Klasszikus

Egyszerre alanya és tárgya a zenének – Baráth Emőke a Kult50-ben

2020.11.09. 16:35
Ajánlom
Lehet, hogy a nagy operaénekesek, a rajongott primadonnák kora lejárt, de nagy operaénekeseink még vannak. Például Baráth Emőke, aki évről évre elmélyültebb és gazdagabb művész. Nem véletlen, hogy ő az első, aki két ízben is szerepel a Kult50 nevei között.

Kult50 kategória: Klasszikus zene

Védnök: Vashegyi György

Elismert teljesítmény: A Voglio cantar című albumért

Baráth Emőke néhány éve még ismertebb volt a franciák országában, ahol minden tíz falura akad egy régizenei fesztivál, mint itthon. Nagyon remélem, hogy azért ez ma már máshogy van. Sőt, egészen biztos vagyok benne, hogy változott a dolog: ezt mi sem tanúsítja jobban, mint hogy ő az első művész, akit második alkalommal is beválasztottunk a kultúra meghatározó 50 arca közé.

Akkor, két éve operacsillagként írtunk róla, aki mellékszereplőből főhősnővé vált: már nem a tehetséges kezdő, akinek eljön az ideje. Most van itt épp az ő ideje. Azóta ez a csillag még magasabbra szökött, és bátran kijelenthetjük, hogy évtizedek óta nem volt ilyen ragyogó nemzetközi karriert futó énekesünk, mint ő. Miután Baráth Emőke exkluzív szerződést kötött a Warner alá tartozó rangos Erato lemezkiadóval, 2018 végén megjelent első lemeze Voglio cantar címmel, az Il Pomo d’Oro együttessel. Rajta többek között egy olyan olasz zeneszerzőnő műveivel, akit ritkán hallunk.

Barbara Strozzi dalaival nem csupán a 17. századi Velence elevenedik meg, hanem egy olyan érzelmekben, örömben, fájdalomban, szerelemben gazdag világ, amelynek közvetítéséhez tényleg minden sejtjét be kell áldoznia egy művésznek.

Ilyenkor történik az, amire a klasszikus zene értő közönségének vágynia kell: hogy a zene törje szét az edzett üveget, szökjön ki a múzeumból. Ne több száz éves antikvitás legyen, hanem szabaduljon ki a kotta öt vonala közül. Baráth Emőkének ez megy. Neki ez az élete. A tavalyi év a Voglio cantar a diadalútjáról szólt: a díjeső legfontosabb cseppje kétségkívül a legbecsesebb német lemezdíj, az Opus Klassik.

Razvaljajeva Anasztázia hárfaművésszel közös vállalkozásuk volt, hogy Schubert férfihangra írt Téli utazását megszólaltassák. Az pedig nem lehetett kérdés Fischer Iván előtt, hogy a Fesztiválzenekar alternatív befejezéssel színpadra állított Orfeo produkciójában Baráth Emőke énekeljen Eurüdiké szerepében.

Énekelheti-e nő a férfihangra írt Schubert-dalciklust?

Kapcsolódó

Énekelheti-e nő a férfihangra írt Schubert-dalciklust?

Baráth Emőke és Razvaljajeva Anasztázia a Téli utazást adták elő a Zeneakadémián: tenor helyett egy szopránt, zongora helyett a hárfa hangját hallottuk. Jól jártunk vele.

BarathEmokefotoRaffayZsofi-164139.jpg

Baráth Emőke (Fotó/Forrás: Raffay Zsófi)

Közben pedig ugyanaz a nyitottság, közvetlenség és nagy munkabírás jellemzi, ami az első sikerekhez kellett. Nem primadonna alkat, nem mutatja annak magát.

Az énekeseknek le kellene lépni arról a piedesztálról, ahová sokszor saját magukat helyezik. Ennek már lejárt az ideje. Egyszerűségre kellene törekedni, és keresni azokat az alkalmakat, amikor közel tudunk kerülni a közönséghez

nyilatkozta. De ha színpadra lép, lehetetlen kitérni a hatása elől.

