Klasszikus

Elfújta a szél

2004.07.13. 00:00
Ajánlom
Kicsit kockázatos lenne határozott véleményt mondani a Liszt Ferenc Kamarazenekar hangversenyéről, tekintve, hogy nem sokat lehetett hallani belőle, olyan szélvihar tombolt a kiscelli kastély kertjében. Zúgott a nagy, lombos fa a szélben, a hangot szertevitte az orkán, az ujjak elgémberedtek a fogólapokon, a közönség vacogott. A kölcsönös hősiesség hangversenye: a zenészek őrséget állnak a kultúra frontján, és csak azt kérik, hogy szünet ne legyen, mert mindennek van határa.

A közönség is megharcol a maga Bachjáért, a félénkebbek bemenekülnek a bejárati ajtó mögé, és a résen hallgatják a 6. brandenburgi versenyt, de a többség marad, és másnap elégedetten fújkálja az orrát. Megérte. A zenekar tagjai szemrehányóan az égre néznek, és megigazítják a kottaállványokon a méretes csipeszeket. Maszszív darabok, alsó középosztálybeli családokban ehhez hasonlókkal pecázzák ki szilveszterkor a virslit a forró vízből.

Bizonyos szempontból értelmetlen a hősködés. Ha belegondolok, mennyi munka volt, amíg a próbateremben kikísérletezték a 6. brandenburgi érzékeny hangzását, hogy a nagybőgő és a három cselló ne nyomja el a két brácsát, mennyi utánajárás, amíg megszerezték a megfelelő hangszert Rolla Jánosnak, amíg a két brácsa egy nyelven kezdett el beszélni, és a vége az, hogy akár két boton is eljátszhatták volna a darabot, az akusztikai élmény akkor sem lett volna sokkal erőtlenebb. Csakhogy a közös baj közelebb hozza egymáshoz a pódiumot és a széksorokat. A közönség lelkes, valaki V betűket mutogat, a zenekar mosolygósan áll a tornádóban: ez a mi Bachunk. Ez a mi zenekarunk, és mi az ő közönségük vagyunk.

Ilyen körülmények között az is öröm, hogy voltak azért szépen szóló pillanatok. Ahogy a háromhegedűs Bach-versenymű elkezdődött, az az egészségesen zakatolós, vivős tempó, vagy ahogyan a 4. brandenburgi lassú tételében a fuvolista Sebők Erika eljátszotta a szólót. És talán a vihar sem volt véletlen, a természeti csapás csak ahhoz kellett, hogy ne vegyük észre a súlyosabb csapásokat, a szél dolga volt, hogy esetleges könnyeinket fölszárítgassa. Ez a hangverseny volt a zenekar egyik alapító tagjának, a második hegedűszólam vezetőjének, Kostyál Kálmánnak a búcsúja.

Nem csináltak nagy ügyet belőle, nem volt megindult bejelentés, ünnepélyes ajándékozás, egyperces néma felállás. Csak a hivatalos program végével, Bach d-moll kéthegedűs versenye után a ráadás a g-moll koncert lassú tétele volt, Kostyál szólójával. Időjárástól, megindultságtól és talán egyéb okokból is kissé törődött hangon lement a dallam, a másodhegedűs ott állt középen, kicsit meghajtotta a fejét a társak előtt, Rolla átölelte őt, a fiúk nem sírnak, vagy nem nagyon. Csak egy élet volt, nem kell nagy ügyet csinálni belőle. A zenekar is marad, mi is maradunk még, remélhetőleg. Kostyál úr: köszönjük.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Tánc

A videó, ami után soha többé nem mondod azt, hogy a balett unalmas

A Hongkong Balett alapításának 40. évfordulójára készült videó minden balettal kapcsolatos negatív sztereotípiával leszámol.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Kórusok lepik el a Palotanegyed utcáit

A Kórusok Éjszakájáról Tóth Árpád, a Csíkszerda kórus vezetője beszél a Fidelio Klasszik május 25-ei adásában, amiben Havas Ágnes, Hegyi Barbara és Novák Péter is megszólal.
Klasszikus ajánló

Ezért érdemes Schumannt hallgatni Várjon Dénes szerint

Május 25-én és 26-án utolsó két fejezetéhez ér a Schumann összes zongorás kamarazenéjét megszólaltató sorozat a Zeneakadémián. Várjon Dénes elmondja, miért játssza olyan szívesen a zeneszerző műveit.
Klasszikus bonn

700 apró Beethoven-szoborral ünnepel Bonn városa az évfordulón

Hétszáz mosolygó Beethoven-szobrot tervezett Ottmar Hörl a zeneszerző születésének 250. évfordulójára.
Klasszikus interjú

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Klasszikus tévé

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!