Klasszikus

Éjszaka a Völgyben

2004.07.26. 00:00
Ajánlom
Kellemes programok botrányhősök nélkül - nagyjából így lehetne összefoglalni a Művészetek Völgye első napjait, mert bár a szervezők állandó szándéka szembemenni a "konzumkultúrával", azok sem unatkozhattak a sátrukban, akiket esetleg kevésbé hoz izgalomba a csuhébaba-készítés vagy a bábszínház. Persze volt az is, ahogy zene, látványosság és pörgés is bőven.

Igaz, programdömpingre csak ma estétől számíthatunk, a kézművesvásárok, gyerekprogramok, de legfőképp a söntések számából következtetve minden korosztály, még az EFOTT-ról átruccanók is megtalálták a számításukat.

Nemcsak a programok öszszeállításában, de szerepükben is egyre nagyobb önállóságot élveznek a falvak. Kapolcs Völgykorzóvá alakult: leginkább délutáni ejtőzésre, esti mulatozásokra alkalmas.

Taliándörögd ennél többet vállalt az idén, az itteni szervezők nemcsak arra esküdtek fel, hogy "élővé varázsolják a múltat", de a modern művészetek fiatal tehetségeinek is lehetőséget adnak. Míg a Klastromromnál a Balassi-emlékév jegyében költészeti verseny, mesterségbemutatók és reneszánsz kézműves-foglalkozások várják az erre fogékonyakat, addig lőtávolságnyira, a Lőtér színpadon az Iparművészeti Egyetem hallgatóinak nejlonzacskó-, tüll- és egyéb ismeretlen eredetű ruhakölteményeit keltik életre esténként a Budapest Tánciskola növendékei. Meghökkentő performanszaikat, légi divatbemutatóikat hajnalig tartó bulizás követi. A (szintén) fiatal építészek tervezte óriás hajóhinta pedig egyenesen játszótéri hangulatot kölcsönöz a faluvégnek.

Hasonlóan merész Öcs programkínálata is. Az idei vendégváros, Szeged művészeinek bemutatkozásán túl buddhista előadás-sorozat és roma filmklub színesíti a kínálatot, és a falu határában lévő kőfejtőben kialakított színpad ad otthont a fesztivál legzúzósabb koncertjeinek is.

Persze nemcsak itt, és nemcsak így zajlott az első hétvége. A művészet társas élmény. Hogy az előbbi szüli-e az utóbbit vagy fordítva, nézőpont kérdése. Tény viszont, hogy a Művészetek Völgyében rendre megtörténik ez a találkozás.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Zenés színház

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Plusz

A kínaiak ellopták a Szabadság hidat

Épül a Huawei új központja Tongkuan városában. A kínaiak európai építmények pontos mását húzták fel, köztük a Szabadság hídét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.