Klasszikus

Elhunyt Bihary László

2021.12.14. 14:15
Ajánlom
A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Zeneelméleti Tanszékének oktatója 71 éves volt – tette közzé az intézmény.

Bihary László 1950-ben született Miskolcon. 1971-ben alsófokú csellótanári, 1974-ben alsófokú zongoratanári diplomát szerzett szülővárosában, majd 1980-ban zongoraművész-diplomát szerzett a Zeneakadémián. 1978 és 2000 között a Zongora Tanszék Előkészítő Tagozatán tanított, majd a Kamarazene és a Zeneelméleti Tanszék tanára lett.

„Bihary László mélységesen elhivatott tanáregyéniség volt. „Hivatalos” életrajza elhallgatja, hogy – kamarazene-tanári működésén kívül – több mint négy évtizeden keresztül szolfézs és zeneelmélet-tanárként is a zenélés legmagasabb szintjére való törekvést oltotta tanítványaiba. Szigorú volt, következetes, és nagyon igazságos minden helyzetben.

Soha nem sajnált sem időt, sem energiát, hogy a hallgatókkal foglalkozzon, hosszasan gyakorolt velük egyénileg, megkereste számukra a legmegfelelőbb ujjrendet,

nem csak egy kamaramű zongoraszólamának, de a szolfézsórára feladott ének-zongorás feladatok minél tökéletesebb megvalósítása érdekében. Segíteni és segíteni akart mindvégig.

Mind kollégái, mind tanítványai tisztelték hajlíthatatlanságát, szerették közvetlenségét, értékelték hatalmas zeneirodalom-ismeretét” – búcsúzott Bihary Lászlótól Mohay Miklós, a Zeneelméleti Tanszék vezetője az egyetem honlapján.

Fejléckép: Bihary László (fotó/forrás: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Nagy oratóriumokat játszik a Zeneakadémián a Haydneum

Meghirdette 2024/25-ös évadát a Magyar Régizenei Központ, a jövőre különösen nagyszabású Zeneakadémia Bérlet mellett továbbra is lesz Őszi, illetve Egyházzenei Fesztivál, és a fortepianót a középpontba állító sorozatukat is folytatják.
Könyv

„A gyermeknevelésnél is fontosabb lesz a szülőnevelés” – Steigervald Krisztián a Lírástudók vendége

Közgazdászként fordult a figyelme a pszichológia felé, az utóbbi hónapokban pedig a bestsellerlistára is felkúszott Generációk harca a figyelemért című könyvével. Podcastunkban Steigervald Krisztiánnal beszélgetett Grisnik Petra.
Zenés színház

Történelmi pszichothriller operai köntösben – közeleg a Borisz Godunov bemutatója

A Kossuth-díjas Bretz Gábor címszereplésével viszi színre április 27-én a Magyar Állami Operaház Muszorgszkij Borisz Godunov című alkotását, amely az 1869-es ősváltozatban először hangzik el Magyarországon.
Vizuál

Fellini klasszikusait vetítik a Puskinban

Május 2. és 23. között az olasz filmművészet egyik legjelentősebb rendezőjének három alkotását vetítik a budapesti Puskin Moziban. A közönség újra nagyvásznon élheti át Az édes élet, a 8 és ½, valamint az Amarcord című filmeket.
Könyv

Összművészeti nappal ünneplik az irodalmat

Április 21-én a budapesti Akvárium Klubban egész napos összművészeti programot tartanak a Poket Zsebkönyvek alapításának hatodik évfordulója alkalmából.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Dobri Dániel művét díjazták Washingtonban

A zeneszerző Halmazállapot-változások (States of Matter) című műve az öt legjobbnak választott alkotás közé került az Art Music Society zeneszerzőversenyén.
Klasszikus ajánló

Kortárs koncertek a Kodály Kórussal újra a BMC-ben!

Budapestre látogat a hazai kóruskultúra egyik kiemelten fontos együttese, a debreceni Kodály Kórus a hazai és a külföldi kortárs muzsika gyöngyszemeit hozza el a BMC_be, május 4-én és június 1-jén.
Klasszikus hír

Nagy oratóriumokat játszik a Zeneakadémián a Haydneum

Meghirdette 2024/25-ös évadát a Magyar Régizenei Központ, a jövőre különösen nagyszabású Zeneakadémia Bérlet mellett továbbra is lesz Őszi, illetve Egyházzenei Fesztivál, és a fortepianót a középpontba állító sorozatukat is folytatják.
Klasszikus ajánló

Nemzeti sajátosságok és közös értékek a Budapesti Nemzetközi Orgonafesztiválon

A fesztivál művészeti vezetője, Mészáros Zsolt Máté orgonaművész és Liszt-kutató az orgonazene kiváló nemzetközi képviselőit hívta meg, akik május 5. és június 30. között adnak koncertet a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban
Klasszikus ajánló

Igényes zene, stílustól függetlenül – új koncertsorozatot indít az MVM

A klasszikus zenét és a minőségi könnyűzenét a középpontba állító új eseménysorozat indul az MVM támogatásával. Az MVM Classic&Club koncertjei a két műfaj kiemelkedő hazai tehetségeinek egyedi produkcióit vonultatják fel.