Klasszikus

„Éhesek vagyunk már a zenére” – Baráti Kristóf és Várdai István a 11. Kaposfestről

2020.08.16. 11:35
Ajánlom
Megújult az idei Kaposfest, és bár a járvány miatt nem nekik lejtett a pálya, Baráti Kristóf és Várdai István teljes értékű fesztivált szerveztek az új igazgatóval, Hornyák Balázzsal együtt. A két művészeti vezető azt ígérik, biztonságosak és maradandó élményt jelentenek az idei koncertek Kaposvárott augusztus 16-19. között.

Nem volt akadálytalan a fesztivál szervezése, hiszen még az utóbbi hetekben is változtak a koncertszervezéssel kapcsolatos szabályozások. Kompromisszumot is kellett hozni?

Várdai István: Az elmúlt tíz évben kialakult egy olyan magas színvonal és jó hangulat a Kaposfesten, amit mindenképpen szerettünk volna megtartani, akkor is, ha rövidebb lesz a fesztivál, és különböző biztonsági előírásoknak meg kell felelnünk. Az volt a célunk, hogy a kevesebb több legyen, és ez sikerült.

Baráti Kristóf: Számos variációt végig kellett gondolnunk, de sikerült olyan műsortervet kialakítanunk, ami megfelel a mostani pandémiás helyzetnek. Naponta konzultáltunk ennek érdekében, nem volt könnyű menet.

Kötelező lesz a maszkviselés a közönség soraiban, hogy mindenki biztonságban részt vehessen a koncerteken.

A hangversenyeket kétszer megismételjük, hogy kerüljük a zsúfoltságot, és új helyszíneink is vannak, amelyek közül a felújított Csiky Gergely Színház a legfontosabb. Teljes értékű fesztivált hozunk létre, szóval nem nevezném kompromisszumosnak a helyzetet.

jofre-101527.jpg

JP Jofre, Várdai István és Baráti Kristóf a Kaposfesten 2019-ben (Fotó/Forrás: Mohai Balázs / Kaposfest)

Két kamarazenekar is fellép a fesztiválon. A Camerata Pelsonore fiatalokból álló együttes, akikkel Kristóf már dolgozott együtt.

B.K.: A Camerata Pelsonore hét éve működik, tagjai a balatoni régióhoz kötődnek, illetve a veszprémi Dohnányi konzi növendékei voltak. Egy összeszokott baráti társaság, akik gyerekkorukból ismerik egymást, vezetőjük Román Mikola. Én tavalyelőtt hallottam őket először (kedves feleségem játszott az együttesben). Lenyűgözött a felkészültségük, a megszólalásuk minősége, és agitáltam őket, hogy mindenképp folytassák a közös munkát. A következő ötlet pedig az volt, hogy játsszunk együtt, utána pedig, hogy hívjuk meg őket Kaposvárra, amit szerencsére Pisti is támogatott. Mendelssohn d-moll hegedűversenyét játszom az együttessel, amit a zeneszerző 13 évesen, valószínűleg házifeladatként írt. Ragyogó darab, kevéssé ismert, de egyre népszerűbb. Ezután Dvořák Vonósszerenádját adjuk elő. Én is a zenekarban ülök majd, de nem a koncertmesteri székben, hanem a hegedűkarban.

CamerataPelsonore-112508.jpg

Camerata Pelsonore

István az év eleje óta a Liszt Ferenc Kamarazenekar művészeti vezetője. A Beethoven-emlékév apropóján az Eroica szimfónia is elhangzik majd, ami új darab az együttes repertoárján.

V.I.: Gyakran megesik, hogy az intuícióinkra hallgatva választunk darabot, és csak később nyer értelmet, miért volt az megfelelő választás. Az Eroica szimfóniával is így történt, amit Beethoven egy majdnem egyéves válsága után komponált, a forradalom hírétől új erőre kapva.

Most, a koncertélet újraindulásával is ezt a főnixmadárszerű feltámadást éljük át,

és reménykedünk, hogy nem lesz második hullám. De ha igen, akkor is legyen ez a szimfónia szellemi tartalék.

Vardai-112148.jpg

Várdai István a Liszt Ferenc Kamarazenekarral próbál (Fotó/Forrás: Kőhidai Szabolcs / LFKZ)

Vezényelni is fogod a Liszt Ferenc Kamarazenekart. Jól sejtem, hogy ez neked is új feladat?

V.I.: Felemelő kihívás nekem is, és a zenekarnak is, mindketten tanulunk ebből az új feladatból. Arról nem is beszélve, hogy fontos ez a zenekar új profiljának, hangzásának, nyelvezetének kialakulásában.

Ha szükséges és a zenemű azt kívánja, a jövőben is veszek pálcát a kezembe.

Információk és jegyvásárlás a kaposfest.com honlapon!

Kicsivel több mint öt hónapja állt le a koncertélet a világban, minden hangverseny elmaradt. A visszatérés öröme kísérte a próbákat?

B.K.: Teljesen felfoghatatlan volt, hogy hónapokig nincsenek se koncertek, se turnék. Persze sokkal több idő jutott minden másra, nem is tudom, töltöttünk-e annyi időt a feleségemmel, mint most, akivel az év végére várjuk az első babánkat. Ez az öröm is áthatja az életünket, és

persze éhesek vagyunk már a zenére, a színpadra, így nézünk a következő napok elé.

