Klasszikus

Elhunyt az imádnivaló csembalóművész, Elisabeth Chojnacka

2017.05.31. 11:07
Ajánlom
A legnagyobb zeneszerzők komponáltak számára, köztük Ligeti is, ő pedig olyan modern hangon játszott, mintha nem egy fél évezredes hangszer lenne előtte. Elisabeth Chojnacka május 28-án hunyt el, 77 éves volt.

A lengyel művésznő tíz nappal a második világháború kitörése után született 1939. szeptember 10-én. Fiatalkorát a vasfüggönnyel lezárt Lengyelországban töltötte, a varsói Chopin Akadémián tanult 1962-től. Ennek ellenére sikerült Párizsba mennie, ahol a belga csembalóművésszel és zeneszerzővel, Aimée de Wiele tanult együtt. Mestere a legendás Wanda Landowska volt.

1968-ban megnyerte a rangos Viotti Versenyt Vercelliben, ezután végérvényesen Párizsban telepedett le. Landowskához hasonlóan felismerte, hogy a csembaló továbbéléséhez bővítenie kell a kortárs repertoárt. Barátságot kötött a kortárs zeneszerzőkkel, akik Párizsban megfordultak, és darabot kért tőlük.

Ligeti a Passacaglia Ungherese, a Hungarian Rock, a Continuum és a Ricercare Omaggio a Frescobaldi című műveit írta számára, Górecki versenyművet, Iannis Xenakis együttesével pedig évekig dolgoztak, kísérleteztek együtt, az ütőhangszeres Sylvio Gualdával pedig duót alakított. Elisabeth Chojnacka nem ismert határokat.

 Hallgassa meg ezt a borzasztó minőségű felvételt, mert ennél nincsen szebb a világon!

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

A füttyművészet Paganinije: Hacki Tamás 75 éves 

Hacki Tamás füttyművész, a fütyülés Paganinijének is nevezett orvosprofesszor február 18-án lesz hetvenöt éves. 
Zenés színház

Kurtág és a történelem angyala

Zenetörténeti jelentőségű eseménynek számított Kurtág György első operájának premierje 2018. november 15-én. A Samuel Beckett Fin de partie (Végjáték) című drámájából komponált operát a milánói Scalában mutatták be. Fazekas Gergely zenetörténész, a Zeneakadémia tanára a műről készülő dokumentumfilm forgatócsoportjának tagjaként jelen volt. Kifaggattuk.
Jazz/World

A 88 éves Omara Portuondo fogja beragyogni a tavaszt

A Buena Vista Social Club egykori énekese, a kubai Edith Piafnak is nevezett örökifjú díva május 18-án és 19-én két koncertet is ad a MOM Sportban, Last Kiss turnéja keretében.
Zenés színház

Trianonról szóló zenés művet keres az Operettszínház

A trianoni békeszerződés aláírásának körülményeit és az ebből származó veszteségek megismertetését és feldolgozását szolgáló zenés színpadi mű megírására hirdet alkotói pályázatot a Budapesti Operettszínház.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hírek

José Cura a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek állandó vendégművésze lesz

A jövő évadtól induló együttműködés részeként november 13-án Verdi Requiemjét vezényli a Müpában az argentin művész.
Klasszikus ajánló

Hogyan hangzik Jerikó lerombolása a zene nyelvén? Händel a Zeneakadémián

Händel a barokk kor monumentális komponistája, zenéjének fensége máig megőrizte fényét. A Joshua viszont még hozzá képest is grandiózus.
Klasszikus interjú

Megszólalt az ELTE Zenei Tanszékének vezetője a pénzelvonás kapcsán

Múlt héten jelent meg az a közlemény, amelyből kiderült, hogy az ELTE BTK-t érintő 250 millió forintos forrásmegvonás miatt szeptembertől nagyon nehéz lesz megoldani a zongora- és a magánének-oktatást a Zenei Tanszéken. A Fidelio kérdéseire Bodnár Gábor tanszékvezető válaszolt.
Klasszikus interjú

„A Kárpát-medencei népzene ihletforrás számomra”

A Bartók Világverseny első helyezése után az Artisjus Junior díját is begyűjtötte Dobos Dániel. A fiatal zeneszerzőt inspirációkról, jövőbeli célokról kérdeztük bemutatkozó interjúnkban.
Klasszikus díj

Dés László és Kurtág György is az Artisjus díjazottai között

Dés László életműdíjat vehetett át, Szabó Tibor (Magna Cum Laude) az év zeneszerzője, Bérczesi Róbert (Hiperkarma) pedig az év szövegírója címet kapta meg az Artisjus 2019-es díjainak átadóján.