Klasszikus

El Sistema és a "Superar" Salzburgban

2013.05.01. 12:42
Ajánlom
A Salzburgi Ünnepi Játékokon vendégeskedik a nyáron a hátrányos helyzetű gyerekek és fiatalok zenei oktatását támogató nagyszabású venezuelai program, az El Sistema, és vele ezernégyszáz fiatal résztvevő.

A világhírű kulturális fesztivál programját ugyanis egész csokornyi új program, az El Sistema ifjúsági zenekarainak tizennégy koncertje egészíti ki.

Alexander Pereira, az ünnepi játékok intendánsa egy sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, "egyik legkedvesebb vágya megvalósulását" jelenti ez az együttműködés. "Remélem, a nyár végére mindannyian tíz évet fiatalodunk majd" - tette hozzá. A fellépők között lesz a Carnegie Halltól a Salle Pleyelig számos neves koncertteremben megfordult, híres Simón Bolívar Szimfonikus Zenekar, amelyet többek között az El Sistema egyik legsikeresebb és legismertebb neveltje, a nemzetközi zenei élet egyik fiatal sztárja és egyben az együttes zeneigazgatója, Gustavo Dudamel vezényel majd. Mahler 8. szimfóniájában olyan énekesekkel lépnek pódiumra, mint Anna Prohaska és Klaus Florian Vogt, míg Mahler 1. szimfóniáját az az ugyancsak venezuelai Nemzeti Gyermek Szimfonikus Zenekar Sir Simon Rattle irányításával szólaltatja meg. Az El Sistema növendékei Salzburgban találkoznak a venezuelai program bécsi központú, európai társ-kezdeményezése, a "Superar" fiatal zenészeivel is.

Alapítása, 1975 óta közel kétmillió gyermek vett részt az El Sistema-programban, amely jelenleg mintegy 400 ezer hátrányos helyzetű gyermeknek, illetve fiatal zenésznek nyújt lehetőséget zenekarban való zenélésre.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.