Klasszikus

Elhunyt Cser László hegedűművész

2022.05.19. 09:55
Ajánlom
A Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagjától Gál-Tamási Mária hegedűművész búcsúzott a zenekar közösségi oldalán, és megható sorokkal idézte fel mindazt a támogatást, amit az együttes a muzsikustól kapott.

Cser László a kezdetektől támogatta Fischer Iván kezdeményezését, hogy megalapítsa a Fesztiválzenekart. „Hitte, hogy bár a '90-es évek elején a rendszerváltás buktatóival küzd Magyarország, azért kellő odaadással és akarattal megvalósítható Fischer Iván merész ötlete: teremteni valami merőben újat, magas színvonalút, egészen rendhagyót, egy Fesztiválzenekart.

Ám minden új születése rengeteg akadállyal, olykor gyötrelemmel is jár. Cser Laci humora és optimizmusa ilyenkor mindannyiunknak segített átlendülni a nehézségeken, finoman mindig a dolgok lényegére terelte figyelmünket

– idézte meg a kezdeti időszakot Gál-Tamási Mária, felelevenítve a hegedűművész alakját, legendás történeteit.

Ő volt a nagy mesélő. Történetei olykor viccesek, máskor tanulságosak voltak. Bennük volt minden: egy ízig-vérig muzsikus tapasztalatai, öröme és bánata, élete a zenében és a civil életben. Mi pedig körbeültük és hallgattuk Őt.

A zene volt az élete

– olvasható a nekrológban.

Nyugdíjba vonulása után sem szakadt el a Budapesti Fesztiválzenekartól, rendszeresen járt a koncertekre, drukkolt a muzsikusoknak, és lélekben továbbra is velük zenélt.

„Ölelje Őt körül a fény és a muzsika az örökkévalóságban…” – zárta sorait Gál-Tamási Mária.

Fejléckép: Cser László (forrás: Budapesti Fesztiválzenekar / Facebook)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Leszámolás a paraszti kultúrával – megnéztük az év egyik legszebb filmjét

A Parasztok című filmet látni olyan, mintha végigjárnánk egy hatalmas múzeumot, és hosszasan elidőznénk valamennyi műalkotás előtt – szellemileg megterhelő, mégis eksztatikus művészi élményt jelent.
Klasszikus

Elhunyt Rolla János

A Kossuth-díjas hegedűművész, a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének oktatója és korábbi tanszékvezetője hetvenkilenc éves volt – tudatta a szomorú hírt a Zeneakadémia.
Vizuál

Elhunyt Andresz Kati

A színházi munkái mellett szinkronszerepeiről is híres színésznőt, akinek különleges hangja számos filmet tett emlékezetessé, hatvannyolc éves korában érte a halál.
Klasszikus

Ragyogó sötétségem – beszélgetés Érdi Tamással

Érdi Tamás zongoraművész december 17-én a Benczúr Házban ad ünnepre hangoló koncertet, az Egész nap karácsony rendezvény záróakkordjaként.
Könyv

Vámos Miklós: Remek megragadása annak, mi is a szépirodalom

Vámos Miklós ebben a hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Állandó rovatában ezúttal Sasha Marianna Salzmann Az emberben legyen szép minden című kötetével foglalkozik.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Duplalemezzel ünnepli fennállása hatvanadik évét a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Az együttes új dupla albumán közönségkedvenc felvételek is helyet kaptak. A jubileum alkalmából jelent meg Egy viharos nap című zenés mesekönyvük is. 
Klasszikus gyász

„Micsoda tűz gyúlt benne a színpadon” – Vass Lajos emlékezik Rolla Jánosra

A hetvenkilenc éves korában elhunyt Kossuth-díjas hegedűművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar egykori koncertmestere több szállal kötődött az Óbudai Társaskörhöz, ahol legutolsó koncertjét is adta. Emlékét az intézmény igazgatója, Vass Lajos idézte fel.
Klasszikus gyász

Elhunyt Rolla János

A Kossuth-díjas hegedűművész, a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének oktatója és korábbi tanszékvezetője hetvenkilenc éves volt – tudatta a szomorú hírt a Zeneakadémia.
Klasszikus interjú

A revü világát idézi meg a Szolnoki Szimfonikusok újévi gálája

Január 20-án tizedik alkalommal tart újévköszöntő hangversenyt a Szolnoki Szimfonikus Zenekar. A különleges jubileum alkalmából Patkós Imrével, az együttes ügyvezető-szakmai igazgatójával beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Koppándi Jenővel lép fel az Anima Musicae

Folytatódik a zene lelkéről elnevezett kamarazenekar nagy sikernek örvendő sorozata, amelyen hazánk kiváló hegedűművészei vezetik egy-egy hangverseny erejéig az együttest.