Klasszikus

„Éhesek vagyunk már a zenére” – Baráti Kristóf és Várdai István a 11. Kaposfestről

2020.08.16. 11:35
Ajánlom
Megújult az idei Kaposfest, és bár a járvány miatt nem nekik lejtett a pálya, Baráti Kristóf és Várdai István teljes értékű fesztivált szerveztek az új igazgatóval, Hornyák Balázzsal együtt. A két művészeti vezető azt ígérik, biztonságosak és maradandó élményt jelentenek az idei koncertek Kaposvárott augusztus 16-19. között.

Nem volt akadálytalan a fesztivál szervezése, hiszen még az utóbbi hetekben is változtak a koncertszervezéssel kapcsolatos szabályozások. Kompromisszumot is kellett hozni?

Várdai István: Az elmúlt tíz évben kialakult egy olyan magas színvonal és jó hangulat a Kaposfesten, amit mindenképpen szerettünk volna megtartani, akkor is, ha rövidebb lesz a fesztivál, és különböző biztonsági előírásoknak meg kell felelnünk. Az volt a célunk, hogy a kevesebb több legyen, és ez sikerült.

Baráti Kristóf: Számos variációt végig kellett gondolnunk, de sikerült olyan műsortervet kialakítanunk, ami megfelel a mostani pandémiás helyzetnek. Naponta konzultáltunk ennek érdekében, nem volt könnyű menet.

Kötelező lesz a maszkviselés a közönség soraiban, hogy mindenki biztonságban részt vehessen a koncerteken.

A hangversenyeket kétszer megismételjük, hogy kerüljük a zsúfoltságot, és új helyszíneink is vannak, amelyek közül a felújított Csiky Gergely Színház a legfontosabb. Teljes értékű fesztivált hozunk létre, szóval nem nevezném kompromisszumosnak a helyzetet.

jofre-101527.jpg

JP Jofre, Várdai István és Baráti Kristóf a Kaposfesten 2019-ben (Fotó/Forrás: Mohai Balázs / Kaposfest)

Két kamarazenekar is fellép a fesztiválon. A Camerata Pelsonore fiatalokból álló együttes, akikkel Kristóf már dolgozott együtt.

B.K.: A Camerata Pelsonore hét éve működik, tagjai a balatoni régióhoz kötődnek, illetve a veszprémi Dohnányi konzi növendékei voltak. Egy összeszokott baráti társaság, akik gyerekkorukból ismerik egymást, vezetőjük Román Mikola. Én tavalyelőtt hallottam őket először (kedves feleségem játszott az együttesben). Lenyűgözött a felkészültségük, a megszólalásuk minősége, és agitáltam őket, hogy mindenképp folytassák a közös munkát. A következő ötlet pedig az volt, hogy játsszunk együtt, utána pedig, hogy hívjuk meg őket Kaposvárra, amit szerencsére Pisti is támogatott. Mendelssohn d-moll hegedűversenyét játszom az együttessel, amit a zeneszerző 13 évesen, valószínűleg házifeladatként írt. Ragyogó darab, kevéssé ismert, de egyre népszerűbb. Ezután Dvořák Vonósszerenádját adjuk elő. Én is a zenekarban ülök majd, de nem a koncertmesteri székben, hanem a hegedűkarban.

CamerataPelsonore-112508.jpg

Camerata Pelsonore

István az év eleje óta a Liszt Ferenc Kamarazenekar művészeti vezetője. A Beethoven-emlékév apropóján az Eroica szimfónia is elhangzik majd, ami új darab az együttes repertoárján.

V.I.: Gyakran megesik, hogy az intuícióinkra hallgatva választunk darabot, és csak később nyer értelmet, miért volt az megfelelő választás. Az Eroica szimfóniával is így történt, amit Beethoven egy majdnem egyéves válsága után komponált, a forradalom hírétől új erőre kapva.

Most, a koncertélet újraindulásával is ezt a főnixmadárszerű feltámadást éljük át,

és reménykedünk, hogy nem lesz második hullám. De ha igen, akkor is legyen ez a szimfónia szellemi tartalék.

