Klasszikus

Elfeledett mesterek

2003.11.21. 00:00
Ajánlom
Újabb Pleyel-album az Erdődy kamarazenekartól Közvetve névadója előtt is tiszteleg az Erdődy kamarazenekar nemrég megjelent CD-jével, melyen Igance Joseph Pleyel (1757-1837) D-dúr hegedűversenyét és Szerenád szólóhegedűre és gordonkára, vonósokra és két kürtre című művét szólaltatják meg Szabadi Vilmos hedegű- és Szabó Péter gordonkaművész közreműködésével.

Pleyel pártfogója ugyanis a pozsonyi Erdődy László gróf volt, aki - a tandíj és a lakbér kifizetésével - lehetővé tette, hogy az ifjú zenész Kismartonban Joseph Haydnnál tanulhasson (s a mester egyik legtehetségesebb tanítványává válhasson). Később pozsonyi zenekarának karmestereként alkalmazta Pleyelt a gróf. Az új albumon hallható - világpremierként jegyzett - két mű a tavaly megjelent dupla lemez folytatása, amelyeken az osztrák zeneszerző öt csellóversenyét rögzítették.

Az Erdődy kamarazenekar 1994-ben alakult a Budapesti Fesztiválzenekar és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenakara fiatal zenészeiből, valamint zeneakadémiai hallgatókból. A Szefcsik Zsolt hegedűművész vezette társaság egyedi utat jár be a hazai együttesek között: a közismert repertoár ápolása mellett koncertjeik és hangfelvételeik gerincét olyan, elsősorban XVIII. századi és XIX. század eleji, főként magyar vonatkozású darabok adják, melyek a zenekar egyes tagjai kutatásainak köszönhetően kerültek napvilágra, s többségében XX. és XXI. századi újrabemutatásuk is az együttes nevéhez fűződik. E munkának volt a gyümölcse a zenekar első, '97-ben megjelent lemeze, melyen Georg Druschetzky, egykor Pozsonyban, majd Pesten és Budán működő szerző műveit rögzítették, valamint az 1999-ben kiadott, 13 klasszikus magyarországi zeneszerző alkotásait tartalmazó válogatás. Az Erdődy kamarazenekarnak a Hungarotonnál 1999-ben jelent meg először CD-je, mely Michael Haydn Szent Teréz miséjét tartalmazta, 2001 tavaszán pedig Johann Nepomuk Hummel D-dúr miséjét rögzítették - mindkettőt a világon elsőként. Az együttes idén tavasszal megjelent korongján az egykor Magyarországon is alkotó német származású szerző, Johannes Matthias Spengler két kürtversenye hallható.

Komoly kutatómunka előzte meg a Pleyel vonósműveit bemutató Hungaroton-kiadványok létrejöttét is. Pleyel feltehetően Pozsonyban kezdte aktív zenészi pályáját. Az 1780-as évek elején itáliai tanulmányútra indult, több városban is megfordult, Nápolyban a király névnapjára komponált operáját, az Iphigénia Auliszban-t be is mutatták. 1784-ben Strasbourgban telepedett le; itt születtek legeredetibb művei. 1795-ben Párizsban zeneműkiadót alapított, emellett komponistaként, zenemű-kereskedőként és zongoragyárosként is "működött". A D-dúr hegedűverseny 1785-1787-ben keletkezett Strasbourgban, érdekessége, hogy két zárótétellel maradt fenn - az Erdődy zenekar új CD-jén mindkét befejezés hallható.

Az Erdődy kamarazenekar november 21-én este fél nyolckor az Akadémia Roosevelt téri dísztermében ad koncertet, Szokolay Balázs zongoraművésszel. A hangversenyen Haydn A-dúr szimfóniája, Hummel E-dúr zongoraversenye és - Magyarországon először - Anton Eberl 1803-ból származó Esz-dúr szimfóniája szólal meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A londoni és a New York-i operaház is kirúgta Vittorio Grigolót

„Helytelen és agresszív viselkedése miatt” megválik Vittorio Grigolo olasz tenortól a londoni Royal Opera House és a New York-i Metropolitan Opera.
Klasszikus

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Színház

Kiállnak Upor László rektorjelölt mellett kollégái és hallgatói 

Több mint nyolcvan színházi dramaturg, és az SZFE Doktori Iskolájának negyven hallgatója állt ki nyilatkozataiban a Színház- és Filmművészeti Egyetem múlt héten megszavazott rektorjelöltje, Upor László dramaturg, fordító és egyetemi tanár szakmai és emberi integritása mellett.
Színház

Mégsem szűnik meg az NKA?

Az EMMI hivatalos közleményt adott ki az állami kulturális támogatások jelentős részét szétosztó Nemzeti Kulturális Alappal kapcsolatban megjelent hírekre válaszul.
Zenés színház

Cecilia Bartoli operaigazgató lett

Az olasz operaénekesnő az első nőként veszi át a monte-carlói operaház, a La Salle Garnier vezetését 2023-tól.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Klasszikus gyász

Elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész

Életének 96. évében elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész, a Zeneakadémia nyugalmazott tanszékvezető tanára, Bácsbokod díszpolgára.
Klasszikus hír

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.
Klasszikus hír

Igor Levit zongoraművész kapja a Nemzetközi Beethoven-díjat

Igor Levit zongoraművész kapja idén a tízezer euróval járó Nemzetközi Beethoven-díjat – jelentette be a Beethoven Akadémia.
Klasszikus virtuózok

A Virtuózok viharos sikert arattak a londoni Covent Gardenben

Magyarország klasszikus zenei tehetségkutatójának hat felfedezettjét látta vendégül a Londoni Magyar Kulturális Központ egy nagyszabású adventi koncerten.