Klasszikus

Egyre kevesebb német zenekar

2014.02.03. 09:00
Ajánlom
A Német Zenekarszövetség (DOV) szerint az újraegyesítés óta drámai mértékben csökkent a komolyzenei zenekarok száma Németországban.

 Az első, 1992-ben végzett számlálás óta összesen 37 zenekar szűnt meg pénzszűke miatt, jelenleg 131 művészeti együttes zenél Németországban - mondta el Gerald Mertens, a DOV ügyvezetője szerdán Berlinben.

A fix zenészi állások száma eközben 19 százalékkal, 12 159-ről 9825-re csökkent. „Beláthatatlan, hol lesz a vége ennek a folyamatnak" - véli Mertens. A rendelkezésre álló költségvetés csökkenése miatt sok zenekart fenyegethet a zsugorodás vagy az eltűnés veszélye. A keleti tartományokban a zenekari állások 37 százaléka szűnt meg.

Mertens szerint azonban nincs szó a „klasszikus zene kríziséről": az operaházak és koncerttermek látogatóinak száma stabilan magas, a németországi zenei sokszínűség pedig továbbra is egyedülállónak számít. A DOV ezért támogatja a Német Zenei Tanács azon kérelmét, hogy a német zenekari kultúrát vegyék fel a szellemi kulturális örökség UNESCO-féle listájára.

Mertens a veszélyeztetett zenekarok között említette a recklinghauseni Neue Philharmonie Westfalent, valamint Rostock, Schwerin, Greifswald-Stralsund és Neubrandenburg-Neustrelitz zenekarait.

Egyre többször kényszerülnek arra profi zenészek, hogy a munkahely biztonsága érdekében lemondjanak a magasabb fizetésről. Bizonyos pozíciók ugyanakkor éveken át üresen maradnak. A jelenleg betöltetlen összesen 568 állásnak ráadásul kevesebb mint a fele van meghirdetve.

A 37 zenekar közül, amely 1992 óta fúzió, feloszlás vagy fizetésképtelenség miatt eltűnt a kulturális térképről, nyolc régi, 29 pedig új német tartomány együttese volt.

Örvendetesnek nevezte Mertens azt a tényt, hogy véget ért a férfiuralom a komolyzenei zenekarokban: néhány együttesben már a zenészek több mint fele nő. „A nők szorgalmasabban gyakorolnak" - vélte.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Újra színpadon - Így élték meg a művészek a visszatérést

A pandémia miatti leállás során nemcsak mi, nézők szoktunk el a személyes kulturális élményektől, de bizony a művészeknek is újra kellett tanulniuk a színpadi jelenlétet és a közönséggel történő találkozást. Ennek a folyamatnak a lelki oldaláról kérdeztük őket.
Klasszikus

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Zenés színház

Sztárgála és jótékonysági nap Patricia Petibonnal és Lawrence Brownlee-val az Opera Eiffel Műhelyházában

2021. augusztus 21-én 19:00 órától a kivételes francia koloratúrszoprán, Patricia Petibon és a legkeresettebb amerikai bel canto tenor, Lawrence Brownlee ad szabadtéri koncertet az Opera Eiffel Műhelyházának parkjában.
Zenés színház

Kazinczy Ferenc fiáról készít előadást a Madách Színház

Derzsi György és Meskó Zsolt darabja, a Kazinczy, a tizenötödik nyerte a III. Madách Musical Pályázatot, melyet a teátrum műsorra tűz a 2021/22-es évadban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Klasszikus arcus temporum

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze. 
Klasszikus ajánló

A természet, a mozgás és a művészet egysége

Idén nyolcadik alkalommal rendezik meg a Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivált július 30. és augusztus 1. között.
Klasszikus interjú

Herboly Domonkos: „Még jobban megbecsüljük a közönséget”

Megpróbáltatásokkal teli koncertévad van mögöttünk, ami az ország első számú együtteseit is próbára tette, szakmailag és lelkileg egyaránt. A Nemzeti Filharmonikusok főigazgatójával, Herboly Domonkossal beszélgettünk a tapasztalatokról és a következő évadra vonatkozó terveikről.
Klasszikus hír

Zongorabillentyűzetet formázó virágkompozíció Cziffra György tiszteletére

A Cziffra György-emlékév keretében különleges virágkompozíciót készített a FŐKERT Nonprofit Zrt a Szent István Parkba.