Vardai-112148.jpg

Várdai István a Liszt Ferenc Kamarazenekarral próbál (Fotó/Forrás: Kőhidai Szabolcs / LFKZ)

Vezényelni is fogod a Liszt Ferenc Kamarazenekart. Jól sejtem, hogy ez neked is új feladat?

V.I.: Felemelő kihívás nekem is, és a zenekarnak is, mindketten tanulunk ebből az új feladatból. Arról nem is beszélve, hogy fontos ez a zenekar új profiljának, hangzásának, nyelvezetének kialakulásában.

Ha szükséges és a zenemű azt kívánja, a jövőben is veszek pálcát a kezembe.

Információk és jegyvásárlás a kaposfest.com honlapon!

Kicsivel több mint öt hónapja állt le a koncertélet a világban, minden hangverseny elmaradt. A visszatérés öröme kísérte a próbákat?

B.K.: Teljesen felfoghatatlan volt, hogy hónapokig nincsenek se koncertek, se turnék. Persze sokkal több idő jutott minden másra, nem is tudom, töltöttünk-e annyi időt a feleségemmel, mint most, akivel az év végére várjuk az első babánkat. Ez az öröm is áthatja az életünket, és

persze éhesek vagyunk már a zenére, a színpadra, így nézünk a következő napok elé.

Augusztus 16-án mesterkurzusokkal, workshopokkal és előadásokkal indul a fesztivál. Baráth Emőke, Szűcs Máté, Kirill Troussov, Fejérvári Zoltán és ti lesztek a tanárok, mind a harmincas generáció tagjai. Hogy alakult, hogy egytől egyig fiatalok oktatnak?

V.I.: Mindannyiunkban megvan a tanári véna és az elszántság, hogy továbbadjuk a tudásunkat. A Kaposfest életében fontos, hogy minél több fiatalt vonzzunk, akik a próbákon és a kurzusokon megtapasztalhatják azt az életérzést és tartalmat, ami a fesztiválon jelen van. Hogy a kérdésedre válaszoljak: ebben a generációban erős az igény, hogy erős impulzusokat adjunk az utánunk jövőknek, támpontot ahhoz, hogy a szakmában mit érdemes fontosnak tartani, és mi az, amit le kell rázni magunkról – a pénzorientált dolgokat, mindazt, ami nem a művész épülését szolgálja.

barati-092934.jpg

Baráti Kristóf (Fotó/Forrás: Mohai Balázs / Kaposfest)

Új igazgatót kapott a Kaposfest, ez lesz Hornyák Balázs első éve ebben a minőségben. Hogy megy a közös munka?

B.K.: Már most rengeteg olyan ötletünk és kezdeményezésünk előtérbe kerülhetett, ami nem csak a műsor- és a szólistaválasztáshoz, hanem a fesztivál arculatához, kultúrájához tartozik. De sok olyan ötletünk is maradt, amit idén még nem valósítottunk meg, szeretnénk a jövőben más művészeteket (film, képzőművészet) is bevonni a fesztivál körébe.

V.I.: Hornyák Balázs olyan ember, aki képes megérteni és megvalósítani azokat a víziókat, amiket a magunkfajta művészemberek megálmodnak. Ő szintén zenész, fuvolaművész, aki szervezőként hiánypótló tapasztalatra tett szert az elmúlt években. Már tavaly is részt vett a Kaposfest szervezésében, és örülünk, hogy biztos kezekben tudhatjuk a fesztivál igazgatását, és úgy gondoljuk, évről évre jobban kiteljesedhetünk a segítségével.

Információk és jegyvásárlás a kaposfest.com honlapon!

Támogatott tartalom.

Biztonságos és élménydús fesztivál lesz az idei Kaposfest

Kapcsolódó

Biztonságos és élménydús fesztivál lesz az idei Kaposfest

Szabadtéri és hangversenytermi koncertek, a klasszikus műfaj mellett jazz és népzene három napon át. A XI. Kaposfest élménydús és biztonságos fesztivál lesz, ígérik a szervezők, és a közös zenélés öröme fogja kísérni egy nehéz időszak után.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kihirdették a 2021-es Artisjus-díjazottak névsorát

