Klasszikus

Elhunyt Fou Ts’ong, az első világhírű kínai zongoraművész

2020.12.30. 13:10
Ajánlom
Hétfőn elhunyt Fou Ts’ong. A 86 éves kínai zongoraművész halálát koronavírus okozta. Példakép volt Lang Lang számára, de hatott Argerich, Lupu és Fleisher játékára is.

Londoni otthonában elhunyt Fou Ts’ong - írja a BBC. A halálhírt a Royal College of Music professzora, Jianing Kong is megerősítette.

Fou_Tsong_1965_cropped-130256.jpg

Fou Ts'ong

1934. március 10-én született Shanghajban, értelmiségi családban. Szüleit a kínai kulturális forradalomnak nevezett kultúrdiktatúra idején meghurcolta Mao Ce-tung rendszere, 1966-ban mindketten öngyilkosságot követtek el.

Fou első zongoraóráit Mario Paci karmestertől, a Sanghaji Szimfonikus Zenekar alapítójától kapta, aki pionír szerepet töltött be a nyugati klasszikus zene kínai térhódításában. 1951-ben debütált Beethoven Császár-zongoraversenyében, 1953-ban pedig harmadik díjjal tűnt fel a George Enescu Nemzetközi Versenyen. Tizenkilenc évesen Varsóba költözött, hogy tanulmányait Európában folytassa. Ekkortól töltött be különleges helyet repertoárján Chopin életműve.

1958-59 környékén telepedett le Londonban. A Royal Albert Hall közönsége előtt Carlo Maria Giulini karmester mellett mutatkozott be, hamarosan New York közönsége is megismerte a nevét.

1963-ban Scarlatti-szonátákból készült felvételéért megkapta az ígéretes zenészeknek járó Grammy-díjat.

Kínába 1979-ig nem tért vissza, amikor Teng Hsziao-ping reformokat hirdetett, és a kulturális forradalom időszaka véget ért.

Karrierje során muzsikuspartnerei voltak Sir Colin Davis, Hugh Maguire, Vladimir Ashkenazy, Daniel Barenboim és Jacqueline du Pré. Művészete rendkívüli hatással volt Martha Argerich, Leon Fleisher és Radu Lupu játékára, akik 1994-ben előtte tisztelgő lemezt adtak ki The Pianistic Art of Fou Ts'ong címmel. Lang Lang példaképének nevezte honfitársát.

1960-69 között házasságban élt Yehudi Menuhin lányával, Zamira Menuhinnal. Második felesége Patsy Toh zongoraművésznő, akitől fia született.

Fou Ts’ong december 28-án hunyt el, halálát koronavírus okozta.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Ők az idei Junior Prima Díjasok színház- és filmművészet kategóriában

„Senki sem születik egyedülálló művésznek, hanem a családjának, környezetének és nem utolsósorban persze önmaga kitartó, kemény munkájának köszönhetően válhat azzá” – vallja Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója, aki a szeptember 14-i díjátadó ünnepségen hat fiatal művésznek adta át a színház- és filmművészet kategória pénzjutalommal is járó Junior Prima Díját.
Színház

A sudár mosonmagyaróvári naiva – Rujder Vivien portréja

A budapesti Katona József Színház fiatal művésze Junior Prima Díjat vehetett át szeptember 14-én. A Takarékbank Zrt. támogatásával megvalósuló díjátadón Rudolf Péter, a Vígszínház igazgatója méltatta Rujder Vivien tehetségét.
Színház

Ragyogó és huncut angyal – Mentes Júlia Virginia portréja

Zenésszínész-osztályában végzett, de nem zenés színészként gondol magára. Alakításai a szakma nagyjait is meggyőzik, tehetségét szeptember 14-én a Takarékbank Zrt. által támogatott Junior Prima Díjjal ismerték el.
Színház

Szívesen látják el szerepekkel – Gyöngyösi Zoltán portréja

A Vígszínház művészének szakmai szempontból igazán jól indult az évad: másfél hete komoly színészi helyzetben bizonyíthatott, amikor a Szerelmek városa főszerepében lépett színpadra, kiváló teljesítménnyel, szeptember 14-én pedig Junior Prima Díjat vehetett át a Takarékbank Zrt. jóvoltából. Az elismerést Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója adta át.
Színház

Kíváncsian villanó, világos szempár – Rózsa Krisztián portréja

Mohácsi János nem visz színre olyan darabot a Miskolci Nemzeti Színházban, amelyben Rózsa Krisztián ne kapna szerepet – nem véletlenül. A fiatal színművész tehetségét a Takarékbank Zrt. támogatásával Junior Prima Díjjal ismerték el szeptember 14-én.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Rabulejtő átváltozások szóban, képen és hangban

A HERBSTGOLD Fesztivált 2017 óta rendezik meg minden év szeptemberében Kismartonban, az idén szeptember 15-től 26-ig. A Fesztivál mottója, Metamorfózisok, új művészeti vezetője, Julian Rachlin hegedűművész.
Klasszikus hír

Indul a Zeneakadémia új évada: Liszt Fesztivált és Bartók Világversenyt rendeznek

A Zeneakadémia koncertjei védettségi igazolvány nélkül látogathatók, de a maszk viselése ajánlott.
Klasszikus interjú

Nagyon hiányzott a közönség – Beszélgetés Érdi Tamással

Először játszik Budapesten a járványhullámok után Érdi Tamás. Szeptember 19-én az Óbudai Társaskörben Mozart A-dúr zongoraversenyét és D-dúr Koncertrondóját adja elő az Óbudai Kamarazenekarral. A Prima Primissima-díjas művész eddig huszonhét országban koncertezett – most utazásról, az elmúlt másfél évről és sok másról mesélt.
Klasszikus ajánló

Évadnyitás Bartókkal és Ránki Fülöppel

A Nemzeti Filharmonikusok szeptember 25-ei évadnyitó hangversenyén a Müpában, Bartók Béla három arcát felvillantva, a pályája három szakaszába nyújtanak betekintést.
Klasszikus ajánló

Berlin-Budapest tengely

Szeptember 17. és 30. között megújult formában folytatódik a Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar közös tematikus fesztiválja, amelynek középpontjába ez alkalommal nem egy ország, hanem egy város – Berlin – áll.