Klasszikus

Élénkülő orosz-magyar kulturális kapcsolatok

2003.09.18. 00:00
Ajánlom
A Szentpétervár 300. évfordulója alkalmából szeptember 18-tól október 5. tartó Orosz Kulturális Hetektől a redszerváltás után drasztikusan visszeső és azóta is stagnáló orosz-magyar kulturális kapcsolatok újjáéledését várja kulturális minisztérium. Ezekben a napokban nem csak az orosz kultúra mutatkozhat be Budapesten, hanem a moszkvaiak is találkozhatnak a magyar művészettel.

Az Orosz Kulturális Hetek keretében kerül sor az Örökmozgóban és az Uránia Nemzeti Filmszínházban az Orosz Filmnapok vetítéseire. Szeptember 30-október 5-ig 21 játékfilmet, és több rendezői portréfilmet láthat a hazai közönség. A Merlin Színház a világhírű Derevo társulat: Szigetek a sodrásban című produkcióját látja vendégül. Két képzőművészeti kiállítás a kortárs orosz festészet és fotóművészet alkotásaiba enged bepillantást. A legizgalmasabbnak két zenei program ígérkezik. Október 4-én a Szent István Bazilikában mutatkozik be a Moszkvai Patriarchátus Ortodox Kórusa. A koncerten - többek között - ortodox liturgikus dallamok csendülnek fel Nagy Péter cár imádságos könyvéből. Másnap a Szentpétervári Szimfonikus Zenekar koncertjére kerül sor a Zeneakadémián. (Népszava)

Szeretnék meghalni

Lajthay Károly 1918-ban készült, s Moszkvából előkerült némafilmjét, a Vorrei Morir (Szeretnék meghalni) című archív filmet mutatja be szeptember 27-én az Örökmozgó a Filmemlékezet Fesztivál programjában. Különlegesség: a vetítést a Bécsben élő koreai zongoraművésznő, Oryan Joo a filmhez komponált saját zenéjével kíséri.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.