Klasszikus

Éj királynője kerestetik

2006.06.28. 00:00
Ajánlom
A laikus fejében a castingnál, avagy meghallgatásnál aligha lehet izgalmasabb a földön. Fő- és mellékszerepek dőlnek el ilyenkor, karrierek feneklenek meg végképp vagy szökkennek szárba, tehetségek bukkannak fel vagy kerülnek parkolópályára. Dráma minden ízében.

A valóság azonban lustább a képzeletnél. Az Erkel Színházban a novemberi Varázsfuvola bemutatójára keresnek koloratúr szopránokat az Éj királynőjének szerepére, de néhány címzetes magánénekest is meghallgatnak kisebb szerepek reményében.

Üresen tátongó székek a hatalmas teremben, egyetlen zongora a színpadon: a sivár környezet a laikusra lehangolóan hat, a jelentkezők, bár jóval rutinosabbak, nehezen leplezik izgatottságukat. Egy vidéki jelentkező harmadjára is nekifut a kiválasztott áriának, de a fránya F-hangok sehogy sem akarnak összejönni, pedig ezekkel eddig nem volt gond - szabadkozik. Van, aki három gyermek után térne vissza a színpadra, más viszont vidékről szeretne fölszerződni.

- Egy meghallgatás olyan, mint újra feltérképezni a már ismerős területet - magyarázza Győriványi Ráth György főzeneigazgató. Ilyenkor derül ki, kinek mennyit fejlődött a hangja, ismét bizonyíthatnak azok, akik valamiért kikerültek az operaszínházak vezetőségeinek látóköréből, és a fiatalok is - a szó legszorosabb értelmében - hallathatják hangjukat. A tíz jelentkezőből 5-6 potenciális Éj királynője mutatkozott be, de csak négyet szerződtetnek. Közülük is a már ismert, Ausztriában élő és éneklő Trubin Beátát és az eddig a kórusban éneklő Hertelendi Ritát emelte ki a zeneigazgató. Valamint egy budapesti és egy szegedi fiatal kap majd lehetőséget a novemberi Mozart-premieren.

A meghallgatás meghirdetése, vélheti a laikus, újabb viharokat kavarhat az amúgy is megtépázott budapesti Operában, hiszen a konkurenciát sehol sem fogadja szívesen a társulat. Ám a 15 éve tartó létszámstop miatt egyre több külső énekessel dolgozik a ház, és a legjobbak megtalálása, mint kitűzött cél, néha felül kell írja a szociális szempontokat.

- És melyik szempont fontosabb: a saját, esetleg kicsit már megkopott énekesek szerepeltetése vagy a valamiért házon kívül szorult tehetségek foglalkoztatása? - fogalmazza meg a dilemmát Győriványi.

S hiába gondolja úgy a laikus, hogy mégsem rohangálhat számtalan jobbnál jobb koloratúr szoprán kies hazánkban, az effajta meghallgatás is okozhat néha meglepetéseket. Hiszen így találták meg annak idején Rálik Szilviát és Perencz Bélát is, akik ma már a magyar operaélet meghatározó énekesei. Ráadásul a szülés után időnként érettebbé válik a hang, árulja el mosolyogva a zeneigazgató, amikor már képzeletben legyintenénk. S csak most sajnáljuk igazán a vidéki hölgy kihagyott F-jeit.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Több ezer aláíró követeli Demeter Szilárd lemondását

Miután holokausztrelativizáló publicisztikát közölt Soros György nevének tízszeri említésével az Origón, számos szervezet és ismert értelmiségi lemondásra szólítja fel a PIM főigazgatóját
Színház

Jogsértő lett volna a félév semmissé tétele, de segít Vidnyánszkynak az éj leple alatt kiadott kormányrendelet

Hiába állítják az SZFE hallgatói, hogy az egyeztetés nélkül kinevezett kuratóriumnak nem áll jogában felfüggeszteni az oktatást, Vidnyánszkyék könnyedén megtehetik ezt a kormány friss rendeletének segítségével.
Jazz/World

Az LGT legjobb számai „csíkosítva” – Itt a Csík Zenekar új lemeze

A Locomotiv GT előtt tiszteleg A dal a miénk című új lemezével a Csík Zenekar. A rockszámok népzenei ihletésű átdolgozásairól is ismert együttes friss albumán közreműködött Presser Gábor, Karácsony János és Kovács Kati.
Színház

Csak akkor tanítanak, ha orvoslatot kap az egyetem autonómiája

Nem az egyetem hivatalos honlapján, hanem a Független Szabad Egyetem közösségi oldalon tették közzé az SZFE tanárai, kik indítanának osztályt a következő tanévben.
Jazz/World

Azt követik, amit Debussy követett – Páros interjú Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával

Egy hárfaművész, egy jazzénekes és elektronikus művész – nem szokványos felállás Debussy zenéjéhez. Új lemezük apropóján Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával beszélgettünk. Mit tanultak egymástól, mennyiben járnak különböző és párhuzamos ösvényeken?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus online közvetítés

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Klasszikus hír

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.
Klasszikus gyász

Elhunyt Terényi Ede erdélyi magyar zeneszerző

Elhunyt 85 éves korában Terényi Ede Erkel Ferenc-díjas romániai magyar zeneszerző, zenetudós, aki az egyik legjátszottabb alkotónak számít az erdélyi magyar zeneszerzők között.
Klasszikus Live

Egy nap Beethovennel – Élő közvetítés a Concerto Budapesttel

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző művei szólalnak meg a Concerto Budapest előadásában szombaton a Zeneakadémián, a három hangversenyt online követheti a közönség.
Klasszikus hír

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.