A zene érdekli, és az, miként lehet egyszerre alanya és tárgya a zenének. Magával ragad, ahogy énekel, mert érzem, hogy rá is hat, nem csöpögteti a kultúrát, nem is egyszerűen közvetíti a zenét, hanem eggyé válik vele. Ehhez persze kell, hogy mindenestül birtokolja a szakmai eszköztárat, de a hidegrázós élményhez nem elég. Kell a szöveg, a jelentés, a lényeg, és az énekesnő, aki mindennek utána akar menni. Baráth Emőke többnyire francia, német és olasz nyelven énekel, folyamatosan tanul idegen nyelveket. Úgy véli, ahhoz, hogy megfelelően interpretáljon egy áriát, minden szó jelentésével tisztában kell lennie. Talán éppen ezért van, hogy a hallgató akkor is tudja, érzi, miről énekel Emőke, ha nem ismeri a szöveget.

 

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Sorozatunkban bemutatjuk az Ötvenet.

A Kult50 idei díjazottjainak névsorát itt olvashatja.

 

„Az ösztöneimre hagyatkozom”

Kapcsolódó

„Az ösztöneimre hagyatkozom”

A Kult50 idei kiadásában helyet érdemlő Baráth Emőke a 17-18. századi énekesrepertoár specialistája. Tőlünk nyugatabbra többen ismerik, mint itthon, a váci Régi Zenei Napokon arról kérdeztük, hogy miként szerelmesedett bele ennek a kornak a muzsikájába.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Otthon egy távoli földrészen – A Néprajzi Múzeum Claudia Andujar-kiállításáról

Indiánok. Lelkek. Túlélők. Claudia Andujar fotókiállítása címmel nyílt meg szeptember közepén a Néprajzi Múzeum új időszaki tárlata, amelyen az apai ágon magyar származású fotóművész képei láthatók. A kiállítás két kurátorával, Gellér Judittal és Szabó Magdolnával beszélgettünk.
Vizuál

Elhunyt Varga Veronika színésznő

A francia-magyar művészt gyors lefolyású, súlyos betegség után érte a halál Párizsban. Varga Veronika ötvennégy éves volt, szülei, férje és két lánya gyászolja.
Plusz

Orvosi Nobel-díjat kapott Karikó Katalin

A világ legrangosabb tudományos elismerését Drew Weissman amerikai kutatóval vehetik majd át az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztéséért.
Jazz/World

A jazz kiválóságai érkeznek a Magyar Zene Házába

Október 8-án a tizenötödik alkalommal szervezik meg a Magyar Jazz Napját, délutántól izgalmas koncertsorozat várja az érdeklődőket a Magyar Zene Házában.
Vizuál

„Ebben a helyzetben mindenki veszít” – interjú Reisz Gáborral

„Jó lenne, ha megtanulnánk beszélgetni, és belátnánk végre, hogy valójában nem figyelünk a másikra” – fogalmazott lapunknak Reisz Gábor, akivel legújabb, Magyarázat mindenre című filmjéről beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Liszt arcai: Liszt, a virtuóz

Liszt Ferencet, a 19. század legjelentősebb magyar zeneszerzőjét és a csodagyerekként induló, világhírű zongoristát az is ismeri, aki nem kifejezetten jártas a zenetörténetben. Ám Lisztet vétek lenne pusztán e két attribútum alapján beskatulyázni,
Klasszikus ajánló

Neves baszk zeneszerző működik közre az Eötvös Péter Alapítvány mesterkurzusában

Ramon Lazkano a kurzus során tanítja a fiatal karmestereket és zeneszerzőket, emellett beszélgetést hallhat vele a közönség, a zárókoncerten pedig műveit is játszani fogják.
Klasszikus ajánló

Magyar Kincsek – Folytatódik a Concerto Budapest zenei kaleidoszkópja

A felfedezés és újrafelfedezés, az értékek megtalálása központi motívuma a Concerto Budapest Magyar Kincsek-programjainak, melyeknek a közönség az idei évadban is koncertsorozat keretein belül lehet részese a Zeneakadémián.
Klasszikus hír

Jövőre is a kamarazene gyöngyszemeivel vár az Anima Musicae

Meghirdette 2023/24-es évadát a „zene lelkéről” elnevezett Anima Musicae Kamarazenekar: a szeptember 25-i sajtótájékoztatón bemutatták az évad kiemelt koncertjeit, külföldi vendégszerepléseket.
Klasszikus ajánló

Balogh Máté vokális művei csendülnek fel a Pax et Bonum Kamarakórus előadásában

Az itthon és nemzetközi viszonylatban is elismert, fiatal komponista lesz a Magyar Zene Háza „Szerzők? Jelen!” című koncertsorozatának soron következő részének vendége október 4-én.