Klasszikus

Egyházzenészek évzáró hangversenye

2010.05.12. 16:01
Ajánlom
Május 14-én pénteken héttől tartják a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Egyházzene tanszékének évzáró hangversenyét a Szent Mihály-templomban.

"Különösen megörvendeztet magas pártfogónk és elnökünk, Haynald érsek indítványa, hogy létesítsünk külön tanszakot az egyházzenének. Az, hogy más konzervatóriumoknál hiányzik az ilyen tanszak, a művészetre és a vallásgyakorlatra egyaránt károsnak bizonyult. ...Járjon most Magyarország elöl jó példával." (Liszt Ferenc levele Augusz Antalnak)

Liszt kezdeményezésére 1891-től már tanítottak liturgikát és gregorián éneket, de önálló tanszakként csak 1926-ban indult meg a képzés, először két éves tanfolyamként, majd egy hozzá csatlakozó egyéves karnagyképzővel. A szak politikai okok miatt 1949-ben fakultatív tárggyá vált, majd az 1950-es tanévtől megszűnt. A tanszak most már teljes, ötéves képzésként való újraindítását 1988-ban javasolta Dobszay László. Az egyetem egyetértésével beterjesztett indítványt a minisztérium jóváhagyta, s ennek alapján az első évfolyam 1990-ben megnyílt, az új tanszakon szerzett első egyetemi szintű egyházzenei diplomákat 1995-ben adta ki a Zeneakadémia. A mostani évzáró hangverseny tehát sorrendben már a huszadik, melynek műsorát Heinrich Schütz és Liszt Ferenc műveiből válogatták. 

  

Liszt: Introitus Ea. Kiss Sándor Kamill (m.v.) - orgona

Schütz: Ave Maria, gratia plena (SWV 334) (Mária: Lukács Anett, Angyal: Opicz József, cont.: Kérges Dániel, vez.: Tóth Márton); Wie wenn der Adler sich aus seine Klippe schwingt (SWV 434) (Tóth Gabriella - ének, Monostori Ferenc - cont.); Kläglicher Abschied (SWV 52) (Horváth Dorottya - ének, Szoliva Gábor Gábriel - cont.); Bringt her dem Herren (SWV 283), Eile mich, Gott zu erretten (SWV 282) (Szaszovszky Ágnes - ének, Szoliva Gábor Gábriel - cont.) ; Ein Trauerlied. O Meine Seel, warum bist du betrübet? (SWV 419) (Kórus, vez.: Orbán Domonkos)

Liszt: Desz-dúr Consolation  Ea. Dankó Borbála - orgona

Schütz:  Mein Sohn, warum hast du uns das getan (SWV 401) (Mária: Werner Ágnes, József: Leskó Zoltán, A gyermek Jézus: Németh Zsuzsanna, cont.: Szoliva Gábor Gábriel,  vez.: Bubnó Lőrinc); Es gingen zweenen Menschen hinauf (SWV 444) (Farizeus: Tóth Márton, Vámos: Lőrinc Ákos    cont.: Farkas Domonkos, vez.: Werner Ágnes); Die sieben Worte Jesu Christi am Kreuz  (SWV 478) (Evangélista: Horváth Dorottya, Kocsis Krisztina, Bubnó Lőrinc, Valaczka János, Böttger Boglárka, Jézus: Orbán Domonkos, Bal lator: Opicz József, Jobb lator: Farkas Domonkos, cont.: Tóth Márton, vez.: Tóth Gabriella, Lőrincz Ákos, Lőrincz Attila, Lukács Anett); Weib, was weinest du (SWV 443) (Lukács Anett, Németh Zsuzsanna, Werner Ágnes, Böttger Boglárka, Kovács László, Lőrinc Ákos, érges Dániel, Sajó Ábel, cont.: Monostori Ferenc, vez.: Kocsis Krisztina)

Liszt: Praeludium Ea. Szoliva Gábor Gábriel - orgona

  

Liszt Akadémia Egyházzene Tanszék Évzáró Hangversenye
2010. május 14. 19:00
Szent Mihály-templom

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.