Klasszikus

„Éhesek vagyunk már a zenére” – Baráti Kristóf és Várdai István a 11. Kaposfestről

2020.08.16. 11:35
Ajánlom
Megújult az idei Kaposfest, és bár a járvány miatt nem nekik lejtett a pálya, Baráti Kristóf és Várdai István teljes értékű fesztivált szerveztek az új igazgatóval, Hornyák Balázzsal együtt. A két művészeti vezető azt ígérik, biztonságosak és maradandó élményt jelentenek az idei koncertek Kaposvárott augusztus 16-19. között.

Nem volt akadálytalan a fesztivál szervezése, hiszen még az utóbbi hetekben is változtak a koncertszervezéssel kapcsolatos szabályozások. Kompromisszumot is kellett hozni?

Várdai István: Az elmúlt tíz évben kialakult egy olyan magas színvonal és jó hangulat a Kaposfesten, amit mindenképpen szerettünk volna megtartani, akkor is, ha rövidebb lesz a fesztivál, és különböző biztonsági előírásoknak meg kell felelnünk. Az volt a célunk, hogy a kevesebb több legyen, és ez sikerült.

Baráti Kristóf: Számos variációt végig kellett gondolnunk, de sikerült olyan műsortervet kialakítanunk, ami megfelel a mostani pandémiás helyzetnek. Naponta konzultáltunk ennek érdekében, nem volt könnyű menet.

Kötelező lesz a maszkviselés a közönség soraiban, hogy mindenki biztonságban részt vehessen a koncerteken.

A hangversenyeket kétszer megismételjük, hogy kerüljük a zsúfoltságot, és új helyszíneink is vannak, amelyek közül a felújított Csiky Gergely Színház a legfontosabb. Teljes értékű fesztivált hozunk létre, szóval nem nevezném kompromisszumosnak a helyzetet.

jofre-101527.jpg

JP Jofre, Várdai István és Baráti Kristóf a Kaposfesten 2019-ben (Fotó/Forrás: Mohai Balázs / Kaposfest)

Két kamarazenekar is fellép a fesztiválon. A Camerata Pelsonore fiatalokból álló együttes, akikkel Kristóf már dolgozott együtt.

B.K.: A Camerata Pelsonore hét éve működik, tagjai a balatoni régióhoz kötődnek, illetve a veszprémi Dohnányi konzi növendékei voltak. Egy összeszokott baráti társaság, akik gyerekkorukból ismerik egymást, vezetőjük Román Mikola. Én tavalyelőtt hallottam őket először (kedves feleségem játszott az együttesben). Lenyűgözött a felkészültségük, a megszólalásuk minősége, és agitáltam őket, hogy mindenképp folytassák a közös munkát. A következő ötlet pedig az volt, hogy játsszunk együtt, utána pedig, hogy hívjuk meg őket Kaposvárra, amit szerencsére Pisti is támogatott. Mendelssohn d-moll hegedűversenyét játszom az együttessel, amit a zeneszerző 13 évesen, valószínűleg házifeladatként írt. Ragyogó darab, kevéssé ismert, de egyre népszerűbb. Ezután Dvořák Vonósszerenádját adjuk elő. Én is a zenekarban ülök majd, de nem a koncertmesteri székben, hanem a hegedűkarban.

CamerataPelsonore-112508.jpg

Camerata Pelsonore

István az év eleje óta a Liszt Ferenc Kamarazenekar művészeti vezetője. A Beethoven-emlékév apropóján az Eroica szimfónia is elhangzik majd, ami új darab az együttes repertoárján.

V.I.: Gyakran megesik, hogy az intuícióinkra hallgatva választunk darabot, és csak később nyer értelmet, miért volt az megfelelő választás. Az Eroica szimfóniával is így történt, amit Beethoven egy majdnem egyéves válsága után komponált, a forradalom hírétől új erőre kapva.

Most, a koncertélet újraindulásával is ezt a főnixmadárszerű feltámadást éljük át,

és reménykedünk, hogy nem lesz második hullám. De ha igen, akkor is legyen ez a szimfónia szellemi tartalék.

Vardai-112148.jpg

Várdai István a Liszt Ferenc Kamarazenekarral próbál (Fotó/Forrás: Kőhidai Szabolcs / LFKZ)

Vezényelni is fogod a Liszt Ferenc Kamarazenekart. Jól sejtem, hogy ez neked is új feladat?

V.I.: Felemelő kihívás nekem is, és a zenekarnak is, mindketten tanulunk ebből az új feladatból. Arról nem is beszélve, hogy fontos ez a zenekar új profiljának, hangzásának, nyelvezetének kialakulásában.

Ha szükséges és a zenemű azt kívánja, a jövőben is veszek pálcát a kezembe.

Információk és jegyvásárlás a kaposfest.com honlapon!

Kicsivel több mint öt hónapja állt le a koncertélet a világban, minden hangverseny elmaradt. A visszatérés öröme kísérte a próbákat?

B.K.: Teljesen felfoghatatlan volt, hogy hónapokig nincsenek se koncertek, se turnék. Persze sokkal több idő jutott minden másra, nem is tudom, töltöttünk-e annyi időt a feleségemmel, mint most, akivel az év végére várjuk az első babánkat. Ez az öröm is áthatja az életünket, és

persze éhesek vagyunk már a zenére, a színpadra, így nézünk a következő napok elé.

Augusztus 16-án mesterkurzusokkal, workshopokkal és előadásokkal indul a fesztivál. Baráth Emőke, Szűcs Máté, Kirill Troussov, Fejérvári Zoltán és ti lesztek a tanárok, mind a harmincas generáció tagjai. Hogy alakult, hogy egytől egyig fiatalok oktatnak?

