Klasszikus

Élénkülő orosz-magyar kulturális kapcsolatok

2003.09.18. 00:00
Ajánlom
A Szentpétervár 300. évfordulója alkalmából szeptember 18-tól október 5. tartó Orosz Kulturális Hetektől a redszerváltás után drasztikusan visszeső és azóta is stagnáló orosz-magyar kulturális kapcsolatok újjáéledését várja kulturális minisztérium. Ezekben a napokban nem csak az orosz kultúra mutatkozhat be Budapesten, hanem a moszkvaiak is találkozhatnak a magyar művészettel.

Az Orosz Kulturális Hetek keretében kerül sor az Örökmozgóban és az Uránia Nemzeti Filmszínházban az Orosz Filmnapok vetítéseire. Szeptember 30-október 5-ig 21 játékfilmet, és több rendezői portréfilmet láthat a hazai közönség. A Merlin Színház a világhírű Derevo társulat: Szigetek a sodrásban című produkcióját látja vendégül. Két képzőművészeti kiállítás a kortárs orosz festészet és fotóművészet alkotásaiba enged bepillantást. A legizgalmasabbnak két zenei program ígérkezik. Október 4-én a Szent István Bazilikában mutatkozik be a Moszkvai Patriarchátus Ortodox Kórusa. A koncerten - többek között - ortodox liturgikus dallamok csendülnek fel Nagy Péter cár imádságos könyvéből. Másnap a Szentpétervári Szimfonikus Zenekar koncertjére kerül sor a Zeneakadémián. (Népszava)

Szeretnék meghalni

Lajthay Károly 1918-ban készült, s Moszkvából előkerült némafilmjét, a Vorrei Morir (Szeretnék meghalni) című archív filmet mutatja be szeptember 27-én az Örökmozgó a Filmemlékezet Fesztivál programjában. Különlegesség: a vetítést a Bécsben élő koreai zongoraművésznő, Oryan Joo a filmhez komponált saját zenéjével kíséri.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Könyv

Feleannyian olvasnak rendszeresen könyvet, mint 15 éve

A Tárki kutatása szerint 2005 óta majdnem megfeleződött a rendszeres könyolvasók száma. Átlagosan 37 könyvet olvasnak évente azok, akik olvasnak.
Vizuál

Átadták a legjobb magyar filmelőzetesnek járó díjakat

Az idei Arany Blende a zsűri szavazatai szerint A létezés eufóriája-trailerhez került, míg a közönségdíj az Apró mesék előzeteséé lett. Mutatjuk a nyertes videókat!
Vizuál

Akár telefonról is bejárhatóak a Nyitott Műhelyek az idei Budapest Design Weeken

Online cukorvirág-készítés, környezettudatos esőkabát előállítás, vicces kerámiák vagy kézműves cipők műhelytitkai. Az idei Design Hét félig a netre költözött, így a nyitott műhelyekbe akár otthonról is bepillanthatunk! Mutatjuk, hogyan!
Vizuál

Angyallal a vállán – Hajduk Károly a Kult50-ben

Hisz benne Hajduk Károly, hogy a színész, amikor valami igazán lényegit érez meg szerepében, akkortól az a nehezen megmagyarázható „valami” kisangyalként ül a vállán, és játéka minden egyes pillanatában a fülébe sugdos. Hajduk Károly alakítását látva, minden bizonnyal ezt a segítséget is megkapta, amikor az Akik maradtak című, számtalan rangos elismerést begyűjtő film főszerepét forgatta.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Arany Oroszlánt nyert a Concerto Budapest koncertfilmje Velencében

Szabó Stein Imre koncertfilmjét díjazták a Velencei TV Fesztiválon, amely májusban debütált a Mezzo TV-n. A Concerto Budapest és Gidon Kremer közös hangversenyét örökítette meg a felvétel.
Klasszikus hír

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Klasszikus magazin

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus hír

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.
Klasszikus kritika

A hang szépsége – A Pannon Filharmonikusok Bécsi barátok című koncertjéről

Szeptember 19-én a pécsi Kodály Központban egy tavaszról elhalasztott hangversenyt hallhatott a közönség: a Pannon Filharmonikusok vendégeként Baráth Emőke adott elő Haydn- és Mozart-áriákból összeállított, súlytalannak nem mondható hangszeres számokkal gazdagított programot. A zenekart Vass András, a zenekar állandó karmestere vezényelte.