Klasszikus

Eldőlt, hogy ki kapja a Fischer Annie és Kodály Zoltán ösztöndíjakat

2007.03.23. 00:00
Ajánlom
Az Oktatási és Kulturélis Minisztérium megbízásából a Filharmónia Budapest Kht. által meghirdetett Fischer Annie zenei előadóművészi pályázat révén az idei évben 15, a Kodály Zoltán alkotóművészeti pályázaton 11 fiatal művész részesült teljes, illetve megosztott ösztöndíjban.

Az ösztöndíjak elnyerésére az Oktatási és Kulturális Minisztérium megbízásából a Filharmónia Budapest Kht. ösztöndíjas pályázatot hirdetett fiatal hangszeres és énekes szólisták, valamint zeneszerzők, zenetudósok, zenekritikusok részére a 2007-es évre. Az ösztöndíjak célja, hogy tehetséges fiataloknak segítséget nyújtson a pályakezdéshez, kedvező feltételeket teremtsen pályájukra való felkészülésükhöz. Az ösztöndíjak odaítéléséről az oktatási és kulturális miniszter által felkért szakmai kuratórium döntött.

Teljes Fischer Annie ösztöndíjban részesült: Farkas Gábor (zongora), Horváth Béla (hegedű), Farkas Nándor Gyula (vonósnégyes), Gabora Gyula (vonósnégyes), Cser Krisztián (ének/basszus).

Megosztott Fischer Annie ösztöndíjban részesült: Báll Dávid (zongora), Fehér Ernő (zongora), Hlavacsek Tihamér (zongora), Horváth Márton Levente (orgona), Scholz Anna (gordonka), Nagy Katalin (fuvola), Horváth Marcell (klarinét), Komlóssy Gábor (trombita), Polyák Valéria (ének/szoprán), Sipos Marianna (ének).

Teljes Kodály Zoltán alkotóművészeti ösztöndíjat kapott: Bozó Péter (muzikológus), Fazekas Gergely (muzikológus), Gyarmati Eszter (muzikológus), Kővári Réka (muzikológus), Péteri Lóránt (muzikológus), Barta Gergely (zeneszerző), Megyeri Krisztina (zeneszerző), Szalai Katalin (zeneszerző), Zombola Péter (zeneszerző).

Megosztott Kodály Zoltán alkotóművészeti ösztöndíjat kapott: Bolcsó Bálint (zeneszerző), Szabó Barna (zeneszerző).

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Liszt Ferenc szépunokája ez a csodakamasz zongoraművész

Ahogy a középkorú és idősebb generációk birtokba vették a közösségi médiát, úgy futott fel Michael Andreas Häringer karrierje is. A most tizenhét éves zongoraművész nem csak ragyogó tehetség, de kivételesen népszerű is.
Könyv

12 izgalmas kötet a Könyvhétről

Mi ezeket a könyveket szeretnénk látni a könyvespolcunkon. Szubjektív válogatás a most megjelenő újdonságokból.
Vizuál

Elhunyt Franco Zeffirelli

A hosszú betegség után elhunyt rendező 96 éves volt. Firenzében helyezik örök nyugalomra – számolt be róla a hvg.hu.
Színház

Két díjnak is örülhet ifj. Vidnyánszky Attila a POSZT-on

Szombat este átadták a 19. Pécsi Országos Színházi Találkozó díjait a Kodály Központban megrendezett ceremónián. A versenyprogramban tíz nap alatt tizennégy előadás vonult fel a díjakról döntő szakmai-, színész-, és közönségzsűri előtt.
Vizuál

Rófusz Ferenc: „Ma Európában a klasszikus kultúra és a keresztény üzenet is érdektelenné válik”

Negyven év várakozás után elkészült Rófusz Ferenc festményfilmje, Az utolsó vacsora. Leonardo da Vinci világhírű freskója tizenegyperces animációs filmben elevenedik meg, szerdától Kecskeméten, a KAFF versenyprogramjában látható.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

André Rieu hangszerekkel segített egy fogyatékkal élőkből álló zenekaron

A holland hegedűművész a reggeli hírekben olvasta, hogy egy tolvaj meglovasította a rézfúvós zenekar hangszereit, úgy döntött, hogy segít.
Klasszikus fesztivál

Alig egy hónap, és kezdődik Érdi Tamás nyári fesztiválja

Ötödik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! fesztivált. Idén negyven koncertet, összesen 62 programot látogathatunk a hazai vízpartokon.
Klasszikus brácsa

Így gyakorolj! – Tabea Zimmermann brácsaművész tanácsai

A hazánkban is gyakran megforduló brácsaművész, Várjon Dénes zenészpartnere a Strad hasábjain hat pontban szedte össze tanácsait a fiatal (vonós)hangszereseknek.
Klasszikus Partitúra

Nem vagyok kétlaki - Interjú Selmeczi Györggyel 

Kisorosziban Selmeczi György, Orbán György, Vajda János és Csemiczky Miklós zeneszerzők fogadták a Partitúra stábját. Miklósa Erika és Batta András a kamerák előtt pillanthatott be a kortárs magyar zeneszerzés Négyek-nek is nevezett csoportja semmihez sem hasonlítható alkotói miliőjébe.
Klasszikus koktélparti

Liszt Ferenc szépunokája ez a csodakamasz zongoraművész

Ahogy a középkorú és idősebb generációk birtokba vették a közösségi médiát, úgy futott fel Michael Andreas Häringer karrierje is. A most tizenhét éves zongoraművész nem csak ragyogó tehetség, de kivételesen népszerű is.