Klasszikus

Elhunyt a híres kalotaszegi prímás, Fodor Sándor „Neti”

2004.10.21. 00:00
Ajánlom
Fodor Sándor, a táncház-mozgalom „Neti Sanyi bácsija”, a kalotaszegi "angszeres népzene egyik legkiválóbb képviselője 2004. október 20-án, délután négy óra körül hunyt el. Hiányát érezni fogja mindenki, aki szívébe zárta szeretetre méltó egyéniségét, remek muzsikáját.

Emlékét őrizni fogják a vele készült hang- és videofelvételek, a kottás kiadványok, a fotók százai, nem utolsó sorban tanítványai s mindazok, akik személyes élményként hallhatták muzsikáját vagy táncolhattak rá. Fodor Sándor „Neti”, Kalotaszeg egyik legjelentősebb prímása 1922. április 2-án született a Kolozs megyei Gyaluban (Gilau), cigányzenész családban. Apja hegedült, nagyapja és nagybátyja brácsás volt. Ragadványnevét édesanyja után kapta, akit Netinek hívtak.

Neti azon utolsó nagy prímásnemzedékhez tartozott, akik még az erdélyi hangszeres- (vonós) zene virágzásakor születtek. Muzsikált az év minden ünnepén, hiszen ekkoriban még „parasztzene” volt a keresztelőn, esküvőn, siratáskor és minden jeles napon. Az 1980-as évektől kezdődően azonban Neti megérte ennek a zenének a kiveszését is a faluból, és kénytelen volt – a falusi muzsikus kiszolgáló szerepéből adódóan – megtanulni a legújabb divattáncokat is. De sosem felejtette, jelenlétével óvta a hagyományokat, a zenét. „Neti” aktív előadó, tanár és gyakori vendég volt a népzenei táborokban Amerikától Kalotaszentkirályig. Játéka CD-ken és megszámlálhatatlan mennyiségű gyűjtött anyagon hallható, portréfilmjét televíziók vetítették, videón is kapható. 1998-ban a magyar nemzeti kulturális örökség miniszterétől megkapta a Népművészet Mestere címet.

Repertoárja kimeríthetetlen volt: mindig meglepte közönségét egy-egy, még sosem hallott dallammal. Nyitott, élénk, közvetlen ember volt, barátságos, soha nem lekezelő. Zenéje mellett ezen tulajdonságaival szerzett agának nagyon sok őszinte barátot, csodálót világszerte. Halálával korszak zárul le a kalotaszegi hangszeres népzenében, de a táncház-mozgalom is veszít egy igazi nagykövetet. Fodor Sándor „Neti” temetésére október 22-én, pénteken 14 órakor kerül sor Kisbácsban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.