Klasszikus

Egyik szemem sír…

2022.08.04. 10:25
Ajánlom
Megtartották Peter Caelen zongoraművész szólóestjét Keszthelyen, a Klassz a pARTon! Fesztivál keretében. Gyenge Enikő beszámolója.

Keszthely idén is a Klassz a pARTon! Fesztivál sokszoros fesztiválhelyszíne – ezzel úgy tűnik, átveszi Balatonfüred, a fesztivál korábbi reprezentatív városának helyét. És nemcsak szabadtéri játszóhelyeivel. Nem tudni miért, de 2022-ben jóval kevesebb koncert szólalt meg a Kisfaludy Színpadon és a Gyógy téren, noha a füredieknek (ahogy e sorok írójának is) számos felejthetetlen élménye kapcsolódik e helyekhez – tavalyról például egy Mozart zongoraverseny Káli Gáborral, a  Grazioso Kamarazenekarral és Érdi Tamással. De Siófokról is – alighogy elindult – eltűnt a Klassz a pARTon! és Mozart, a közönség lelkesedése dacára. (Viszont van minden más, ami nem Mozart…)

Egy fesztivál megszervezése sok hónapos, több embert foglalkoztató feladatsor, és ha egy nyári szabadtéri programsorozat közepén egy-egy szép történelmi termet is sikerül helyszínnek megnyerni, az tiszta nyereség. Lehet eső, lehet viharos szél, a koncert nem marad el, mindenki örül. Ha ez a terem a keszthelyi Festetics-kastély csillogó csilláros Nagy bálterme, már fel is csillant a szem – jó alkalom lesz újra látni a Balaton fővárosát hangulatos utcácskáival, de elsősorban a sok érdekes kiállítást befogadó szépséges kastélyt.

foto2_Erdi-HarmosReka-101451.jpg

Peter Caelen (Fotó/Forrás: Érdi-Harmos Réka / Klassz a pARTon!)

Peter Caelen holland zongoraművész aktív pódiumművész, munkásságát mindig jól fogadja a kritika: „[…] nagy kifejezőkészséggel és határozott karizmával zongorázott, lenyűgözően, szívből zenélt…" – írta róla az Eindhoven Dagblatt. Számos lemezfelvétele készült (legtöbbje úgynevezett vegyes műsorral, amelyek a klasszicizmustól a kortárszenéig terjedő érdeklődéséről adnak számot), és tevékenységének székhelyén, az ejsdeni Orsolya-nővérek kolostorában saját hangversenysorozatokat szervez, mesterkurzusokat tart. Keszthelyi szólóestjén Yamaha zongorán játszott, egy széles dinamikai skálára képes kiváló hangszeren, amit csak azért érdemes megemlíteni, mert a hangszer színei és dinamikai képességei több szempontból meghatározónak tűntek e sorok írója számára.

A szenvedélyes, belemenősen játszó művészt valószínűleg a bálterem remek akusztikája is segítette, a zongoradarabok végig rokonszenvesen egészséges, telt zongorahangon hangoztak el.

És ez a hang soha nem volt szárazon, erőszakosan kopogó, mindig ragyogóan (mint egy nagyzenekar), vagy szonórusan (mint egy viharos szélzúgás) telt volt, még a Norma-reminiszcenciák (Bellini–Liszt) egynémely ütőhangszerszerű passzázsaiban is. Határozottan ez a művész erőssége.

A kiadott műsortól eltérően egy Haydn-szonáta, az 52. számú „nagy” Esz-dúr indította a műsort, a nagyszabású, mondhatni beethoveni hangvételű szonáták egyike, amely a kitett kottából ítélve, egy last-minute ötlet alapján került a darabok közé. Az ötlet spontaneitása kissé érződött is a két saroktétel technikai aprómunkáján, ezzel szemben a lassú tétel, ez a különleges, zeneileg-technikailag a legnehezebben megközelíthető Haydn-zenék egyike az est egyik legnagyobb művészi teljesítményének bizonyult.

És itt hallhattuk azt is, hogy a Yamaha milyen halkan, de egyben magvasan is képes megszólalni.

Talán nem véletlen, hogy ez a tétel – és nem a teljes szonáta – a művész egyik élőben felvett CD-felvételén is elhangzik. Ahogy a Schubert-dal alapján íródott Liszt-parafrázis is, az Auf dem Wasser zu singen, a koncert másik hangulati csúcspontja – itt hallottuk a sok szép zongorahang után talán a legszebbeket, a schuberti visszafogottan könnyes mosoly és a liszti exhibicionizmus között félúton. 

Peter_Caelen2_Erdi-HarmosReka-101856.jpg

Peter Caelen (Fotó/Forrás: Érdi-Harmos Réka / Klassz a pARTon!)

