Klasszikus

Elhunyt a Buena Vista zongoristája

2003.12.09. 00:00
Ajánlom
Újabb muzsikus távozott az élők sorából, a híres kubai Buena Vista Social Club együttesből: hétfőn 84 éves korában, havannai lakásában elhunyt Rubén González zongorista. Feleségének közlése szerint hónapok óta betegeskedett, keringési zavarai voltak, tüdő- és veseelégtelenséggel terhelve, de nem volt hajlandó kórházba befeküdni.

„A legjobb zongorista, akit eddig hallottam” – mondta róla 1996-ban Havannában Ry Cooder amerikai gitáros és producer, amikor a kubai tradicionális muzsikáról forgattak dokumentumfilmet Wim Wenders rendezésében a Buena Vista Social Club címmel. A film és az azonos című lemez, amely Grammy-díjat kapott, világhírűvé tette a feledés évtizedei után a negyvenes-ötvenes évek neves kubai zenészeit, énekeseit: Ibrahim Ferrert, Omara Portuondót, a bőgős Cachitot, avagy a son-gitáros és énekes, az idén júliusban 95 éves korában elhunyt Compay Segundót. A világkörüli turnék során néhányan közülük jártak Budapesten is, immár két ízben.

A társainál csendesebb, már-már magába zárkózó Rubén González a filmben felejthetetlen körülmények, a havannai balettintézet növendékei között vallott életéről. Santa Clarában született, s a családi ház zongoráján kisgyerekként kezdett gyakorolni. Először tanítói diplomát szerzett, majd folytatta zenei tanulmányait és készült orvosnak is. Négy kurzust is elvégzett az orvosin, amikor végleg úgy döntött, hogy hivatásos zenész lesz, s ezért 1941-ben átköltözött Havannába. Ez idő tájt kezdődött a kubai zene nagy korszaka a sonnal, a guarachával. Rubén első felvételeit Arsenio Rodriguezzel készítette, játszott a La Paulina együttesben, majd csatlakozott a Los Hermanos zenekarhoz, amelyben egy ideig Mongo Santamaría ütőhangszereivel volt a sztár. Később a havannai Tropicana lokál zongoristája lett. Aztán a feledés évtizedei jöttek.

A Buena Vista Social Club lemezsikerét követően Rubén González két önálló albummal is letette névjegyét. A Chanchullo címet viselő CD-n virtuóz, karibi lüktetésű zongorajátéka egy nosztalgikus aranykor világát idézik fel danzonok, guarachák, sonok és chachachák előadásával.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Könyv

Feleannyian olvasnak rendszeresen könyvet, mint 15 éve

A Tárki kutatása szerint 2005 óta majdnem megfeleződött a rendszeres könyolvasók száma. Átlagosan 37 könyvet olvasnak évente azok, akik olvasnak.
Vizuál

Átadták a legjobb magyar filmelőzetesnek járó díjakat

Az idei Arany Blende a zsűri szavazatai szerint A létezés eufóriája-trailerhez került, míg a közönségdíj az Apró mesék előzeteséé lett. Mutatjuk a nyertes videókat!
Vizuál

Akár telefonról is bejárhatóak a Nyitott Műhelyek az idei Budapest Design Weeken

Online cukorvirág-készítés, környezettudatos esőkabát előállítás, vicces kerámiák vagy kézműves cipők műhelytitkai. Az idei Design Hét félig a netre költözött, így a nyitott műhelyekbe akár otthonról is bepillanthatunk! Mutatjuk, hogyan!
Vizuál

Október 1-jén indul a Szemrevaló Filmfesztivál

A nyitófilm Burhan Qurbani társadalmi kérdéseket feszegető mozija, az idei Berlinale egyik versenyfilmje, a Berlin, Alexanderplatz lesz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Arany Oroszlánt nyert a Concerto Budapest koncertfilmje Velencében

Szabó Stein Imre koncertfilmjét díjazták a Velencei TV Fesztiválon, amely májusban debütált a Mezzo TV-n. A Concerto Budapest és Gidon Kremer közös hangversenyét örökítette meg a felvétel.
Klasszikus hír

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Klasszikus magazin

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus hír

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.
Klasszikus kritika

A hang szépsége – A Pannon Filharmonikusok Bécsi barátok című koncertjéről

Szeptember 19-én a pécsi Kodály Központban egy tavaszról elhalasztott hangversenyt hallhatott a közönség: a Pannon Filharmonikusok vendégeként Baráth Emőke adott elő Haydn- és Mozart-áriákból összeállított, súlytalannak nem mondható hangszeres számokkal gazdagított programot. A zenekart Vass András, a zenekar állandó karmestere vezényelte.