Klasszikus

Elégia

2007.09.15. 00:00
Ajánlom
2006 szeptemberében jelent meg Szabados György (zongora), Klenyán Csaba (klarinét), Jávorka Ádám (brácsa) és Babits Antal (basszusklarinét) lemeze Elégia 1956 címmel. A lemez anyagát 2007. október 27-én újból hallhatja a közönség, mégpedig a Művészetek Palotájában.

Szabados György és az Új Dimenzió Műhely 2004-ben, a Miskolci Nemzetközi Operafesztiválon játszott először együtt. Az Új Dimenzió létrehozója, Babits Antal korábban, fiatal klarinétosként dolgozott már a Szabados által vezetett az egykori Kassák Kortárs Zenei Műhelyben. Szabados, akinek zenéjét kezdetektől a szabadság és a kötöttség kultikus összefonódásának szakralitása jellemzi, igyekszik a hivatalos zeneoktatásból kimaradt, a legmagasabb emberi és zenei értékeket fenntartó rögtönzési készséget, illetve annak művészi gyakorlatát a klasszikus végzettségű muzsikusokban is feléleszteni, a magyarországi zenei életben is otthonossá tenni. Nem véletlen tehát ez az újabb találkozás.

A lemez egyben tisztelgés az 1956-os szabadságharc előtt. Az Új Dimenzió Műhely tagjai mélyen átélik művészetük lényegét, sorsvállaló, gondolkodó alkotók, akiknek nem a szórakoztatás az egyetlen céljuk. Komoly zenészek - a szó időtlen értelmében. Hitvallásuk szerint "az élő zene az Ég és a Föld közötti boldog kapocs". A lemez anyagát Szabados és Babits rendezőelvei határozták meg, a lélek emelkedése és konkrét zenei sorok benső tartalmai mentén. A nagy sikerű londoni, moszkvai és kolozsvári bemutatkozás után most Budapesten is hallható lesz ez az egyedülálló produkció.

(2007. október 27. 19:30 Művészetek Palotája - Fesztivál Színház (Budapest) - Elégia 1956 - az Új Dimenzió Műhely lemezbemutató koncertje; km.: Szabados György (zongora), Klenyán Csaba (klarinét), Jávorka Ádám (brácsa), Babits Antal (basszusklarinét)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.
Könyv

Szállj költemény – Kortárs költemények, katonás színészek előadásában

A Katona öt színművésze, Ónodi Eszter, Pálmai Anna, Rezes Judit, Tasnádi Bence és Vizi Dávid mondják el kedvenc kortárs költőik egy-egy versét a költészet napja alkalmából.
Színház

Egy olasz művész életre kelti a szobrokat – így nézhetett ki az egyik legismertebb ókori drámaíró

Az ókor nagy költői és énekmondói ma már csak fehér márványszobrokról és stilizált képekről néznek vissza ránk üveges szemmel, és elképzelni is nehéz, hogy egykor ők is homlokráncoló, keményen dolgozó, vagy éppen kocsmákban mulatozó, élvezeteket hajszoló emberek voltak.
Vizuál

A nomádok földjén - Chloé Zhao történelmet ír

A fiatal kínai-amerikai rendezőnő rekordok sorát dönti meg harmadik játékfilmjével, A nomádok földjével. Április végén az is kiderül, hogy hat jelölésből hányat vált díjra az Oscar versenyében. Bemutatjuk Chloé Zhaót.
Vizuál

A nomádok földje kapta a BAFTA fődíjait

Chloe Zhao drámája hét díjra volt esélyes a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) vasárnap esti londoni díjkiosztóján, amelyből négyet el is hozott.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus nekrológ

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.
Klasszikus gyász

80 éves korában elhunyt Bartalus Ilona zenepedagógus, karvezető

Az Artisjus-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével kitüntetett zenepedagógust, karvezetőt, a Duna Televízió egykori főszerkesztőjét és zenei vezetőjét hosszan tartó betegség után, 81. életévében érte a halál.
Klasszikus Film

Film készült a Szózat regényes történetéről – Nézze meg online, itt!

A Szózat és a zene kapcsolatáról beszélget Juhász Anna irodalmár és Becze Szilvia, a Bartók Rádió szerkesztő-műsorvezetője a Budapesti Filharmóniai Társaság legújabb dokumentumfilmjében.
Klasszikus nekrológ

„Komoly lényét én nem tudtam nem szájtátva csodálni” – búcsú Tallér Zsófiától

Április 6-án, 50 éves korában elhunyt Tallér Zsófia Erkel- és Bartók-Pásztory-díjas zeneszerző, a Zeneakadémia és az SZFE oktatója. A kivételes művészről M. Tóth Géza Balázs Béla-díjas filmrendező emlékezett meg a Freeszfe Egyesület oldalán.
Klasszikus ajánló

Online koncertvetítés keretében hallhatók John Williams legismertebb dallamai

A Los Angeles-i Filharmonikusok egy korábbi évadnyitó koncertjén filmzenei gálaesttel tisztelgett az ötszörös Oscar-díjas John Williams előtt, ahol olyan művek csendültek fel nagyzenekari hangszerelésben, mint a Csillagok háborúja, A birodalom visszavág vagy a Schindler listája zenéje. A koncertfilm április 10-11-ig között online megtekinthető.