Klasszikus

Egymilliárd forint a vidéki közművelődésre

2002.12.05. 00:00
Ajánlom
A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma több mint egy milliárd forinttal támogatja jövőre a vidéki közművelődési intézményeket. Döntés született a Duna parton épülő Millenniumi Városközpont kulturális tömbjeként 2004-re megépülő Modern Magyar Művészeti Múzeum koncepciójáról is, eszerint a Ludwigh Múzeum költözik ide a Budai Várból.

A jelentős részben tönkrement vidéki kulturális intézményi hálózat revitalizációjára komplex programot hozott létre a minisztérium. A több mint egymilliárd forintot a minisztériumi kuratórium osztja szét, de a döntés a helyiek kezében lesz. Régiónként egy-egy 9-11 fővel működő tanácsot hoznak létre, amely két évenként változtatná a központját a régión belül. Az elnyert pénz művelődési házak és közművelődési könyvtárak fejlesztésére fordítható. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) és kisebb részben az Gyermek, Ifjúsági és Sportminisztérium 800 millió forintja mellett, az Informatikai Minisztérium 2-300 millióval járulna az intézmények informatikai fejlesztéséhez. A nemzeti kulturális Alap mintegy 40 millióval fogja támogatni a kulturális programokat. A pályázatok elbírálásánál fontos szempont lesz, hogy a helyi önkormányzat, illetve a régió mekkora önrészt tud vállalni a beruházásból. A forráshiányos helyhatóságok esetében az önrésztől eltekintenek, de a kulturális intézmény fenntartására garanciákat kérnek.

Nem maradnak el az elmúlt években megkezdett, kiemelt kulturális intézmények fejlesztését, és létrehozását célzó programok sem, hiszen a Nemzeti Filharmónikusok, az Operaház költségvetésének radikális emelése, a Nemzeti Színház kiemelt finanszírozása után 2004-ben a Millenniumi Városközpont kulturális intézményeinek fenntartása is a tárcára hárul.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Millenniumi Városközpont létrehozását az előző kormány kezdte meg. A jelenlegi kulturális kormányzat áttekintette és néhol módosította a szerződéseket és a terveket. A komplexumban három intézmény kap majd helyet, a Hagyományok Háza a Magyar Állami Népi Együttesnek ad majd otthont, a koncertterem, amellett, hogy a Nemzeti Filharmónikusok otthonául szolgál, alapvetően befogadó teremként üzemel majd.

A Modern Magyar Művészeti Múzeum saját gyűjteménnyel rendelkező múzeum és kulturális intézet lesz. Modern és kortárs anyaga nemzetközi összefüggésben mutatja be a hazai képzőművészet legújabb törekvéseit. A Ludwigh Múzeum gyakorlatilag ugyanezen elvek alapján működik, így az új múzeum törzsanyagát a Néray Katalin által vezetett intézmény fogja adni. A Ludwigh Múzeum várbeli elhelyezése egyébként sem volt kielégítő. Az egykori Munkásmozgalmi Múzeum termeit várhatóan a Nemzeti Galéria kapja meg, s itt jöhet létre a modern - XX. századi - magyar művészetet bemutató, máig hiányzó, reprezentaív állandó kiállítás.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.