Klasszikus

Eldőlt, hogy ki kapja a Fischer Annie és Kodály Zoltán ösztöndíjakat

2007.03.23. 00:00
Ajánlom
Az Oktatási és Kulturélis Minisztérium megbízásából a Filharmónia Budapest Kht. által meghirdetett Fischer Annie zenei előadóművészi pályázat révén az idei évben 15, a Kodály Zoltán alkotóművészeti pályázaton 11 fiatal művész részesült teljes, illetve megosztott ösztöndíjban.

Az ösztöndíjak elnyerésére az Oktatási és Kulturális Minisztérium megbízásából a Filharmónia Budapest Kht. ösztöndíjas pályázatot hirdetett fiatal hangszeres és énekes szólisták, valamint zeneszerzők, zenetudósok, zenekritikusok részére a 2007-es évre. Az ösztöndíjak célja, hogy tehetséges fiataloknak segítséget nyújtson a pályakezdéshez, kedvező feltételeket teremtsen pályájukra való felkészülésükhöz. Az ösztöndíjak odaítéléséről az oktatási és kulturális miniszter által felkért szakmai kuratórium döntött.

Teljes Fischer Annie ösztöndíjban részesült: Farkas Gábor (zongora), Horváth Béla (hegedű), Farkas Nándor Gyula (vonósnégyes), Gabora Gyula (vonósnégyes), Cser Krisztián (ének/basszus).

Megosztott Fischer Annie ösztöndíjban részesült: Báll Dávid (zongora), Fehér Ernő (zongora), Hlavacsek Tihamér (zongora), Horváth Márton Levente (orgona), Scholz Anna (gordonka), Nagy Katalin (fuvola), Horváth Marcell (klarinét), Komlóssy Gábor (trombita), Polyák Valéria (ének/szoprán), Sipos Marianna (ének).

Teljes Kodály Zoltán alkotóművészeti ösztöndíjat kapott: Bozó Péter (muzikológus), Fazekas Gergely (muzikológus), Gyarmati Eszter (muzikológus), Kővári Réka (muzikológus), Péteri Lóránt (muzikológus), Barta Gergely (zeneszerző), Megyeri Krisztina (zeneszerző), Szalai Katalin (zeneszerző), Zombola Péter (zeneszerző).

Megosztott Kodály Zoltán alkotóművészeti ösztöndíjat kapott: Bolcsó Bálint (zeneszerző), Szabó Barna (zeneszerző).

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Szabó Magda személyes pillanatai

Szabó Magda minden művében az emberi lélek titkait kutatta állhatatosan. Most azonban az ő titkai tárulhatnak fel ebben a különleges fényképalbumban, amelynek lapjain az írónő egész élete megelevenedik. Galéria
Klasszikus

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Plusz

Alinda ezúttal Ónodi Esztert kérdezte

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Ónodi Eszterrel kitértek arra is, hogy a népszerű színésznő lehetett volna zenész is, sőt szóba került, milyen a “rocker”, az “ufó” és a”libapásztor” Eszter.
Zenés színház

Ingyenes szabadtéri előadással ünnepli fennállása 150. évfordulóját a Bécsi Operaház

Az előadások mellett szintén premierekkel és kiállításokkal várja az intézmény az operabarátokat május 25-én és 26-án.
Színház

„Nem kegyeket osztunk” – beszélgetés a POSZT-válogatásról

A Magyar Színházi Társaság és a Színház folyóirat beszélgetéssorozatán a POSZT versenyprogramja volt a téma. A két válogatóval, Gulyás Gáborral és Zalán Tiborral, valamint Turbuly Lillával, a Színházi Kritikusok Céhének elnökével Veiszer Alinda beszéltetett.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus tévé

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Klasszikus gyerek

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Klasszikus ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör programjaiból

Felolvasószínház, Seress Rezső-est, filmzenei és születésnapi koncertek –  az évad végén is műfaji sokszínűség várja a vendégeket az Óbudai Társaskörben.
Klasszikus ajánló

Schubertiáda a kismartoni Esterházy kastélyban

Schubertiádák: így nevezték az 1820-as évek elejétől azokat a társasági összejöveteleket, amelyeknek középpontjában Franz Schubert és muzsikája álltak és ezt a címet viseli a classic.Esterházy koncertsorozat következő, június 15-i koncertje is.
Klasszikus cselló

Különdíjat érdemelt Kokas Dóra Bécsben

A Vienna Classic Strings zenei versenyen különdíjban részesült Kokas Dóra csellóművész. A döntőben Alexey Shor kortárs szerző és Sosztakovics darabjait játszotta.