Klasszikus

Elhunyt az imádnivaló csembalóművész, Elisabeth Chojnacka

2017.05.31. 11:07
Ajánlom
A legnagyobb zeneszerzők komponáltak számára, köztük Ligeti is, ő pedig olyan modern hangon játszott, mintha nem egy fél évezredes hangszer lenne előtte. Elisabeth Chojnacka május 28-án hunyt el, 77 éves volt.

A lengyel művésznő tíz nappal a második világháború kitörése után született 1939. szeptember 10-én. Fiatalkorát a vasfüggönnyel lezárt Lengyelországban töltötte, a varsói Chopin Akadémián tanult 1962-től. Ennek ellenére sikerült Párizsba mennie, ahol a belga csembalóművésszel és zeneszerzővel, Aimée de Wiele tanult együtt. Mestere a legendás Wanda Landowska volt.

1968-ban megnyerte a rangos Viotti Versenyt Vercelliben, ezután végérvényesen Párizsban telepedett le. Landowskához hasonlóan felismerte, hogy a csembaló továbbéléséhez bővítenie kell a kortárs repertoárt. Barátságot kötött a kortárs zeneszerzőkkel, akik Párizsban megfordultak, és darabot kért tőlük.

Ligeti a Passacaglia Ungherese, a Hungarian Rock, a Continuum és a Ricercare Omaggio a Frescobaldi című műveit írta számára, Górecki versenyművet, Iannis Xenakis együttesével pedig évekig dolgoztak, kísérleteztek együtt, az ütőhangszeres Sylvio Gualdával pedig duót alakított. Elisabeth Chojnacka nem ismert határokat.

 Hallgassa meg ezt a borzasztó minőségű felvételt, mert ennél nincsen szebb a világon!

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Kilép a POSZT-ot szervező cégből a Magyar Színházi Társaság

A szervezet azt sérelmezi, hogy nem tudják megfelelően gyakorolni tulajdonosi és ellenőrzési jogukat. FRISSÍTÉS: Karsai György kilép a POSZT Tanácsadó Testületéből.
Klasszikus

Nem vagyok kétlaki - Interjú Selmeczi Györggyel 

Kisorosziban Selmeczi György, Orbán György, Vajda János és Csemiczky Miklós zeneszerzők fogadták a Partitúra stábját. Miklósa Erika és Batta András a kamerák előtt pillanthatott be a kortárs magyar zeneszerzés Négyek-nek is nevezett csoportja semmihez sem hasonlítható alkotói miliőjébe.
Színház

Balogh Tibor válasza Karsai Györgynek

A POSZT Szakmai Tanácsadó Testületének tagja nyílt levélben reagál Karsai György egyetemi tanár, színikritikus hétfőn közzétett írására, amelyben lemond a POSZT Tanácsadó Testületi tagságáról.
Klasszikus

Alig egy hónap, és kezdődik Érdi Tamás nyári fesztiválja

Ötödik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! fesztivált. Idén negyven koncertet, összesen 62 programot látogathatunk a hazai vízpartokon.
Klasszikus

Így gyakorolj! – Tabea Zimmermann brácsaművész tanácsai

A hazánkban is gyakran megforduló brácsaművész, Várjon Dénes zenészpartnere a Strad hasábjain hat pontban szedte össze tanácsait a fiatal (vonós)hangszereseknek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus marton éva

Magyar zeneművészeket díjazott a Kennedy Center

Marton Éva operaénekes, Kurtág György zeneszerző, valamint Fischer Iván és Fischer Ádám karmesterek kapták idén a Kennedy Center Művészeti Arany Medálját.
Klasszikus hír

Alexander Pereira távozik a milánói Scalából

Az osztrák szakembernek már 2014-es érkezése is nagy viharokat kavart, távozásában egy meghiúsult szponzori szerződés játszhatott közre. Guiseppe Sala, Milánó polgármestere és a Scala Alapítvány elnöke közölte kedden az operaház felügyelőtanácsának három órás tanácskozását követően, hogy nem hosszabbítják meg az intendáns szerződését. 
Klasszikus ajánló

Balázs János ingyenes koncertet ad a Zeneakadémia előtt

Balázs János ad ingyenes zongorakoncertet szombaton a romantikus zeneirodalom legismertebb alkotóinak műveiből a Zeneakadémia előtti téren, ahol erre az estére komponált videóinstallációkat is láthatnak az érdeklődők.
Klasszikus lemez

John Williams albumot készített Anne-Sophie Mutterrel

A világ egyik legnépszerűbb zeneszerzője és a német hegedűművész albumán természetesen örökzöld filmklasszikusok zenéi hallhatók.
Klasszikus bécs

Te is vezényelheted a Bécsi Filharmonikusokat a Budapesten!

A bécsi Zene Háza virtuális karmesterének segítségével a világ egyik legjobb zenekarának élére állhatsz július 2-4. között Budapesten.