Klasszikus

Elhunyt a Buena Vista zongoristája

2003.12.09. 00:00
Ajánlom
Újabb muzsikus távozott az élők sorából, a híres kubai Buena Vista Social Club együttesből: hétfőn 84 éves korában, havannai lakásában elhunyt Rubén González zongorista. Feleségének közlése szerint hónapok óta betegeskedett, keringési zavarai voltak, tüdő- és veseelégtelenséggel terhelve, de nem volt hajlandó kórházba befeküdni.

„A legjobb zongorista, akit eddig hallottam” – mondta róla 1996-ban Havannában Ry Cooder amerikai gitáros és producer, amikor a kubai tradicionális muzsikáról forgattak dokumentumfilmet Wim Wenders rendezésében a Buena Vista Social Club címmel. A film és az azonos című lemez, amely Grammy-díjat kapott, világhírűvé tette a feledés évtizedei után a negyvenes-ötvenes évek neves kubai zenészeit, énekeseit: Ibrahim Ferrert, Omara Portuondót, a bőgős Cachitot, avagy a son-gitáros és énekes, az idén júliusban 95 éves korában elhunyt Compay Segundót. A világkörüli turnék során néhányan közülük jártak Budapesten is, immár két ízben.

A társainál csendesebb, már-már magába zárkózó Rubén González a filmben felejthetetlen körülmények, a havannai balettintézet növendékei között vallott életéről. Santa Clarában született, s a családi ház zongoráján kisgyerekként kezdett gyakorolni. Először tanítói diplomát szerzett, majd folytatta zenei tanulmányait és készült orvosnak is. Négy kurzust is elvégzett az orvosin, amikor végleg úgy döntött, hogy hivatásos zenész lesz, s ezért 1941-ben átköltözött Havannába. Ez idő tájt kezdődött a kubai zene nagy korszaka a sonnal, a guarachával. Rubén első felvételeit Arsenio Rodriguezzel készítette, játszott a La Paulina együttesben, majd csatlakozott a Los Hermanos zenekarhoz, amelyben egy ideig Mongo Santamaría ütőhangszereivel volt a sztár. Később a havannai Tropicana lokál zongoristája lett. Aztán a feledés évtizedei jöttek.

A Buena Vista Social Club lemezsikerét követően Rubén González két önálló albummal is letette névjegyét. A Chanchullo címet viselő CD-n virtuóz, karibi lüktetésű zongorajátéka egy nosztalgikus aranykor világát idézik fel danzonok, guarachák, sonok és chachachák előadásával.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A londoni és a New York-i operaház is kirúgta Vittorio Grigolót

„Helytelen és agresszív viselkedése miatt” megválik Vittorio Grigolo olasz tenortól a londoni Royal Opera House és a New York-i Metropolitan Opera.
Klasszikus

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Színház

Kiállnak Upor László rektorjelölt mellett kollégái és hallgatói 

Több mint nyolcvan színházi dramaturg, és az SZFE Doktori Iskolájának negyven hallgatója állt ki nyilatkozataiban a Színház- és Filmművészeti Egyetem múlt héten megszavazott rektorjelöltje, Upor László dramaturg, fordító és egyetemi tanár szakmai és emberi integritása mellett.
Színház

Mégsem szűnik meg az NKA?

Az EMMI hivatalos közleményt adott ki az állami kulturális támogatások jelentős részét szétosztó Nemzeti Kulturális Alappal kapcsolatban megjelent hírekre válaszul.
Zenés színház

Cecilia Bartoli operaigazgató lett

Az olasz operaénekesnő az első nőként veszi át a monte-carlói operaház, a La Salle Garnier vezetését 2023-tól.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Klasszikus gyász

Elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész

Életének 96. évében elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész, a Zeneakadémia nyugalmazott tanszékvezető tanára, Bácsbokod díszpolgára.
Klasszikus hír

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.
Klasszikus hír

Igor Levit zongoraművész kapja a Nemzetközi Beethoven-díjat

Igor Levit zongoraművész kapja idén a tízezer euróval járó Nemzetközi Beethoven-díjat – jelentette be a Beethoven Akadémia.
Klasszikus virtuózok

A Virtuózok viharos sikert arattak a londoni Covent Gardenben

Magyarország klasszikus zenei tehetségkutatójának hat felfedezettjét látta vendégül a Londoni Magyar Kulturális Központ egy nagyszabású adventi koncerten.