Klasszikus

Egyre kevesebb német zenekar

2014.02.03. 09:00
Ajánlom
A Német Zenekarszövetség (DOV) szerint az újraegyesítés óta drámai mértékben csökkent a komolyzenei zenekarok száma Németországban.

 Az első, 1992-ben végzett számlálás óta összesen 37 zenekar szűnt meg pénzszűke miatt, jelenleg 131 művészeti együttes zenél Németországban - mondta el Gerald Mertens, a DOV ügyvezetője szerdán Berlinben.

A fix zenészi állások száma eközben 19 százalékkal, 12 159-ről 9825-re csökkent. „Beláthatatlan, hol lesz a vége ennek a folyamatnak" - véli Mertens. A rendelkezésre álló költségvetés csökkenése miatt sok zenekart fenyegethet a zsugorodás vagy az eltűnés veszélye. A keleti tartományokban a zenekari állások 37 százaléka szűnt meg.

Mertens szerint azonban nincs szó a „klasszikus zene kríziséről": az operaházak és koncerttermek látogatóinak száma stabilan magas, a németországi zenei sokszínűség pedig továbbra is egyedülállónak számít. A DOV ezért támogatja a Német Zenei Tanács azon kérelmét, hogy a német zenekari kultúrát vegyék fel a szellemi kulturális örökség UNESCO-féle listájára.

Mertens a veszélyeztetett zenekarok között említette a recklinghauseni Neue Philharmonie Westfalent, valamint Rostock, Schwerin, Greifswald-Stralsund és Neubrandenburg-Neustrelitz zenekarait.

Egyre többször kényszerülnek arra profi zenészek, hogy a munkahely biztonsága érdekében lemondjanak a magasabb fizetésről. Bizonyos pozíciók ugyanakkor éveken át üresen maradnak. A jelenleg betöltetlen összesen 568 állásnak ráadásul kevesebb mint a fele van meghirdetve.

A 37 zenekar közül, amely 1992 óta fúzió, feloszlás vagy fizetésképtelenség miatt eltűnt a kulturális térképről, nyolc régi, 29 pedig új német tartomány együttese volt.

Örvendetesnek nevezte Mertens azt a tényt, hogy véget ért a férfiuralom a komolyzenei zenekarokban: néhány együttesben már a zenészek több mint fele nő. „A nők szorgalmasabban gyakorolnak" - vélte.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Kovács János az Operaház korrepetitorainak munkáját méltatta

"Szívből gratulálok nagyszerű billentyűs kollégáimnak" - írja.
Színház

Zongoraművésznek taníttatták, mégis inkább édesanyja nyomdokaiba lépett – Voith Ági 75 éves

Már debütáló előadása, A kaktusz virága megmutatta komikusi és zenei tehetségét, partnere pedig későbbi férje, Bodrogi Gyula volt. Március 17-én ünnepli hetvenötödik születésnapját Voith Ági Jászai Mari-díjas színésznő. 
Plusz

Látott már kottaírógépet?

Az 1950-es évekbeli találmány soha nem terjedt el széles körben, furcsa alakjával azonban ma már zene- és dizájntörténeti ritkaság.
Klasszikus

Egy piros játékzongorával kezdődött a karrierje

A Zeneakadémia nagytermében ad szólóestet Nyikolaj Luganszkij, az ünnepelt orosz zongoraművész.
Könyv

Kukorelly Endre egymillió forintot ajánlott fel a Baumgarten-díj visszaállítására

Az író közösségi finanszírozásból javasolja a díj felélesztését, reagálva a nemzeti ünnepen kiosztott állami kitüntetések körüli visszásságokra.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Lányával, Norával zenél Fischer Iván a Fesztiválzenekar új évadában

A Budapesti Fesztiválzenekar bejelentette új évadát, amelynek fénypontjába Monteverdi Orfeója kerül Fischer Iván befejezésével.
Klasszikus hír

Eötvös Péter az Évad Művésze a Müpa 15. évadában

Bryn Terfel, Zubin Mehta és az Izraeli Filharmonikus Zenekar, Waltraud Meier, a Concentus Musicus Wien, Paavo Järvi és Rolando Villazón is fellép a Müpa 2019/20-as évadában.
Klasszikus hír

Tóth-Vajna Zsombor kapta a Bach Mindenkinek Fesztivál díját

A fiatal billentyűs művész tegnap vette át az elismerést.
Klasszikus magazin

Lehet, hogy hiába gyakorolsz, minden a genetikán múlik

Sokan úgy tartják, hogy a kimagasló eredményekhez gyakorlás, gyakorlás és gyakorlás kell. Nos, ez nem igaz, sokkal több múlik a genetikán.
Klasszikus magazin

Jascha Heifetz ujjai lassított felvételen: ezért volt ő a 20. század Paganinije!

A filmrészlet az 1951-es Of Men and Music című portréból megmutatja, hogy a mindig tökélyre törekvő Heifetz milyen technikás játékos volt.