Augusztus 16-án mesterkurzusokkal, workshopokkal és előadásokkal indul a fesztivál. Baráth Emőke, Szűcs Máté, Kirill Troussov, Fejérvári Zoltán és ti lesztek a tanárok, mind a harmincas generáció tagjai. Hogy alakult, hogy egytől egyig fiatalok oktatnak?

V.I.: Mindannyiunkban megvan a tanári véna és az elszántság, hogy továbbadjuk a tudásunkat. A Kaposfest életében fontos, hogy minél több fiatalt vonzzunk, akik a próbákon és a kurzusokon megtapasztalhatják azt az életérzést és tartalmat, ami a fesztiválon jelen van. Hogy a kérdésedre válaszoljak: ebben a generációban erős az igény, hogy erős impulzusokat adjunk az utánunk jövőknek, támpontot ahhoz, hogy a szakmában mit érdemes fontosnak tartani, és mi az, amit le kell rázni magunkról – a pénzorientált dolgokat, mindazt, ami nem a művész épülését szolgálja.

barati-092934.jpg

Baráti Kristóf (Fotó/Forrás: Mohai Balázs / Kaposfest)

Új igazgatót kapott a Kaposfest, ez lesz Hornyák Balázs első éve ebben a minőségben. Hogy megy a közös munka?

B.K.: Már most rengeteg olyan ötletünk és kezdeményezésünk előtérbe kerülhetett, ami nem csak a műsor- és a szólistaválasztáshoz, hanem a fesztivál arculatához, kultúrájához tartozik. De sok olyan ötletünk is maradt, amit idén még nem valósítottunk meg, szeretnénk a jövőben más művészeteket (film, képzőművészet) is bevonni a fesztivál körébe.

V.I.: Hornyák Balázs olyan ember, aki képes megérteni és megvalósítani azokat a víziókat, amiket a magunkfajta művészemberek megálmodnak. Ő szintén zenész, fuvolaművész, aki szervezőként hiánypótló tapasztalatra tett szert az elmúlt években. Már tavaly is részt vett a Kaposfest szervezésében, és örülünk, hogy biztos kezekben tudhatjuk a fesztivál igazgatását, és úgy gondoljuk, évről évre jobban kiteljesedhetünk a segítségével.

Információk és jegyvásárlás a kaposfest.com honlapon!

Támogatott tartalom.

Biztonságos és élménydús fesztivál lesz az idei Kaposfest

Kapcsolódó

Biztonságos és élménydús fesztivál lesz az idei Kaposfest

Szabadtéri és hangversenytermi koncertek, a klasszikus műfaj mellett jazz és népzene három napon át. A XI. Kaposfest élménydús és biztonságos fesztivál lesz, ígérik a szervezők, és a közös zenélés öröme fogja kísérni egy nehéz időszak után.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Aki a lányok miatt képezte magát – 85 éves Woody Allen

Az Annie Hall és még számtalan fanyar humorú film alkotója, Woody Allen december 1-jén ünnepli nyolcvanötödik születésnapját.
Vizuál

Vásároljon bérletet, mentse meg a Cirko Mozit!

A Cirko-Gejzír Mozi közönsége segítségét kérni, és egy olyan bérletet kínál, amely onnantól érvényes, amikor a tulajdonosa használni kezdi. De nagy segítség számukra, ha már most megveszi.
Zenés színház

75 éves a színpad és a filmvászon koronázatlan királynője, Bette Midler

December 1-jén ünnepli hetvenötödik születésnapját Bette Midler amerikai színésznő, énekesnő, aki több mint fél évszázados karrierje alatt négy Grammy-díjat, négy Golden Globe-díjat, három Emmy-díjat, két Tony-díjat vehetett át, emellett hatszor kapta meg a legjobb komikának járó American Comedy Award kitüntetést.
Színház

Megkezdte munkáját Antal Zsolt az SZFE Elméleti Intézetének élén

Sára Balázs és Bodolay Géza után újabb intézetvezető kezdte meg munkáját a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.
Jazz/World

Három napon át minden a jazz körül forog

A kilenc éve minden évben április 30-án megrendezett Nemzetközi Jazznap (International Jazz Day) magyar eseményeit a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, azonban a szervezők most online pótolják az elmaradt koncerteket, amiket három napon keresztül, öt budapesti és egy felvidéki helyszínről közvetítenek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

30. születésnapját ünnepli az Orfeo Zenekar

A zenekar Haydn és Mozart-művekből álló koncerttel ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját 2021. január 19-én a Zeneakadémián.
Klasszikus mvm

A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM

A zeneművészet legtehetségesebb fiatal képviselői tizenharmadik alkalommal vehették át a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjazott, ez alkalommal először bárki ingyenesen nyomon követhette az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án, az mvmjuniorprima.hu oldalon.
Klasszikus online közvetítés

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Klasszikus hír

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.
Klasszikus gyász

Elhunyt Terényi Ede erdélyi magyar zeneszerző

Elhunyt 85 éves korában Terényi Ede Erkel Ferenc-díjas romániai magyar zeneszerző, zenetudós, aki az egyik legjátszottabb alkotónak számít az erdélyi magyar zeneszerzők között.