Klasszikus

Egyik húzza a másikat – Almási Miklós bejegyzése

2022.12.05. 13:00
Ajánlom
Valami titkos versenyfélének tűnhet az a csoporthatás, ahogy a klasszikus zene korszakos alakjai egymás mellett és által jutottak el a csúcsig. Almási Miklós Széchenyi-díjas esztéta, filozófus, esszéíró vendégcikke.

Azért mégiscsak feltűnő, hogy Kocsis Zoltán, Ránki Dezső és Schiff András egymás mellett nőttek és jutottak fel a világ zenei színpadának csúcsaira, mondhatnám, egymást húzták fölfelé. (Mellettük kell említenem a nemrég eltávozott Szakcsi-Lakatos Bélát, akit Kocsis annak idején a legjobb kortárs magyar billentyűsként aposztrofált.) Ez a csoporthatás nem lehet véletlen. Valami titkos versenyféle ez, ha ő ilyet tud, én másban leszek jobb, vagy valami hasonló dolgozhat bennük.

Ma ilyesmit láthatunk a pétervári Mariinszkij Színház zongoristazsenije, Jevgenyij Kissin körül. Gondolok Mihail Pletnyovra, netán Danyiil Trifonovra vagy a hihetetlen tehetségű Alexandr Malofejevre például, aki alig húszévesen már tele van nemzetközi zenei versenygyőzelmekkel. (Rachmaninov II. c-moll zongoraversenyét hallva elhűltem, ilyen fiatalon – tán húszéves se volt – ilyen bonyolult művet még nem hallottam pódiumon.) Azért a Mariinszkij Színház világhírébe erősen bedolgozott a zseniális karmester, zenepedagógus meg szervezőzseni, Valerij Gergijev. By the way: az ő keze alatt lett világsztár Anna Netrebko is…

De az „egyik húzza a másikat” jelenség kapcsán említhetném Baráti Kristófot és Várdai Istvánt, a KaposFest művészeti vezetői, akik a kaposvári-pécsi műhelyből együtt és külön-külön indulva lettek világhírűek. Barátit alig lehet Pesten hallgatni, állandóan turnékon játszik, Várdainak meg egy német milliomos vett egy 1673-as Stradivari-csellót, és adta a művésznek – kölcsönbe – a mecénás hihetetlen elismeréseként. Joggal, mert Várdai hangzásilag ma már a világcsoda Yo-Yo-Ma közelében jár…

Kaposfesttrio-165109.jpg

Baráti Kristóf, Alexei Volodin és Várdai István a Kaposfesten (Fotó/Forrás: Kaposfest)

Igaz, több példát nem igen tudnék említeni a hármas-négyes csoportdinamikára, de hiszek benne.

Haverom Amerikából jött ide Pestre meghallgatni Várdai és Frankl Péter előadásában Beethoven összes zongora-cselló szonátáit. (Várdai Londonban gyakorolta be ezt a fantasztikus sorozatot Frankl Péterrel. A hazai kultúra bűne, hogy ezt az egyedülálló produkciót nem örökítette meg se lemez, se média. Egyébként csak mellékesen kérdem: van, aki még emlékszik Frankl Péter és Pauk György egykor ünnepelt duójára?)

Lehet, hogy ez a csoportdinamika buta ötlet, hisz a világ pódiumain szereplők többnyire magányosan, illetve zenekarral a hátuk mögött lettek nagyok (gondolok itt Martha Argerichre vagy Daniel Barenboimra). De például ez utóbbi nem bírta ki a magányt, és Edward W. Said barátjával megalapította a ma már világhírű West-Eastern Divan Orchestra elnevezésű, arab és izraeli fiatalokból álló zenekart, amivel zeneileg (és a nemzetközi koncertéletben is) egyedülállót teremtett. És mellesleg az izraeli-palesztin békét is elősegítette.

