Klasszikus

Elfeledett mesterek

2003.11.21. 00:00
Ajánlom
Újabb Pleyel-album az Erdődy kamarazenekartól Közvetve névadója előtt is tiszteleg az Erdődy kamarazenekar nemrég megjelent CD-jével, melyen Igance Joseph Pleyel (1757-1837) D-dúr hegedűversenyét és Szerenád szólóhegedűre és gordonkára, vonósokra és két kürtre című művét szólaltatják meg Szabadi Vilmos hedegű- és Szabó Péter gordonkaművész közreműködésével.

Pleyel pártfogója ugyanis a pozsonyi Erdődy László gróf volt, aki - a tandíj és a lakbér kifizetésével - lehetővé tette, hogy az ifjú zenész Kismartonban Joseph Haydnnál tanulhasson (s a mester egyik legtehetségesebb tanítványává válhasson). Később pozsonyi zenekarának karmestereként alkalmazta Pleyelt a gróf. Az új albumon hallható - világpremierként jegyzett - két mű a tavaly megjelent dupla lemez folytatása, amelyeken az osztrák zeneszerző öt csellóversenyét rögzítették.

Az Erdődy kamarazenekar 1994-ben alakult a Budapesti Fesztiválzenekar és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenakara fiatal zenészeiből, valamint zeneakadémiai hallgatókból. A Szefcsik Zsolt hegedűművész vezette társaság egyedi utat jár be a hazai együttesek között: a közismert repertoár ápolása mellett koncertjeik és hangfelvételeik gerincét olyan, elsősorban XVIII. századi és XIX. század eleji, főként magyar vonatkozású darabok adják, melyek a zenekar egyes tagjai kutatásainak köszönhetően kerültek napvilágra, s többségében XX. és XXI. századi újrabemutatásuk is az együttes nevéhez fűződik. E munkának volt a gyümölcse a zenekar első, '97-ben megjelent lemeze, melyen Georg Druschetzky, egykor Pozsonyban, majd Pesten és Budán működő szerző műveit rögzítették, valamint az 1999-ben kiadott, 13 klasszikus magyarországi zeneszerző alkotásait tartalmazó válogatás. Az Erdődy kamarazenekarnak a Hungarotonnál 1999-ben jelent meg először CD-je, mely Michael Haydn Szent Teréz miséjét tartalmazta, 2001 tavaszán pedig Johann Nepomuk Hummel D-dúr miséjét rögzítették - mindkettőt a világon elsőként. Az együttes idén tavasszal megjelent korongján az egykor Magyarországon is alkotó német származású szerző, Johannes Matthias Spengler két kürtversenye hallható.

Komoly kutatómunka előzte meg a Pleyel vonósműveit bemutató Hungaroton-kiadványok létrejöttét is. Pleyel feltehetően Pozsonyban kezdte aktív zenészi pályáját. Az 1780-as évek elején itáliai tanulmányútra indult, több városban is megfordult, Nápolyban a király névnapjára komponált operáját, az Iphigénia Auliszban-t be is mutatták. 1784-ben Strasbourgban telepedett le; itt születtek legeredetibb művei. 1795-ben Párizsban zeneműkiadót alapított, emellett komponistaként, zenemű-kereskedőként és zongoragyárosként is "működött". A D-dúr hegedűverseny 1785-1787-ben keletkezett Strasbourgban, érdekessége, hogy két zárótétellel maradt fenn - az Erdődy zenekar új CD-jén mindkét befejezés hallható.

Az Erdődy kamarazenekar november 21-én este fél nyolckor az Akadémia Roosevelt téri dísztermében ad koncertet, Szokolay Balázs zongoraművésszel. A hangversenyen Haydn A-dúr szimfóniája, Hummel E-dúr zongoraversenye és - Magyarországon először - Anton Eberl 1803-ból származó Esz-dúr szimfóniája szólal meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.