Klasszikus

Elfeledett mesterek

2003.11.21. 00:00
Ajánlom
Újabb Pleyel-album az Erdődy kamarazenekartól Közvetve névadója előtt is tiszteleg az Erdődy kamarazenekar nemrég megjelent CD-jével, melyen Igance Joseph Pleyel (1757-1837) D-dúr hegedűversenyét és Szerenád szólóhegedűre és gordonkára, vonósokra és két kürtre című művét szólaltatják meg Szabadi Vilmos hedegű- és Szabó Péter gordonkaművész közreműködésével.

Pleyel pártfogója ugyanis a pozsonyi Erdődy László gróf volt, aki - a tandíj és a lakbér kifizetésével - lehetővé tette, hogy az ifjú zenész Kismartonban Joseph Haydnnál tanulhasson (s a mester egyik legtehetségesebb tanítványává válhasson). Később pozsonyi zenekarának karmestereként alkalmazta Pleyelt a gróf. Az új albumon hallható - világpremierként jegyzett - két mű a tavaly megjelent dupla lemez folytatása, amelyeken az osztrák zeneszerző öt csellóversenyét rögzítették.

Az Erdődy kamarazenekar 1994-ben alakult a Budapesti Fesztiválzenekar és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenakara fiatal zenészeiből, valamint zeneakadémiai hallgatókból. A Szefcsik Zsolt hegedűművész vezette társaság egyedi utat jár be a hazai együttesek között: a közismert repertoár ápolása mellett koncertjeik és hangfelvételeik gerincét olyan, elsősorban XVIII. századi és XIX. század eleji, főként magyar vonatkozású darabok adják, melyek a zenekar egyes tagjai kutatásainak köszönhetően kerültek napvilágra, s többségében XX. és XXI. századi újrabemutatásuk is az együttes nevéhez fűződik. E munkának volt a gyümölcse a zenekar első, '97-ben megjelent lemeze, melyen Georg Druschetzky, egykor Pozsonyban, majd Pesten és Budán működő szerző műveit rögzítették, valamint az 1999-ben kiadott, 13 klasszikus magyarországi zeneszerző alkotásait tartalmazó válogatás. Az Erdődy kamarazenekarnak a Hungarotonnál 1999-ben jelent meg először CD-je, mely Michael Haydn Szent Teréz miséjét tartalmazta, 2001 tavaszán pedig Johann Nepomuk Hummel D-dúr miséjét rögzítették - mindkettőt a világon elsőként. Az együttes idén tavasszal megjelent korongján az egykor Magyarországon is alkotó német származású szerző, Johannes Matthias Spengler két kürtversenye hallható.

Komoly kutatómunka előzte meg a Pleyel vonósműveit bemutató Hungaroton-kiadványok létrejöttét is. Pleyel feltehetően Pozsonyban kezdte aktív zenészi pályáját. Az 1780-as évek elején itáliai tanulmányútra indult, több városban is megfordult, Nápolyban a király névnapjára komponált operáját, az Iphigénia Auliszban-t be is mutatták. 1784-ben Strasbourgban telepedett le; itt születtek legeredetibb művei. 1795-ben Párizsban zeneműkiadót alapított, emellett komponistaként, zenemű-kereskedőként és zongoragyárosként is "működött". A D-dúr hegedűverseny 1785-1787-ben keletkezett Strasbourgban, érdekessége, hogy két zárótétellel maradt fenn - az Erdődy zenekar új CD-jén mindkét befejezés hallható.

Az Erdődy kamarazenekar november 21-én este fél nyolckor az Akadémia Roosevelt téri dísztermében ad koncertet, Szokolay Balázs zongoraművésszel. A hangversenyen Haydn A-dúr szimfóniája, Hummel E-dúr zongoraversenye és - Magyarországon először - Anton Eberl 1803-ból származó Esz-dúr szimfóniája szólal meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Könyv

Feleannyian olvasnak rendszeresen könyvet, mint 15 éve

A Tárki kutatása szerint 2005 óta majdnem megfeleződött a rendszeres könyolvasók száma. Átlagosan 37 könyvet olvasnak évente azok, akik olvasnak.
Vizuál

Átadták a legjobb magyar filmelőzetesnek járó díjakat

Az idei Arany Blende a zsűri szavazatai szerint A létezés eufóriája-trailerhez került, míg a közönségdíj az Apró mesék előzeteséé lett. Mutatjuk a nyertes videókat!
Vizuál

Akár telefonról is bejárhatóak a Nyitott Műhelyek az idei Budapest Design Weeken

Online cukorvirág-készítés, környezettudatos esőkabát előállítás, vicces kerámiák vagy kézműves cipők műhelytitkai. Az idei Design Hét félig a netre költözött, így a nyitott műhelyekbe akár otthonról is bepillanthatunk! Mutatjuk, hogyan!
Vizuál

Október 1-jén indul a Szemrevaló Filmfesztivál

A nyitófilm Burhan Qurbani társadalmi kérdéseket feszegető mozija, az idei Berlinale egyik versenyfilmje, a Berlin, Alexanderplatz lesz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Arany Oroszlánt nyert a Concerto Budapest koncertfilmje Velencében

Szabó Stein Imre koncertfilmjét díjazták a Velencei TV Fesztiválon, amely májusban debütált a Mezzo TV-n. A Concerto Budapest és Gidon Kremer közös hangversenyét örökítette meg a felvétel.
Klasszikus hír

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Klasszikus magazin

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus hír

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.
Klasszikus kritika

A hang szépsége – A Pannon Filharmonikusok Bécsi barátok című koncertjéről

Szeptember 19-én a pécsi Kodály Központban egy tavaszról elhalasztott hangversenyt hallhatott a közönség: a Pannon Filharmonikusok vendégeként Baráth Emőke adott elő Haydn- és Mozart-áriákból összeállított, súlytalannak nem mondható hangszeres számokkal gazdagított programot. A zenekart Vass András, a zenekar állandó karmestere vezényelte.