Egy népszerű Chopin-gyöngyszem, a g-moll ballada következett, amelyben a művész nem annyira a balladamesélés titokzatos meseszerűségére, inkább a romantikus pátoszra, viharos egzaltáltságra helyezte a hangsúlyt: meglepő effektusokat keltett azzal, hogy általában alig hallott középszólamokat kiemelt, némely megszokott dallamfordulatot eltűntetett a futamok viharos tengerében. Sok vonatkozásban szokatlan, de izgalmas zongorázás volt, a részletek iránti figyelemmel, a hangszer dinamikai skálájának teljes birtokában. Három népszerű Chopin-etűd „pihenője” után Liszt hosszú és gyilkosan nehéz Norma-reminiszcenciái következtek Bellini operájának témáira, Liszt zongoravirtuóz korszakának egyik emblematikus darabja, amelynek

előadása valóságos sportteljesítmény minden zongorista részéről.  

És itt kapjuk elő rögtön a zsebkendőt. A Festetics-kastély, ez a nagyszabású késő- és neobarokk épületegyüttes bőven megérdemelne egy légkondicionálási megoldást. A koncert alatt választhattunk, hogy csukott ablakok mellett rekkenünk a hőségben, vagy kinyitjuk az ablakokat és hangos bútortologatás, az udvarról beszűrődő beszélgetés és kamionkerekek zaja mellett hallgatjuk a zongoristát. Kompromisszumos megoldás született: egy ablak be, egy ablak ki, így a nézőtér bizonyos részének lelombozó többszólamú hanghatásokban volt része. Kár érte.

Szerző: Gyenge Enikő

A Klassz a pARTon! Fesztivál kiemelt támogatója a Szerencsejáték Zrt. és az MVM Zrt.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Peter Caelen (fotó/forrás: Érdi-Harmos Réka / Klassz a pARTon!)

Indulunk!

Kapcsolódó

Indulunk!

Érdi Tamás, Csordás Klára, Grazioso Kamarazenekar, Nicolas Krauze és Mozart! Megtartották a Klassz a pARTon! Fesztivál nyitókoncertjét. Gyenge Enikő beszámolója.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Egy vezető távozása és figyelmeztetés lett a következménye a Katonában egy színházjegy-akciónak

Két munkatársat figyelmeztetésben részesítettek, egy vezető beosztású dolgozó pedig elhagyja a színházat, miután kiderült, hogy DK-tagok kaphattak kedvezményes jegyeket.
Vizuál

Ridley Scott filmjében Napóleon csak egy díszlet a saját életében

Hiába lett rendkívül látványos Ridley Scott Napóleonja, az európai történelem egyik legnagyobb hatású alakjáról végső soron csak egy sekélyes, koncepciótlan filmet sikerült rendeznie, amely ráadásul hemzseg a tárgyi tévedésektől.
Plusz

Prima Primissima Díjat kapott Tarr Béla, Gőz László és Sapszon Ferenc

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott gálaesten. 
Jazz/World

Kenny Garrett, a jazz-szaxofonosok élő ikonja tudja, mit kell hallgatni

A Fidelio és a JazzFest Budapest közös sorozatában a hazai, valamint a nemzetközi jazz és világzenei színtér egy-egy kiemelkedő alakja osztja meg olvasóinkkal, milyen zenéket hallgat szívesen. A sorozat legújabb részében a világhírű altszaxofonos, Kenny Garrett kedvenceibe hallgathatunk bele.
Könyv

Soha nem látott fényképek Habsburg Ottóról egy újonnan megjelent kötetben

A különleges fotókönyvvel Habsburg Ottó születésének 111. évfordulóját ünnepli az egykori trónörökös, parlamenti képviselő szellemi és tárgyi hagyatékát gondozó Habsburg Ottó Alapítvány.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Dél-Afrikában rendezett kortárs fesztiválon szerepel az UMZE

Az új és legújabb zenére specializálódott együttes a Nemzetközi Kortárszenei Társaság éves fesztiválján működik közre, Johannesburgban és Fokvárosban.
Klasszikus hír

Karácsonyi ráadáskoncertet is ad a Concerto Budapest a hagyományos adventi ajándékkoncertek mellett

Koncertekkel ajándékozza meg a zeneszeretőket az adventi időszakban a Concerto Budapest. A kórházi kezelés idején családjukat nélkülözni kényszerülő betegekhez, idősekhez idén is kamaraprodukciókkal látogatnak el a zenekar tagjai.
Klasszikus interjú

„Nagyon boldoggá tesz, ha én vezethetek el valakit a dalokhoz” – interjú Helmut Deutschcsal

Helmut Deutsch zongorakísérőként nem csupán kevesekhez fogható népszerűségre tett szert szakmájában, de tanárként is rendkívüli énekesnagyságokat vezetett el a dalműfajhoz. A művész nemrég Piotr Beczałával adott szláv estet az Operaházban.
Klasszikus ajánló

Haydneum-koncertek: ajándék a léleknek – december 23-ig 15 százalékos karácsonyi kedvezménnyel

A Haydneum bérleti estjei a 2023–24-es koncertévad második felében is kikezdhetetlen remekműveket és avatott előadókat ígérnek.
Klasszikus interjú

„Ha az ember elébe megy a lehetőségeknek, a szerencse is könnyebben érkezik” – beszélgetés Balog Alexandrával

Fiatal kora ellenére már igen jelentős zenei sikerekkel, ráadásul fesztiválalapítói és -szervezői tapasztalatokkal rendelkezik az MVM Zrt. által támogatott Junior Prima Díjjal idén kitüntetett zongoraművész, Balog Alexandra.