Klasszikus

Eldőlt és függő pályázatok

2005.07.08. 00:00
Ajánlom
Az Operaház új főigazgatójáról szóló bejelentést július 15-re ígérő kulturális miniszter tegnap nyilvánosságra hozta a bírálóbizottság névsorát. Bozóki András bemutatta a sajtónak a Honvéd Együttes, az Uránia Nemzeti Filmszínház és a Műcsarnok új vezetőjét is.

Talán az izgatott várakozásnak akart elébe menni a kulturális tárca gazdája, amikor tegnap bejelentette: akár egy hetet csúszhat a döntés az Operaház új főigazgatójának személyéről. A javaslattevő bizottság fokozatosan szűkíti a kört, és egy kisebb listát terjeszt elő, amely alapján ő választ. Megjegyezte, számoltak azzal, ha nyilvánosságra hozzák a bizottság névsorát, telefonhívásokat kapnak az érintettek. De fölkészültek a befolyásolás elutasítására.

A Műcsarnok új vezetőjének kinevezését viszont több mint feszült várakozás előzte meg, hiszen az interneten valaki bennfentes információkkal próbált nyomást gyakorolni. A miniszter ezek után, némi meglepetésre, Petrányi Zsoltot, a Dunaújvárosi Galéria eddigi igazgatóját mutatta be választottjaként. Elmondta, éles küzdelem volt három jó pályázat (Petrányié mellett a leköszönő igazgatóé, Fabényi Júliáé és Bencsik Barnabás művészettörténészé) között, amelynek eldöntéséhez a tárca vezetője széles szakmai körrel is konzultált. Hozzátette: a bírálóbizottság formális szavazást nem tartott ugyan, de a tagok többsége Fabényit részesítette előnyben, akinek eddigi érdemeit ő is elismeri. Végül, mindent figyelembe véve, mégis Petrányi mellett döntött. Lapunk kérdésére a távozó Fabényi csupán anynyit mondott: köszöni, hogy kiállt mellette a szakma, egyelőre kiállítási kurátorként az intézményben marad. Az utóbbi évek sikeres műcsarnoki tárlatait jellemezte a Picasso és a spanyol ötvenes évek, a Négyszáz év francia festészete vagy a Dalí és Weibel-kiállítások.

A miniszter újabb ciklusra kinevezte a Honvéd Együttes élére Aranyos Károlyt. Az Uránia Nemzeti Filmszínház igazgatói posztjára beérkezett pályázatok közül pedig Bakos Editét találta legjobbnak. Tőle azt várja, hogy pezsgő, nyitott, politikamentes filmszínházat varázsoljon az Urániából. Lapunk kérdésére megjegyezte, megnyitása után az Uránia az egyik politikai oldal szimbólumaként tűnt fel, és azt szeretné, ha ilyen nem lenne a jövőben. Az új igazgatótól megtudtuk, a kormányzati takarékosság miatt a tavalyi 139 millió helyett idén csak 102 milliós támogatásban részesül az Uránia, amely forgalmazói háttér nélkül próbál 65 százalékban a piacról élni.

A miniszter bejelentette azt is, hogy a Pesti Magyar Színház lezárult pályázatára egyetlen jelentkező volt, Iglódi István. Őt azonban csak akkor nevezi ki, ha a művész széles szakmai támogatást kap, máskülönben új pályázatot írnak ki.

Az Operaház főigazgatói pályázata javaslattevő bizottságának tagjai:

Dávid Tamás közgazdász (Budapest Economics), Fáy Miklós zenekritikus, Gregor József magánénekes, Hamar Zsolt karmester (Pannon Filharmonikusdok), Horváth Ádám rendező, Kovács Géza (Nemzeti Filharmonikusok), László Géza vezérigazgató (Antenna Hungária). A bizottság munkájában konzultatív jelleggel vesz részt Peskó Zoltán főzeneigazgató (Lisszaboni Operaház). A bizottságban az Operaház szakszervezeti bizottságát Rotter Oszkár, közalkalmazotti tanácsát Rácz István, a minisztériumot Schneider Márta helyettes államtitkár és Sebők Marcell főtanácsadó képviseli.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Zenés színház

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Plusz

Hogyan tűnik le a hedonista művész mítosza?

A művész alkoholista és drogfüggő típusa halványodni látszik, helyettük már aszkéta művészeket csodáljuk, akik naponta 10-12 órát is képesek dolgozni. Miért?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.