekar és a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Vegyeskara Georg Druschetzky és Georg Lickl művei mellett Hummel Te Deumát is előadja, amelyet a – később meg nem valósult – Napóleon elleni győzelem reményében írt a szerző. A szólisták Lőkösházy Mária, Molnár Anna, Megyesi Zoltán és Hámori Szabolcs lesznek, a karmester Rácz Márton.

Június 11-én a Bodajki Segítő Szűzanya-Kegyhely egyházzenei gyűjteményéből válogatott műveket szólaltatja meg a Savaria Barokk Zenekar, a Capella Du Mont, valamint Németh Pál, Kalafszky Adriána, Bakos Kornélia, Mészáros Péter és Melkovics Zoltán közreműködésével. A műsoron Caldara, Rathgeber, Brixi, Richter, Bengráf, Michael Haydn és Chrio darabjai szerepelnek.

Június 12-én, a fesztivál zárónapján a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar adja elő a Haydneum repertoárjához tartozó három, kiemelten fontos zeneszerző műveit, Joseph Haydnét, Gregor Joseph Wernerét és Johann Georg Albrechtsbergerét. Az együtteseket Vashegyi György vezényli, szólót énekel Kovács Ágnes, Bárány Péter, Komáromi Márton és Borka Ákos.

A Haydneum és a Filharmónia Magyarország közti együttműködésnek köszönhetően,

a Con Spirito Egyházzenei Fesztivál keretében az első négy koncert vidéken is elhangzik majd, Szegeden, Pécsett, Veszprémben és Békéscsabán.

A fesztivál során két Haydn-mise Szegeden és Pécsett liturgikus körülmények között is felcsendül, emellett Pécsett és Kaposváron a Szent Efrém Férfikar, az In Medias Brass pedig Békéscsabán és Szegeden ad szabadtéri koncertet.

Haydneum Egyházzenei Fesztivál
június 3-12.

Részletes információ itt érhető el. >>>

Fejléckép: Purcell Kórus és Orfeo Zenekar Vashegyi Györggyel (fotó: Raffay Zsófi)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Elhunyt Rolla János

A Kossuth-díjas hegedűművész, a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének oktatója és korábbi tanszékvezetője hetvenkilenc éves volt – tudatta a szomorú hírt a Zeneakadémia.
Színház

Otthonából üzent Szász Júlia

„Jobban vagyok már, lassan, de biztosan gyógyulgatok” – írta Instagram-bejegyzésében a Nemzeti Színház balesetet szenvedett művésze, aki egyúttal megköszönte az elmúlt hetekben kapott rengeteg támogatást.
Klasszikus

„Micsoda tűz gyúlt benne a színpadon” – Vass Lajos emlékezik Rolla Jánosra

A hetvenkilenc éves korában elhunyt Kossuth-díjas hegedűművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar egykori koncertmestere több szállal kötődött az Óbudai Társaskörhöz, ahol legutolsó koncertjét is adta. Emlékét az intézmény igazgatója, Vass Lajos idézte fel.
Zenés színház

Presser Gábor és Sztevanovity Dusán dalaival érkezik a Pinokkió a Vígszínházba

A padlás óta először dolgozott együtt zenés előadáson a két alkotó. A Keresztes Tamás rendezésében készült produkciót december 9-én és 10-én mutatják be. Az alkotók az eredeti Collodi-regényre támaszkodtak.
Plusz

Visszakerült a kereszt a Notre-Dame csúcsára

A 2019-es tűzben súlyosan megrongálódott párizsi Notre-Dame székesegyház újjáépített huszártornyára december 6-án került vissza a kereszt.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Duplalemezzel ünnepli fennállása hatvanadik évét a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Az együttes új dupla albumán közönségkedvenc felvételek is helyet kaptak. A jubileum alkalmából jelent meg Egy viharos nap című zenés mesekönyvük is. 
Klasszikus gyász

„Micsoda tűz gyúlt benne a színpadon” – Vass Lajos emlékezik Rolla Jánosra

A hetvenkilenc éves korában elhunyt Kossuth-díjas hegedűművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar egykori koncertmestere több szállal kötődött az Óbudai Társaskörhöz, ahol legutolsó koncertjét is adta. Emlékét az intézmény igazgatója, Vass Lajos idézte fel.
Klasszikus gyász

Elhunyt Rolla János

A Kossuth-díjas hegedűművész, a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének oktatója és korábbi tanszékvezetője hetvenkilenc éves volt – tudatta a szomorú hírt a Zeneakadémia.
Klasszikus interjú

A revü világát idézi meg a Szolnoki Szimfonikusok újévi gálája

Január 20-án tizedik alkalommal tart újévköszöntő hangversenyt a Szolnoki Szimfonikus Zenekar. A különleges jubileum alkalmából Patkós Imrével, az együttes ügyvezető-szakmai igazgatójával beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Koppándi Jenővel lép fel az Anima Musicae

Folytatódik a zene lelkéről elnevezett kamarazenekar nagy sikernek örvendő sorozata, amelyen hazánk kiváló hegedűművészei vezetik egy-egy hangverseny erejéig az együttest.