Klasszikus

Elbocsátások az Operában

2005.01.20. 00:00
Ajánlom
Információink szerint 89 tagjától válik meg a Magyar Állami Operaház. Lapunk birtokába került egy megállapodás, amelyet Hiller István, a nemzeti kulturális örökség minisztere és Szinetár Miklós, az Operaház fõigazgatója szignált.

A megállapodás bevezetőjében arról írnak: "Ma az európai operaházak életét mindenütt a finanszírozást, a tulajdonlást és a működést illetően új alapokra kívánják fektetni. Ez gyakran válságokkal jár, amelyektől a budapesti Operaházat meg kell óvni."

Benedek András, a minisztérium közigazgatási államtitkára lapunknak elmondta: az intendáns főigazgató, Szinetár Miklós kezdeményezte a működéssel és a finanszírozással kapcsolatos megállapodást. Átvilágították az intézményt, és működését összehasonlították Európa jelentős operaházaiéval. Az elbocsátásokról annyit mondott: a költségvetési intézményeknek jóváhagyott létszámuk van, az Operaház mára ezt 89-cel túllépte, ezért szükséges a leépítés. (Az intézményben majdnem ezeregyszázan dolgoznak.)

A három évre szóló korszerűsítési program része például az Operaház másik játszóhelye, az Erkel Színház felújítása, a ki- és beszállítási, valamint a jegyértékesítési rendszer átszervezése. Az Erkel Színház átépítése megközelítőleg tízmilliárd forint. Erre az államnak egyelőre nincs kerete. Éppen ezért január végén, február elején magánbefektetőknek előpályázatot írnak ki. A minisztérium semmiképpen nem akarja eladni az épületet, hanem a magánbefektetővel érdekközösséget szeretne létrehozni. Garantálni kell, hogy az Operaház a felújított épületben évente 120 napot kaphasson - próbákra, előadásokra. A fennmaradó napokon a befektető használja az épületet.

A megállapodás kimondja azt is, az Operaház alaptámogatása 2005-ben 5,5 milliárd forint, és az NKÖM kezdeményezi, hogy a kormány ezt az összeget - egyszeri támogatással - 800 millió forinttal egészítse ki.

Szinetár Miklós lapunknak azt nyilatkozta: hosszú vita eredménye ez a megállapodás. A minisztérium azt szerette volna, ha több tagtól válnak meg, ő ragaszkodott az előírt létszám betartásához. A távozók egy része nyugdíjképes, van, aki szakmai nyugdíjba megy, és néhányuk teljesítményével elégedetlenek a vezetők.

A főigazgató kijelentette, meg kell keresni az Operaháznak a legjobb szerkezeti formát, ahogy mindenütt a világon. Ezért is lehetett szó a megállapodásban az intézmény esetleges részvénytársasággá alakításáról. Bízik az Erkel átalakításában is és abban, hogy lesz majd befektető, valamint az Operaháznak 120 napja ebben az épületben. De mint mondta: ez már nem az ő periódusának a problémája lesz.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Elhunyt Venczel Vera

A Jászai Mari-díjas színművész idén márciusban töltötte be 75. életévét. Több mint ötven éven át volt a Vígszínház tagja, halálának hírét színháza tette közzé.
Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Lájkszámot a vérképleletbe

A Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének vezetője. Szólistaként megfordult Európa rangos koncerttermeiben, bemutatkozott Tokióban, Moszkvában, New Yorkban; turnézott Indiában; Vietnámban pedig az első magyar muzsikus volt, aki megszólaltatta Bartók műveit. A Liszt-díjas zongoraművésszel, Fülei Balázzsal, Liszt Ferenc születésének napján, október 22-én beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Az ítélet harsonái – emlékezés Verdi gyászmiséjével

Halottak napjához közeledve Verdi nagyszabású gyászmiséjét, a Requiemet adja elő a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar a Müpában, a fiatal olasz karmester, Giacomo Sagripanti vezényletével.
Klasszikus videó

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.
Klasszikus interjú

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.