V.I.: Mindannyiunkban megvan a tanári véna és az elszántság, hogy továbbadjuk a tudásunkat. A Kaposfest életében fontos, hogy minél több fiatalt vonzzunk, akik a próbákon és a kurzusokon megtapasztalhatják azt az életérzést és tartalmat, ami a fesztiválon jelen van. Hogy a kérdésedre válaszoljak: ebben a generációban erős az igény, hogy erős impulzusokat adjunk az utánunk jövőknek, támpontot ahhoz, hogy a szakmában mit érdemes fontosnak tartani, és mi az, amit le kell rázni magunkról – a pénzorientált dolgokat, mindazt, ami nem a művész épülését szolgálja.

barati-092934.jpg

Baráti Kristóf (Fotó/Forrás: Mohai Balázs / Kaposfest)

Új igazgatót kapott a Kaposfest, ez lesz Hornyák Balázs első éve ebben a minőségben. Hogy megy a közös munka?

B.K.: Már most rengeteg olyan ötletünk és kezdeményezésünk előtérbe kerülhetett, ami nem csak a műsor- és a szólistaválasztáshoz, hanem a fesztivál arculatához, kultúrájához tartozik. De sok olyan ötletünk is maradt, amit idén még nem valósítottunk meg, szeretnénk a jövőben más művészeteket (film, képzőművészet) is bevonni a fesztivál körébe.

V.I.: Hornyák Balázs olyan ember, aki képes megérteni és megvalósítani azokat a víziókat, amiket a magunkfajta művészemberek megálmodnak. Ő szintén zenész, fuvolaművész, aki szervezőként hiánypótló tapasztalatra tett szert az elmúlt években. Már tavaly is részt vett a Kaposfest szervezésében, és örülünk, hogy biztos kezekben tudhatjuk a fesztivál igazgatását, és úgy gondoljuk, évről évre jobban kiteljesedhetünk a segítségével.

Információk és jegyvásárlás a kaposfest.com honlapon!

Támogatott tartalom.

Biztonságos és élménydús fesztivál lesz az idei Kaposfest

Kapcsolódó

Biztonságos és élménydús fesztivál lesz az idei Kaposfest

Szabadtéri és hangversenytermi koncertek, a klasszikus műfaj mellett jazz és népzene három napon át. A XI. Kaposfest élménydús és biztonságos fesztivál lesz, ígérik a szervezők, és a közös zenélés öröme fogja kísérni egy nehéz időszak után.

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

Online nézhető az utóbbi évek egyik legszebb hazai természetfilmje

Tavaly került a mozikba Fehér Zoltán hazánk vadvizeit bemutató filmje, a Vad víz – Aqua Hungarica melyet most már otthonról is megtekinthet a közönség.
Könyv

Elhunyt Fenákel Judit író, újságíró

Január 13-án, 85 éves korában elhunyt Fenákel Judit, számos regény és novelláskötet szerzője, a Szépírók Társaságának tagja – tette közzé a Múlt és Jövő folyóirat.
Könyv

Vámos Miklós: Zenére legalább annyira szükségünk van, mint tejre és kenyérre

Vámos Miklós ismét megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Kollár-Klemencz László a Magvetőnél megjelent Öreg Banda című, legújabb családregényét ajánlja olvasóink figyelmébe.
Klasszikus

Új vezetőt kapott a Fesztivál Akadémia Budapest

Dr. Egri Gábor kulturális menedzser lett a Fesztivál Akadémia Budapest új igazgatója. A szakember korábban a Müpa értékesítési és marketingigazgatójaként, valamint több hazai és nemzetközi intézmény és projekt vezetőjeként és tanácsadójaként vált ismertté.
Plusz

Újcirkusz-előadás és Bartók arab népdalgyűjtései a Bartók Tavasz programján

Új fellépőket jelentettek be az idei Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programjából, a fesztiválhoz új helyszínként a Magyar Zene Háza is csatlakozik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Zeneszerző-pályázatot hirdet a Filharmónia Magyarország

A zeneszerzőknek az Orgonák Éjszakája programsorozat valamennyi koncertjén elhangzó nyitányt kell komponálniuk, melyet március végéig küldhetnek el a pályázatra.
Klasszikus hír

Új vezetőt kapott a Fesztivál Akadémia Budapest

Dr. Egri Gábor kulturális menedzser lett a Fesztivál Akadémia Budapest új igazgatója. A szakember korábban a Müpa értékesítési és marketingigazgatójaként, valamint több hazai és nemzetközi intézmény és projekt vezetőjeként és tanácsadójaként vált ismertté.
Klasszikus hír

Pad Zoltán kapja idén a Lajtha László-díjat

A Magyar Rádió Énekkarának karnagya a január 18-i Lajtha-emlékesten veheti át az elismerést. A díjat azoknak ítélik oda, akik sokat tettek, hogy a zeneszerző életműve méltó helyére kerüljön a magyar kultúrában.
Klasszikus hír

Fiatal énekesek jelentkezését várják a Marton Éva Nemzetközi Énekversenyre

Az ötödik Marton Éva Nemzetközi Énekverseny élő fordulói, az elő- és középdöntők, valamint a döntő 2022. szeptember 5-től 11-ig zajlik majd a Zeneakadémián, az internetes közvetítésnek köszönhetően pedig a világ minden pontjáról követhetik az érdeklődők.  
Klasszikus ajánló

Mahler hattyúdala – a Nemzeti Filharmonikusok koncertje

Mahler IX. szimfóniája nagy zenekari létszámot igényel, technikailag rendkívül nehéz mű. Talán épp ezért volt szíve vágya Kovács János karmesternek, hogy ezt a szimfóniát egyszer dirigálja. Álma teljesül 2022. január 13-án a Müpában, a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral.