Klasszikus

Elhunyt a Buena Vista zongoristája

2003.12.09. 00:00
Ajánlom
Újabb muzsikus távozott az élők sorából, a híres kubai Buena Vista Social Club együttesből: hétfőn 84 éves korában, havannai lakásában elhunyt Rubén González zongorista. Feleségének közlése szerint hónapok óta betegeskedett, keringési zavarai voltak, tüdő- és veseelégtelenséggel terhelve, de nem volt hajlandó kórházba befeküdni.

„A legjobb zongorista, akit eddig hallottam” – mondta róla 1996-ban Havannában Ry Cooder amerikai gitáros és producer, amikor a kubai tradicionális muzsikáról forgattak dokumentumfilmet Wim Wenders rendezésében a Buena Vista Social Club címmel. A film és az azonos című lemez, amely Grammy-díjat kapott, világhírűvé tette a feledés évtizedei után a negyvenes-ötvenes évek neves kubai zenészeit, énekeseit: Ibrahim Ferrert, Omara Portuondót, a bőgős Cachitot, avagy a son-gitáros és énekes, az idén júliusban 95 éves korában elhunyt Compay Segundót. A világkörüli turnék során néhányan közülük jártak Budapesten is, immár két ízben.

A társainál csendesebb, már-már magába zárkózó Rubén González a filmben felejthetetlen körülmények, a havannai balettintézet növendékei között vallott életéről. Santa Clarában született, s a családi ház zongoráján kisgyerekként kezdett gyakorolni. Először tanítói diplomát szerzett, majd folytatta zenei tanulmányait és készült orvosnak is. Négy kurzust is elvégzett az orvosin, amikor végleg úgy döntött, hogy hivatásos zenész lesz, s ezért 1941-ben átköltözött Havannába. Ez idő tájt kezdődött a kubai zene nagy korszaka a sonnal, a guarachával. Rubén első felvételeit Arsenio Rodriguezzel készítette, játszott a La Paulina együttesben, majd csatlakozott a Los Hermanos zenekarhoz, amelyben egy ideig Mongo Santamaría ütőhangszereivel volt a sztár. Később a havannai Tropicana lokál zongoristája lett. Aztán a feledés évtizedei jöttek.

A Buena Vista Social Club lemezsikerét követően Rubén González két önálló albummal is letette névjegyét. A Chanchullo címet viselő CD-n virtuóz, karibi lüktetésű zongorajátéka egy nosztalgikus aranykor világát idézik fel danzonok, guarachák, sonok és chachachák előadásával.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.