Klasszikus

Eldőlt és függő pályázatok

2005.07.08. 00:00
Ajánlom
Az Operaház új főigazgatójáról szóló bejelentést július 15-re ígérő kulturális miniszter tegnap nyilvánosságra hozta a bírálóbizottság névsorát. Bozóki András bemutatta a sajtónak a Honvéd Együttes, az Uránia Nemzeti Filmszínház és a Műcsarnok új vezetőjét is.

Talán az izgatott várakozásnak akart elébe menni a kulturális tárca gazdája, amikor tegnap bejelentette: akár egy hetet csúszhat a döntés az Operaház új főigazgatójának személyéről. A javaslattevő bizottság fokozatosan szűkíti a kört, és egy kisebb listát terjeszt elő, amely alapján ő választ. Megjegyezte, számoltak azzal, ha nyilvánosságra hozzák a bizottság névsorát, telefonhívásokat kapnak az érintettek. De fölkészültek a befolyásolás elutasítására.

A Műcsarnok új vezetőjének kinevezését viszont több mint feszült várakozás előzte meg, hiszen az interneten valaki bennfentes információkkal próbált nyomást gyakorolni. A miniszter ezek után, némi meglepetésre, Petrányi Zsoltot, a Dunaújvárosi Galéria eddigi igazgatóját mutatta be választottjaként. Elmondta, éles küzdelem volt három jó pályázat (Petrányié mellett a leköszönő igazgatóé, Fabényi Júliáé és Bencsik Barnabás művészettörténészé) között, amelynek eldöntéséhez a tárca vezetője széles szakmai körrel is konzultált. Hozzátette: a bírálóbizottság formális szavazást nem tartott ugyan, de a tagok többsége Fabényit részesítette előnyben, akinek eddigi érdemeit ő is elismeri. Végül, mindent figyelembe véve, mégis Petrányi mellett döntött. Lapunk kérdésére a távozó Fabényi csupán anynyit mondott: köszöni, hogy kiállt mellette a szakma, egyelőre kiállítási kurátorként az intézményben marad. Az utóbbi évek sikeres műcsarnoki tárlatait jellemezte a Picasso és a spanyol ötvenes évek, a Négyszáz év francia festészete vagy a Dalí és Weibel-kiállítások.

A miniszter újabb ciklusra kinevezte a Honvéd Együttes élére Aranyos Károlyt. Az Uránia Nemzeti Filmszínház igazgatói posztjára beérkezett pályázatok közül pedig Bakos Editét találta legjobbnak. Tőle azt várja, hogy pezsgő, nyitott, politikamentes filmszínházat varázsoljon az Urániából. Lapunk kérdésére megjegyezte, megnyitása után az Uránia az egyik politikai oldal szimbólumaként tűnt fel, és azt szeretné, ha ilyen nem lenne a jövőben. Az új igazgatótól megtudtuk, a kormányzati takarékosság miatt a tavalyi 139 millió helyett idén csak 102 milliós támogatásban részesül az Uránia, amely forgalmazói háttér nélkül próbál 65 százalékban a piacról élni.

A miniszter bejelentette azt is, hogy a Pesti Magyar Színház lezárult pályázatára egyetlen jelentkező volt, Iglódi István. Őt azonban csak akkor nevezi ki, ha a művész széles szakmai támogatást kap, máskülönben új pályázatot írnak ki.

Az Operaház főigazgatói pályázata javaslattevő bizottságának tagjai:

Dávid Tamás közgazdász (Budapest Economics), Fáy Miklós zenekritikus, Gregor József magánénekes, Hamar Zsolt karmester (Pannon Filharmonikusdok), Horváth Ádám rendező, Kovács Géza (Nemzeti Filharmonikusok), László Géza vezérigazgató (Antenna Hungária). A bizottság munkájában konzultatív jelleggel vesz részt Peskó Zoltán főzeneigazgató (Lisszaboni Operaház). A bizottságban az Operaház szakszervezeti bizottságát Rotter Oszkár, közalkalmazotti tanácsát Rácz István, a minisztériumot Schneider Márta helyettes államtitkár és Sebők Marcell főtanácsadó képviseli.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Plácido Domingo fia végigfényképezte a Virtuózok koncertjét – íme a fotók!

„Istenem! Annyi érzelem van bennem a Virtuózokkal kapcsolatban!” – mondta a koncert után José Plácido Domingo, a világhírű tenor fia.
Zenés színház

Először csendült fel az Egyesült Államokban a Bánk bán

Tizenötezer néző volt kíváncsi a magyar kultúrát népszerűsítő, vasárnap zárult kéthetes rendezvénysorozat előadásaira New Yorkban.
Klasszikus

Átkelni az Urálon Berezovszkijjal

Egyszerre különleges, és első pillantásra kissé rendhagyó összeállítással készült Borisz Berezovszkij A Zongora című sorozatban rendezett idei koncertjére, melyet a Zeneakadémia Nagytermében adott november 9-én.
Klasszikus

Akit Kodály még személyesen instruált – Perényi Miklós

Azt vallja, egy zeneművet eljátszani csak a kezdet: elmélyedni, újrajátszani, folyton keresni, mint az aranyásó, ez a zenész feladata. Perényi Miklós Kult50-ben megjelent portréja.
Klasszikus

Ezt hallani kell: Rahmanyinov Chopint játszik

Az orosz zeneszerző, aki negyvenöt éves korában határozta el, hogy zongoraművész lesz, egy 1919-es felvételen Chopin Asz-dúr keringőjét játssza. Lélegzetelállító!

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ősbemutató

Az édeni konfliktusról szól Szentpáli Roland új ősbemutatója

Különleges estére várja a zenerajongókat a Budapesti Vonósok Zenekar 2018. november 17-én a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermébe.
Klasszikus ajánló

Klasszikus zenei minikoncertek nyolc budapesti szórakozóhelyen

Szombaton késő délutántól éjfélig A zene éjszakája - csak klasszikusan címmel ünneplik Pest, Buda és Óbuda egyesülését.
Klasszikus bűnügy

A klasszikus zenétől a marihuána is jobban növekszik

Öt embert tartóztattak le Spanyolországban, akik a nap 24 órájában klasszikus zenét játszottak mintegy 2000 tőből álló kenderültetvényüknek. Nem a zenével volt a baj.
Klasszikus hangfelvétel

Ezt hallani kell: Rahmanyinov Chopint játszik

Az orosz zeneszerző, aki negyvenöt éves korában határozta el, hogy zongoraművész lesz, egy 1919-es felvételen Chopin Asz-dúr keringőjét játssza. Lélegzetelállító!
Klasszikus beszámoló

Átkelni az Urálon Berezovszkijjal

Egyszerre különleges, és első pillantásra kissé rendhagyó összeállítással készült Borisz Berezovszkij A Zongora című sorozatban rendezett idei koncertjére, melyet a Zeneakadémia Nagytermében adott november 9-én.