Klasszikus

Éj királynője kerestetik

2006.06.28. 00:00
Ajánlom
A laikus fejében a castingnál, avagy meghallgatásnál aligha lehet izgalmasabb a földön. Fő- és mellékszerepek dőlnek el ilyenkor, karrierek feneklenek meg végképp vagy szökkennek szárba, tehetségek bukkannak fel vagy kerülnek parkolópályára. Dráma minden ízében.

A valóság azonban lustább a képzeletnél. Az Erkel Színházban a novemberi Varázsfuvola bemutatójára keresnek koloratúr szopránokat az Éj királynőjének szerepére, de néhány címzetes magánénekest is meghallgatnak kisebb szerepek reményében.

Üresen tátongó székek a hatalmas teremben, egyetlen zongora a színpadon: a sivár környezet a laikusra lehangolóan hat, a jelentkezők, bár jóval rutinosabbak, nehezen leplezik izgatottságukat. Egy vidéki jelentkező harmadjára is nekifut a kiválasztott áriának, de a fránya F-hangok sehogy sem akarnak összejönni, pedig ezekkel eddig nem volt gond - szabadkozik. Van, aki három gyermek után térne vissza a színpadra, más viszont vidékről szeretne fölszerződni.

- Egy meghallgatás olyan, mint újra feltérképezni a már ismerős területet - magyarázza Győriványi Ráth György főzeneigazgató. Ilyenkor derül ki, kinek mennyit fejlődött a hangja, ismét bizonyíthatnak azok, akik valamiért kikerültek az operaszínházak vezetőségeinek látóköréből, és a fiatalok is - a szó legszorosabb értelmében - hallathatják hangjukat. A tíz jelentkezőből 5-6 potenciális Éj királynője mutatkozott be, de csak négyet szerződtetnek. Közülük is a már ismert, Ausztriában élő és éneklő Trubin Beátát és az eddig a kórusban éneklő Hertelendi Ritát emelte ki a zeneigazgató. Valamint egy budapesti és egy szegedi fiatal kap majd lehetőséget a novemberi Mozart-premieren.

A meghallgatás meghirdetése, vélheti a laikus, újabb viharokat kavarhat az amúgy is megtépázott budapesti Operában, hiszen a konkurenciát sehol sem fogadja szívesen a társulat. Ám a 15 éve tartó létszámstop miatt egyre több külső énekessel dolgozik a ház, és a legjobbak megtalálása, mint kitűzött cél, néha felül kell írja a szociális szempontokat.

- És melyik szempont fontosabb: a saját, esetleg kicsit már megkopott énekesek szerepeltetése vagy a valamiért házon kívül szorult tehetségek foglalkoztatása? - fogalmazza meg a dilemmát Győriványi.

S hiába gondolja úgy a laikus, hogy mégsem rohangálhat számtalan jobbnál jobb koloratúr szoprán kies hazánkban, az effajta meghallgatás is okozhat néha meglepetéseket. Hiszen így találták meg annak idején Rálik Szilviát és Perencz Bélát is, akik ma már a magyar operaélet meghatározó énekesei. Ráadásul a szülés után időnként érettebbé válik a hang, árulja el mosolyogva a zeneigazgató, amikor már képzeletben legyintenénk. S csak most sajnáljuk igazán a vidéki hölgy kihagyott F-jeit.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.