Klasszikus

Elegendő ok

2004.02.24. 00:00
Ajánlom
Valószínűleg az is elég ok, hogy az ember régi lemezeket, vagyis új lemezeket, de régi felvételeket hallgasson, ha azok jók. Persze, múzeum, nem a zene miatt, mert mondjuk egy Schubert-dalnál érvényesebbet nem lehet írni, de az előadás miatt. Nincs olyan régi énekes, akiről azt lehet hinni, hogy akár tegnap is elénekelhette ezt a dalt a stúdióban. Annyit változott közben az ízlés, hogy a felvétel kora viszonylag pontosan meghatározható.

Az is elég ok, ha Elisabeth Schwarzkopf énekel a lemezen. Nem a legmegnyerőbb személyiség, de mégis: élő legenda, kilencven felé közeledve is aktív, néha mesterkurzust tart, és ez alkalomból hihetetlenül megkínozza a növendékeket, de biztosan igaza van. Nem a legmegnyerőbb múlt, mert hát Schwarzkopf 1941-ben lépett be a náci pártba, amikor már nehéz volt arra hivatkozni, hogy ki tudta azt, kérem, mi lesz ebből. Könnyen lehet, hogy ő az egyetlen, akit ilyen múlttal lovagnővé ütött az angol királynő, de hát csak tudta, mit csinál. És még csak nem is a legmegnyerőbb hangszín: fent kicsit éles, lent kicsit fullad, nem olyan óriási az ereje sem, de a kifejezőkészség mindenért kárpótol.

Ha viszont Schwarzkopf Schubertet énekel, akkor fölösleges óvatosan köszörülgetni a torkot meg fület-orrot piszkálni. A Schubert-dalok alapvetően férfihangra íródtak, a szerelmes szövegekben többnyire hölgyek után epednek, kisebb tehát nők számára a választék. Amit lehet, azt Schwarzkopf elénekelte. Pedig az Erlkönig egy énekesnőnek szinte megoldhatatlan, mert a hang színe nem változik olyan könnyen és természetesen, mint egy férfinál, és három szereplőt meg egy narrátort kell előadni. Schwarzkopf kényszeres hangszínváltások nélkül, főleg az éneklés intenzitásával, dinamikával, tempóváltásokkal oldotta meg. Nagyszerű. És ahogy a legendás Edwin Fischer kíséretére reagál, ahogy a bozontos szemöldökű öreg zongorahangjai megszólalnak az énekben, az pontosan az, amiért kitalálták a hangrögzítést. Őrizni, ahogy tudtak, ahogy csinálták. Vagy ahogy Schwarzkopf Gerald Moore-ral a Vadrózsát énekli. Ezerszer lágyabban, puhábban, finomabban, mint egy évtizeddel később Fischer-Dieskau ugyanezzel a kísérővel.

Schubert-dalokat énekelnek azóta is szopránok. Ki jobban, ki kevésbé. Csak valahogy mindegyik énekesnő öt-hat (vagy egy-két) dal után egysíkúvá válik, fönt szól a hang, lent a zongora, minden tudható, előre kiszámítható és egyforma. Hiába telt el ötven év a felvételek óta, azóta sem született ezeknél jobb. És ez tényleg elegendő ok arra, hogy meghallgassuk.

(Schubert: 24 Lieder – EMI, 2004)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.