Klasszikus

Elhunyt Finta János koncertszervező, trombitaművész

2021.03.10. 12:00
Ajánlom
„Újabb veszteség érte a klasszikus zenei világot a világjárvány miatt” – írta Facebook-oldalán a Filharmónia Magyarország, így búcsúzva Finta Jánostól, aki több mint 20 éven keresztül volt a rendezvényszervező cég szegedi irodájának vezetője.

Finta János 26 évvel ezelőtt szerződött a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. szegedi irodájához, akkor a szimfonikus zenekarnak egyetlen hangversenybérlete volt, ami öt nagyszínházi koncertet foglalt magába. Ez Finta irányítása alatt megháromszorozódott, továbbá a bérletes koncertek mellett telt házas húsvéti és karácsonyi hangversenyeket, illetve matinésorozatot szervezett.

Talán az egyik legnagyobb sikere, hogy a nézőszám emelkedése mellett a legfiatalabb korosztályt is sikerült becsábítania koncerttermekbe, kifejezetten gyerekekre szabott műsort kínálva az érdeklődőknek.

2010 júliusában kinevezték a Filharmónia Kelet-Magyarország Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatói posztjára, innentől kezdve kilenc megye komolyzenei életét irányította.

A rendezvényszervezésen túl gyakorló zenész is volt, de a trombita mellett dramaturgként is szívesen dolgozott.

Fejléckép: Finta János (forrás: délmagyar.hu)

Helyreigazítás 2021.03.10.:

A cikkünkben szemléztük Finta János egy korábbi nyilatkozatát, amelyben munkájához kapcsolódva a Pannon Filharmonikusok Kodály-hangversenyteremben tartott koncertjeiről is említést tett, kitérve rá, hogy az akkori évi ötven koncert kimagasló szám. A szemléből úgy tűnhetett, hogy a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. és a Pannon Filharmonikusok között kapcsolat van, azonban a Pannon Filharmonikusok a Kodály Központ rezidens zenekara, és működése független a koncertszervező cégtől, valamint a cikkben említett koncertektől.

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

Ők kapják idén a Baumgarten-emlékdíjat

Harmadik alkalommal jelentették be a Kukorelly Endre kezdeményezésére létrehozott elismerés díjazottjait. A teljes egészében közösségi adományokból finanszírozott Baumgarten-emlékdíjak átadására a vírushelyzet miatt később kerül sor.
Klasszikus

Kicsoda Oksana Lyniv, Itália első női zeneigazgatója?

A napokban kezdte meg a munkát a bolognai operaházban az ukrán Oksana Lyniv, aki az első női zeneigazgató Olaszországban. Neve a magyar közönségnek is ismerős lehet, hiszen járt már nálunk.
Színház

Anatolij Vasziljev osztályvezető lesz az SZFE-n

A világhírű orosz alkotó a színházrendező szakos hallgatók osztályvezetőjeként érkezik az intézménybe – közölte a Színház- és Filmművészeti Egyetem.
Könyv

Nyáry Krisztián tiltott szerelmekről ír

Február 14-én különleges kötet jelenik meg a Corvina Kiadó gondozásában. A Tiltott irodalom – Klasszikus irodalmi művek az azonos neműek közötti szerelemről című antológia a „Nem kötelező” sorozat második darabjaként kerül a könyvesboltok polcaira.
Zenés színház

„Akkor is mosolyogni kell, amikor valami fáj” – interjú Széles Flórával

A mosoly országa Mi hercegnője után Széles Flóra egy kultikus mű, a Veszedelmes viszonyok Tourvelnéjeként debütál a Budapesti Operettszínházban. A zenedráma ősbemutatóként kerül színre a teátrumban, a két előadás közti párhuzamokról, szerelemről és az új bemutató különleges technikai megoldásairól beszélgettünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„A csúcsbarokk leginkább félreismert zeneszerzője” – Beszélgetés Vashegyi Györggyel

Egy elfeledett alkotó, aki a legnagyobb mesterekkel lehet egyenrangú, évszázadokon keresztül előadatlanul szunnyadó remekművek, melyek a közismert alkotásokat is új megvilágításba helyezhetik – Vashegyi Györggyel a Cziffra100 keretében tartott, január 26-i koncert kapcsán beszélgettünk.
Klasszikus Nők a zenében

Kicsoda Oksana Lyniv, Itália első női zeneigazgatója?

A napokban kezdte meg a munkát a bolognai operaházban az ukrán Oksana Lyniv, aki az első női zeneigazgató Olaszországban. Neve a magyar közönségnek is ismerős lehet, hiszen járt már nálunk.
Klasszikus hír

Zeneszerző-pályázatot hirdet a Filharmónia Magyarország

A zeneszerzőknek az Orgonák Éjszakája programsorozat valamennyi koncertjén elhangzó nyitányt kell komponálniuk, melyet március végéig küldhetnek el a pályázatra.
Klasszikus hír

Új vezetőt kapott a Fesztivál Akadémia Budapest

Dr. Egri Gábor kulturális menedzser lett a Fesztivál Akadémia Budapest új igazgatója. A szakember korábban a Müpa értékesítési és marketingigazgatójaként, valamint több hazai és nemzetközi intézmény és projekt vezetőjeként és tanácsadójaként vált ismertté.
Klasszikus hír

Pad Zoltán kapja idén a Lajtha László-díjat

A Magyar Rádió Énekkarának karnagya a január 18-i Lajtha-emlékesten veheti át az elismerést. A díjat azoknak ítélik oda, akik sokat tettek, hogy a zeneszerző életműve méltó helyére kerüljön a magyar kultúrában.