Klasszikus

Elfogtunk egy levelet

2010.09.05. 08:00
Ajánlom
... ami nem másról szól, mint arról, hogy Kern András Kossuth-díjas színész szeptember 5-én este a Magyar Televízióban a karmester szerepét játssza el a Magyar Virtuózok Kamarazenekara élén.

Kedveseim,  

alulírott Ludwig van Beethoven itt ülök a szobámban, megnyugodva, mert befejeztem Franz Clement, korom híres művészének írott hegedűversenyemet. Nagyon sürgetett az idő, mert 1806. december 23-ára készen kellett lennem. Így hát minden zenekari próba nélkül, frissen írt kottából, „blattolva" mutatták be a Theater an der Wien színházban. Most azonban azon töröm a fejemet, hogy az a ti tehetséges Kit Mit Tudos Kernetek hogyan vezényelhetné el. Azt hallottam, egyetlen, ebben a műfajban készült darabomat túlértékelitek, s a hegedűversenyek fejedelmének tartjátok, nem mellesleg a klasszikus hegedűirodalom páratlan remeke között emlegetitek...

Nos, visszatérve a lényegre, tudom, ez a fiú Kossuth-díjas, s remek színész. Színész? Miért is akar akkor vezényelni? Mert gyerekkori álma. Talán azért is, mert az apukája nagyon kedvelte ezt a véletlenül született darabomat. Kern egyszer már eljátszotta a karmestert, saját magát rendezve a Sztracsatellában. De az még csak játék volt a játékban. Bevallom, tetszik nekem, hogy szinte amatőrként megtanulta ezt a komoly kihívást jelentő, virtuozitást igénylő feladatot. Persze kellett ehhez a másik Kossuth-díjas művész is. Az ugyancsak jól ismert Szenthelyi Miklós, aki kiváló hegedűművész. Nem mellesleg Kern nyaralószomszédja Balatonszepezden. Ő kérdezte egyszer tőle, ha már ennyire jól ismered ezt a D-dúr hegedűversenyt, miért nem vezényled el. Magabiztosan vágta rá ez az András gyerek, hogy bármikor... De aztán, amikor komolyra fordult a dolog, engem is megdöbbentett, milyen remekül, milyen hozzáértéssel, milyen átéléssel dirigál. Nincs ebben semmi szokatlan. Rém egyszerű ez az egész. Mondom én. Kell hozzá egy álom, egy tehetséges színész, egy ugyancsak tehetséges hegedűművész, meg kellenek persze zenészek, s nem utolsó sorban kellettem hozzá egy kicsit én is (no meg a megrendelőm), hogy megírjam a hegedűversenyt. 

Kedveseim, most már csak annyi maradt hátra, hogy Kern-kasmestert és csapatát nézzétek Ti is a Magyar Televízió nevű dobozban szeptember 5-én este nyolckor, mert magatok is meggyőződhettek majd arról, mennyire nem színleli, hanem vezényli a zenekart. Virtuózan. Ígérem, szenzációs estében lesz részetek...

Üdvözlettel:
Ludwig van Beethoven

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Vizuál

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.