Könnyű- és komolyzenei alkotókat díjazott idén is az Artisjus. Fábri Pétert zenei munkásságáért életműdíjjal tüntették ki, az év zeneszerzője a világhírű dobos Borlai Gergő lett, míg a tragikusan fiatalon elhunyt Siklósi Örs előtt, posztumusz Junior Artisjus-díjjal tisztelegtek.
Plusz

Pentaton Hangstúdió – egy tiszta hang a belváros szívében

2021-ben új szolgáltatással bővült az ország legnagyobb múltra visszatekintő privát művészügynöksége, a Pentaton Művész- és Koncertügynökség portfóliója: megnyílt az újonnan kialakított Pentaton Hangstúdió.
Jazz/World

„Élvezem, hogy mennyi mindent nem tudok” – Interjú Fábri Péterrel, az Artisjus életműdíjasával

Az Artisjus könnyűzenei alkotói életműdíját idén Fábri Péter író, költő, dalszövegíró, műfordító kapta. Az elismerés okán beszélgetve felidéztük, hogyan inspirálták őt barátok, szerelmek, dalok és formák. Megtudtuk, miért nem ír már több verseskötetet és az is kiderült, miként vált boldogtalan költőből boldog dalszövegíróvá.
Színház

Étel só nélkül, élet színház nélkül – Interjú Barnák Lászlóval, a szegedi teátrum főigazgatójával

Izgalmas produkciókkal készül megünnepelni 90 éves jubileumát a Szegedi Szabadtéri Játékok. Van is ok az örömre, hiszen szép lassan újraindul a kulturális élet. Ám az óvatosságnak is helye van, ugyanúgy, mint a reménynek. Barnák Lászlóval, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójával a művészetbe vetett hit jegyében, a pandémia árnyékában, a színházi világon jóval túlmutató kérdésekről is beszélgettünk.
Klasszikus

Bartók-kotta, Wagner-album, akár egy órán belül! – Házhoz jön a Rózsavölgyi kínálata

Mostantól még kényelmesebben juthatunk hozzá a Rózsavölgyi Zenemű- és Könyvesboltban fellelhető zenei kiadványokhoz és sikerkönyvekhez, ugyanis a Wolt futárai szállítják azokat házhoz, akár a rendeléstől számított egy órán belül.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Mesterhangszerek használatára lehet pályázni

A Magyar Állami Operaház pályázatot hirdet magyar állampolgárok, valamint felsőfokú zenei végzettséggel rendelkezők számára: állami tulajdonban lévő mesterhangszerek több évre szóló használatára lehet jelentkezni.
Klasszikus újranyitás

A közönséget is várják a Cziffra György-emlékév első koncertjére

Az első, közönség számára is nyitott koncertet május 11-én tartják Szegeden, a Nemzeti Színházban. Az Hommage a Cziffra elnevezésű esten Szabó Marcell zongoraművész és a Szegedi Szimfonikus Zenekar lép fel, vezényel Medveczky Ádám.
Klasszikus gyász

77 éves korában elhunyt Samu László kürtművész

A Nemzeti Filharmonikusok korábbi intendánsa a zenekar elmúlt közel öt évtizedének egyik meghatározó személyisége volt, nyugdíjba vonulásáig a Kottatár munkáját is segítette.
Klasszikus ajánló

Kezdődik az első Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek

Május 7-től 18 napon át világsztárok és a hazai művészeti élet legizgalmasabb alkotói adják egymásnak át a virtuális színpadot a Müpa új, ingyenes, online fesztiválján. A fesztivált Riccardo Chailly és a Filarmonica della Scala streamkoncertje nyitja a Milánói Scalából.
Klasszikus ajánló

5+1 kihagyhatatlan cikk a Bartók Tavasz friss-ropogós magazinjából

Kíváncsi vagy, hogy a színpadi művészek hogyan élik meg, ha üres nézőtér előtt játszanak? Mindig is érdekelt, hogyan készülnek a közvetítések vagy mit csinál egy online stream rendezője? Tudni szeretnéd, miért olyan egyedülálló és fontos Bartók Béla népzenegyűjtői munkássága? Mi az a világzene, és mit csinál Vaszilij Petrenko, amikor nem vezényel? A hamarosan kezdődő Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek frissen elkészült magazinjából most minden kiderül!