Klasszikus

Eldőlt, hogy ki kapja a Fischer Annie és Kodály Zoltán ösztöndíjakat

2007.03.23. 00:00
Ajánlom
Az Oktatási és Kulturélis Minisztérium megbízásából a Filharmónia Budapest Kht. által meghirdetett Fischer Annie zenei előadóművészi pályázat révén az idei évben 15, a Kodály Zoltán alkotóművészeti pályázaton 11 fiatal művész részesült teljes, illetve megosztott ösztöndíjban.

Az ösztöndíjak elnyerésére az Oktatási és Kulturális Minisztérium megbízásából a Filharmónia Budapest Kht. ösztöndíjas pályázatot hirdetett fiatal hangszeres és énekes szólisták, valamint zeneszerzők, zenetudósok, zenekritikusok részére a 2007-es évre. Az ösztöndíjak célja, hogy tehetséges fiataloknak segítséget nyújtson a pályakezdéshez, kedvező feltételeket teremtsen pályájukra való felkészülésükhöz. Az ösztöndíjak odaítéléséről az oktatási és kulturális miniszter által felkért szakmai kuratórium döntött.

Teljes Fischer Annie ösztöndíjban részesült: Farkas Gábor (zongora), Horváth Béla (hegedű), Farkas Nándor Gyula (vonósnégyes), Gabora Gyula (vonósnégyes), Cser Krisztián (ének/basszus).

Megosztott Fischer Annie ösztöndíjban részesült: Báll Dávid (zongora), Fehér Ernő (zongora), Hlavacsek Tihamér (zongora), Horváth Márton Levente (orgona), Scholz Anna (gordonka), Nagy Katalin (fuvola), Horváth Marcell (klarinét), Komlóssy Gábor (trombita), Polyák Valéria (ének/szoprán), Sipos Marianna (ének).

Teljes Kodály Zoltán alkotóművészeti ösztöndíjat kapott: Bozó Péter (muzikológus), Fazekas Gergely (muzikológus), Gyarmati Eszter (muzikológus), Kővári Réka (muzikológus), Péteri Lóránt (muzikológus), Barta Gergely (zeneszerző), Megyeri Krisztina (zeneszerző), Szalai Katalin (zeneszerző), Zombola Péter (zeneszerző).

Megosztott Kodály Zoltán alkotóművészeti ösztöndíjat kapott: Bolcsó Bálint (zeneszerző), Szabó Barna (zeneszerző).

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.
Klasszikus hír

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.