Klasszikus

Együttműködés helyett lemondás

2005.08.18. 00:00
Ajánlom
Mint lapunk elsőként megírta, szerdán lemondott Petrovics Emil a Magyar Állami Operaház főzeneigazgatója. Bár Hegyi Árpád Jutocsa a dalszínház nemrégiben kinevezett főigazgatója korábban úgy nyilatkozott, hogy a főzeneigazgatóval együtt képzeli az opera jövőjét. Bozóki András kulturális miniszter a Népszava kérdésre sajnálatát fejezte ki, hogy a neves zeneszerző távozik az Andrássy úti intézményből.

A miniszter hangoztatta: "Petrovics Emil az elmúlt évtizedekben kiemelkedő szerepet töltőtt be a magyar zenei életben, és a Magyar Állami Operaház vezetőjeként is maradandót alkotott. Ezért a munkájáért elismerés illeti." Az Operaház júliusban hivatalba lépett új vezetését támogatásáról biztosította a főzeneigazgató - emlékeztett a miniszter, s hozzátette, Petrovics lemondásának részleteit nem ismeri: "De nyilván időközben kiderült, hogy a Hegyi Árpád Jutocsa által vezett csapatnak és Petrovics Emilnek más elképzelései vannak az Operaház jövőjét illetően, s talán személyesen nem találták meg a közös hangot." Hozzátette, "Ha így alakult, akkor jobb, ha most válnak el az útjaik, mint három, vagy négy hónap múlva, amikor már folyik az évad."

Horváth Ádám rendező, az Operaház főigazgatói pályázatát bíráló bizottság tagja lapunknak elmondta, egyik benyújtott pályázatban sem szerepelt, hogy előzőleg konzultáltak volna a kandidálók Petrovics Emillel. Volt olyan pályázó, aki megszüntette volna főzeneigazgatói tisztéget, mások pedig örökös főzeneigazgatónak nevezték volna ki Petrovicsot. Hegyi Árpád Jutocsa pályázata ugyanokkor a főzeneigazgatóval való együttműködéssel számolt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.