Klasszikus

Élet a rivaldafény után

2003.11.12. 00:00
Ajánlom
Ebben az évben egyetlen koncertet adott Londonban Luciano Pavarotti. A világhírű tenor változatlan érdeklődéssel kísért fellépése egybeesett új lemeze, a Ti adoro (Rajongok érted) megjelenésével.

A 68 éves Maestro kitűnő formában jelent meg a két esemény alkalmából tartott satóbeszélgetésen. Közepes angolsággal kommunikálva közönségével, megerősítette már korábban bejelentett tervét, hogy 2005-ben végérvényesen visszavonul a színpadtól. Akkor tölti be hetvenedik évét, és ahogy fogalmazott, „mint egy atléta, a futam végére ér”. A búcsúturné jövő tavasszal kezdődik, amikor a Toscával köszön el a New York-i Mettől. Tárgyalások folynak nagy-britanniai koncertekről is, mielőtt a kerek születésnapon utoljára hajol meg rajongói előtt.

Luciano Pavarotti többször is visszatért új kedvenc témájához, év elején született kislányához, akinek egyébként új lemezét ajánlotta, és aki elkísérte Londonba. Alice természetesen fiatalabb, mint az Aduával való hosszú házasságából származó, negyvenes éveiben járó három lánya egyikétől született unokája. A bébi „teljessé tette” a Mester életét. Hosszasan beszélt arról, milyen nehéz volt az elmúlt év, amikor egymás után vesztette el édesanyját, édesapját – aki utolsó napjaiban is erőteljes, szép hangon énekelt –, majd szülés közben Alice fiú ikertestvérét.

Pavarotti szavaiból kiderült, hogy legkedvesebb szerepei a Tosca, az Aida, a Szerelmi bájital, Az álarcosbál és a Bohémélet tenor hősei. Negyvenéves pályafutása alatt számos alkalommal alakította Rodolphe-ot a Covent Garden Királyi Operaház színpadán is.

A szigetországban kezdődött valójában a zenei géniusz pályafutása. 1955-ben a húszéves Pavarotti és édesapja, Fernando szülővárosa, Modena kórusával részt vett és első helyen végzett a walesi llangolleni nemzetközi énekversenyen. Nem véletlen, hogy bár ez év júniusában le is mondta llangolleni fellépését, a búcsúturné egyik utolsó állomásának feltétlenül a walesi várost szánja.

A sajtótájékoztató alkalmat adott Pavarottinak arra, hogy nagy vonalakban számot adjon nyugdíjas éveinek terveiről. Az egykor pedagógusnak készült énekes vissza kíván térni a katedrához. Helyileg jelenlegi otthonaiban, Pesaróban és New Yorkban szeretne tanítani, mégpedig ingyen. – Nem a pénzért akarom csinálni. Olyan embereket fogok tanítani, akik igazán jók. A zenei világtól igazán szép fogadtatást kaptam. Szeretnék visszaadni valamit a fiatalabb nemzedéknek.

Egyes komolyzenei rajongói, akik már a Három tenor jelenséget is tehetsége kommercializálásának tartották, nem feltétlenül örülnek pályafutása első popalbumának. Még szerencse, hogy kevesen látják majd a Ti adoro lemezt kísérő videót, melyen Pavarotti a la Fred Astaire, frakkban és keménykalapban táncol és énekel. Az új CD a Mester tizenöt éve első szóló stúdiófelvétele, amit elsősorban a lemezgyár és egyik lánya harcolt ki. Természetesen a pop világa nem áll messze Pavarottitól.

Ebben az évben immár tizedszer került sor a Pavarotti és barátai címet viselő jótékonysági koncertre, melyben olyan könynyűzenei sztárokkal működött együtt, mint Bono, Jon Bon Jovi, Mariah Carey, Tom Jones, Lionel Richie, Meat Loaf, Stevie Wonder, Liza Minnelli stb., Bosznia, Kambodzsa, Tibet, a pakisztáni afgán menekülttáborok és más célok javára.

London, 2003. november

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.