Szerző: Almási Miklós

Fejléckép: Almási Miklós (fotó: Fábián Évi / Fidelio)

Az igazság senkit nem érdekel – beszélgetés Almási Miklóssal

Kapcsolódó

Az igazság senkit nem érdekel – beszélgetés Almási Miklóssal

Közeli jövőnk és a távoli jelen – A digitális társadalom kritikája a címe Almási Miklós legújabb könyvének. A Széchenyi-díjas esztéta, filozófus, esszéíró, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja ez alkalommal is húsbavágó kérdéseket feszeget. A szerzővel az internet adta szabadságról és rabságról, az egyre elsekélyesedő emberi kapcsolatokról, az álhír-dömping valódi céljáról, titkaink és privát szféránk eltűnéséről, valamint a művészetről mint lehetséges kiútról beszélgettünk.

Egy zenészóriás arcai – Daniel Barenboim 80 éves

Egy zenészóriás arcai – Daniel Barenboim 80 éves

Zongorista, karmester, békepárti gondolkodó, a Berlini Állami Opera zeneigazgatója – Daniel Barenboim szerteágazó tevékenységét nehéz röviden összefoglalni. Születésnapi cikkünkben a szavak mellett a zenén keresztül is végigtekintünk egy gazdag pálya fontosabb csomópontjain.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Már elérhető a 2025-ös Budapesti Wagner-napok programja

A nürnbergi mesterdalnokokkal, a Tannhäuserrel és Bryn Terfel estjével várja a közönséget a Müpa Wagner-fesztiválja, amelyet a jövő évadban június 6. és 29. között rendeznek meg.
Vizuál

Amerikai thriller nyerte az Arany Pálmát

Sean Baker amerikai független rendező Anora című filmjével érdemelte ki a világ legrangosabb filmfesztiváljának a fődíját. Mutatjuk a gála legnagyobb nyerteseit.
Plusz

A Balatonnál sem kell nélkülöznünk a kulturális programokat – itt a Kultkikötő idei műsora

Mintegy kétszáz program, többek között színházi előadás, koncert, kiállítás, templomséta és családi program várja az érdeklődőket a Kultkikötőben a Balaton négy településén május végétől augusztus végéig.
Vizuál

Megérkezett az első előzetes Herendi Gábor új filmjéhez

A magyar színjátszás számos kiválóságával készül a Kincsem és a Valami Amerika rendezőjének legújabb, közvetlen állami támogatás nélkül megvalósuló romantikus komédiája. Cikkünkben már látható a film első hivatalos előzetese!
Klasszikus

Száz év muzsikája szólal meg a magyar klasszikus zene napján

A Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok a magyar klasszikus zene napján Kocsis Zoltán emléke, valamint a hazai komolyzene és annak alkotói előtt tisztelegnek.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Szépség és optimizmus – évadot hirdetett a MÁV Szimfonikus Zenekar

A MÁV Szimfonikus Zenekar a 2024/25-ös évadban öt bérletes, valamint három gyermekeknek szóló, tematikus koncertsorozatot és számos impozáns, egyedi hangversenyt hirdetett meg neves hazai és külföldi vendégművészek közreműködésével.
Klasszikus gyász

Életének 100. évében elhunyt Konrád György brácsaművész

A munkásságáért Weiner Leó-emlékdíjjal és Bartók–Pásztory-díjjal elismert művész, a Zeneakadémia Vonós Tanszékének egykori tanára életének 100. évében távozott.
Klasszikus ajánló

Szláv-magyar kapcsolatok tárulnak fel az Operaház koncertjén

A cseh, lengyel, szlovák és horvát opera- és zeneirodalom gyöngyszemei mellett Erkel Ferenc egyik elfeledett operáját is megidézi a Magyar Állami Operaház Zenekarának és Énekkarának Aranykor – Szlávok című hangversenye.
Klasszikus ajánló

Magyar zeneszerzők harsonára írt darabjait hallhatja a közönség a Pesti Vigadóban

Június 2-án Harsona estet rendeznek a Pesti Vigadóban, a koncert műsorát Hőna Gusztáv állította össze az elmúlt évtizedekben született harsonadarabokból.
Klasszikus ajánló

Betiltott művek csendülnek fel a MÁV Szimfonikus Zenekar koncertjén

Június 7-én A megrendülés hangjai címmel a Budapest Music Centerben ad koncertet a MÁV Szimfonikus Zenekar, az együttest Amaury du Closel dirigálja, az esten közreműködik Korcsolán Orsolya hegedűművész.