Klasszikus

Elhunyt France Clidat

2012.05.20. 08:02
Ajánlom
Az 1956-os budapesti Nemzetközi Liszt Zongoraverseny egyik díjazottját később virtuozitása miatt Madame Liszt néven emlegették világszerte.

France Clidat 1932. november 22-én született a franciaországi Nantes-ban. A francia zongoraművész lemezre vette az össze Liszt-zongoradarabot, valamint Erik Satie zongoraműveit, de közel álltak hozzá Rahmanyinov , Grieg , Chopin , Csajkovszkij  és Marcel Landowski darabjai is. Tanulmányait a párizsi konzervatóriumban végezte.

A világ számos országában több mint 2700 koncertet adott, s negyvennél is több lemezt adott ki. Budapestre is többször visszajárt koncertezni, legutóbb 2009-ben láthatta a magyar közönség. Évekig tanított a párizsi nemzeti zeneiskolában (École Normale de Musique), ahol évről évre egyre több diák tanul a világ minden tájáról. Rendszeresen tartott mesterkurzusokat különböző országokban, a legtöbbet Japánban. Részt vett számos fontos zongoraverseny zsűrijében, emellett cikkeket publikát elsősorban Liszt zongoramuzsikájához kapcsolódóan.

France Clidat 80 éves korában, május 17-én hunyt el.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Zenés színház

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Plusz

Hogyan tűnik le a hedonista művész mítosza?

A művész alkoholista és drogfüggő típusa halványodni látszik, helyettük már aszkéta művészeket csodáljuk, akik naponta 10-12 órát is képesek dolgozni. Miért?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.